Societat

Buch assegura que els delictes han baixat un 2,2% el 2019 a la Selva

El conseller defensa que la policia fa la feina i demana a la justícia que actuiï contra els reincidents

El titular d’Interior es reuneix amb els alcaldes de la comarca, que es queixen pels robatoris, les ocupacions i cultiu de marihuana

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha posat xifres sobre la taula durant la reunió amb els alcaldes de la comarca de la Selva per demostrar que, durant el 2019, l’índex de delictes s’ha reduït. En concret, ha baixat un 2,2% tant a les poblacions de la costa com a les de l’interior.

Els alcaldes de la Selva van demanar la reunió amb el titular d’Interior per tractar, sobretot, de la problemàtica de les ocupacions il·legals, les plantacions de marihuana i els robatoris a interior d’habitatge. La trobada ha tingut lloc aquest dimarts a la seu del consell comarcal, a Santa Coloma de Farners. Els alcaldes han transmès a Buch la seva preocupació per una sensació d’inseguretat creixent a la comarca.

El conseller, però, ha assegurat que les dades policials objectives reflecteixen que durant el 2019 hi ha hagut un descens del nombre de delictes a la comarca. D’un any a l’altre, s’han reduït un 2,2%. Segons Buch, la reducció és generalitzada a la costa i a les poblacions de l’interior. “No és que fem una mitjana i surti una reducció, a les dues àrees policials hi ha hagut menys fets delictius al llarg del 2019”, ha assegurat.

Buch ha assegurat entendre la preocupació que els ciutadans han traslladat al conjunt dels alcaldes i alcaldesses de la comarca per la sensació d’“impunitat” amb la que sembla que actuïn els delinqüents que ocupen immobles, cultiven plantacions de marihuana o cometen robatoris a habitatges. “A vegades la justícia i la normativa legal no acompanyen i dificulta la feina del cos policial”, ha admès el conseller.

Segons ell, la feina policial es fa, tant en prevenció com en investigació, però demana més contundència a la justícia per actuar, sobretot, contra els reincidents que generen inseguretat a la comarca, ja sigui amb ingressos a presó o amb mesures cautelars. “No pot ser que una persona cometi quatre furts, se’l detingui quatre vegades i acabi sense sanció”, ha lamentat. És per això que ha reclamat mesures judicials contra les persones que es provi que “es dediquen a la delinqüència”.

Entre aquestes mesures, el conseller situa la presó preventiva per als reincidents o que es dictin allunyaments com a mesures cautelars. A més, també advocat per endurir el Codi Penal perquè alguns delictes suposin penes més altes.

Buch ha defensat que els Mossos d’Esquadra fan bé la seva feina però que, a vegades, combatre el crim organitzat suposa fer investigacions per identificar sospitosos i aconseguir proves que “no sempre van tan ràpid” com es voldria.

El conseller ha recordat que hi ha dues noves promocions de Mossos que en setze mesos farà que hi hagi 1.500 policies més.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha detallat que els 26 alcaldes i alcaldesses volien “aixecar el dit” i situar les problemàtiques de la comarca damunt al taula de la conselleria. Segons Balliu, a la Selva se centren principalment en les ocupacions il·legals per al cultiu de marihuana. Un problema que els alcaldes no poden afrontar “sols” i pel qual demana trobar solucions “entre tots”.

“Qui cometi un delicte, que pagui pel que ha fet perquè hi ha gent que converteix la delinqüència en la seva professió”, ha demanat. Balliu ha recollit el guant de Buch i també ha demanat un enduriment del Codi Penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.