El Japó pitja el botó d’alarma
El nombre d’afectats no para de créixer i supera el centenar
És ja el segon país amb més malalts
Cancel·len els actes públics per celebrar l’aniversari de l’emperador i la marató de Tòquio
El Japó es prepara per a la possibilitat d’un esclat del brot de coronavirus arreu del país, enmig d’un pànic dissimulat de les autoritats nipones en vista de l’emergència per l’aparició de nous casos cada dia. El nombre de nous afectats per la malaltia al Japó va sobrepassar ahir el centenar, si hi incloem els 99 nous malalts procedents del vaixell Diamond Princess, atracat al port de Yokohama, a la badia de Tòquio. El nombre total de casos de coronavirus al Japó s’eleva a 519 infectats i una persona morta, si es comptabilitzen els 454 casos del vaixell, dada que situa el País del Sol Ixent com el segon amb més malalts, després de la Xina.
El ministre japonès de Salut, Katsunobu Kato, va instar els ciutadans a evitar les multituds i les “reunions no essencials”, inclosos els metros i trens de rodalies, i va advertir que el país “entra en una nova fase” del brot del virus. A més, Kato va recordar que les persones amb refredats o grip tenen tendència a veure que es van recuperant al cap de tres o quatre dies de mitjana, mentre que els infectats amb el nou coronavirus, no. En aquest sentit, el Ministeri de Salut va publicar també ahir una guia perquè les persones amb símptomes sospitosos de coronavirus consultin el metge. El ministeri demana a les persones que han tingut una temperatura de 37,5ºC o superior durant quatre dies, o que tinguin problemes de respiració, que contactin via telefònica amb les autoritats mèdiques locals. Les persones grans i les persones amb malalties subjacents, com ara diabetis o pressió arterial alta, es consideren més vulnerables a aquesta malaltia respiratòria.
Caiguda del consum
En paral·lel, el Japó ha vist també com es produïa la pitjor contracció trimestral del seu producte interior brut dels últims cinc anys, segons dades oficials publicades ahir. El PIB es va reduir un 1,6% entre octubre i desembre de l’any passat respecte al trimestre anterior.
El trimestre en qüestió va estar marcat per l’impopular augment de l’impost al consum que va tirar endavant el govern del primer ministre, Shinzo Abe. També hi han tingut un paper les conseqüències del tifó Hagibis, que va causar més d’un centenar de víctimes i inundacions generalitzades en bona part del país.
L’augment de la taxa al consum va passar del 8% al10% al llarg del trimestre final de l’any passat, circumstància que va aixecar nombroses objeccions tant per part de l’oposició com de molts sectors socials. Aquest increment impositiu va provocar que el consum privat se’n veiés afectat, amb una baixada del 2,9%, fet que va suposar la primera caiguda del consum privat en cinc trimestres. Els economistes vetllen ara per veure quin serà l’impacte del coronavirus en l’economia de la tercera potència més gran del planeta.
D’altra banda, i tot i que la setmana passada tant els responsables de l’organització dels Jocs de Tòquio com el mateix Comitè Olímpic Internacional –avalat per l’OMS– van descartar qualsevol canvi en les previsions per als Jocs Olímpics, avui s’ha confirmat la cancel·lació de la marató de Tòquio, que ja tenia més de 38.000 persones inscrites i que s’havia de celebrar el primer de març. En aquest mateix sentit, la casa imperial japonesa també va cancel·lar els actes públics de celebració amb motiu de l’aniversari del nou emperador Naruhito, la setmana vinent, que havia de ser el primer després de la seva entronització.
A la badia de Yokohama, ahir dos avions dels Estats Units van evacuar els 380 nord-americans del vaixell de creuer Diamond Princess, que des del dia 3 de febrer estaven confinats en quarantena. Al vaixell, s’han confirmat 454 contagiats, dels quals 14 són nord-americans. El Japó repatriava ahir 65 ciutadans japonesos que treballaven a Wuhan. Aquests repatriats hauran de passar també la quarantena obligatòria abans de tornar a casa. Malgrat això, no podran anar a un hospital de Sagamihara, a l’oest de Tòquio, que ha suspès l’ingrés de nous pacients, ja que una de les infermeres va donar positiu del virus després de tractar el pacient que va morir fa uns dies.
LES XIFRES
Drons per controlar els malalts
La policia de la regió central de la Xina, epicentre del coronavirus, serà la primera que aplicarà sobre el terreny el control de ciutadans mitjançant drons. Equipats amb tecnologia d’imatge tèrmica, els aparells que començarà a utilitzar la policia xinesa podran detectar aquelles persones que tinguin febre i que estiguin al carrer.
Fins avui, aquesta tecnologia havia estat utilitzada en tasques de desinfecció. També hi havia altres dispositius que volaven amb uns altaveus per recordar l’obligatorietat de portar les màscares quirúrgiques. A més, la policia també està fent volar drons al voltant de punts de control de vehicles amb un gran codi QR que se suposa que la gent ha d’escanejar per fer arribar el seu estat de salut. Aquests dispositius estan apareixent en ciutats com ara Shenzhen, a la província de Guangdong, on la policia els utilitza per intentar allunyar la gent de les forces de l’ordre i evitar eventuals contagis.