La URV aclareix que no ha pres cap posició ni a favor ni en contra de la candidatura d'Ascó a l'MTC
Uns 650 integrants de la universitat han signat un manifest contrari al cementiri
«La URV no ha pres cap posició, perquè qui podria fer-ho és el consell de govern o el claustre, ni tan sols el rector, i això no ha succeït ni està previst.» Així de rotundes es mostraven ahir fonts oficials de la institució, que sí que admetien que l'Ajuntament «s'ha adreçat per escrit al rector, que li ha contestat també per escrit», demanant-li en va que prengués una posició. «És cert que la URV va assistir a una sessió informativa a Ascó i que col·laborem en el desmantellament de Vandellòs I», reconeixen. I de la mateixa manera indiquen: «Tenim especialistes que estan a disposició de les administracions per col·laborar si cal avaluar avantatges i inconvenients, perquè el nostre paper ha de ser posar llum a les coses, però no prendre decisions que no ens toquen.»
Acords amb universitats
L'aclariment va arribar després que els professors Sergi Saladié i Josep Sánchez Cervelló presentessin el manifest contrari que precisament han redactat. Hi denuncien «l'intent de signar suposats acords tecnològics del lobby elèctric i del poder polític amb diverses universitats de l'Estat, entre elles la URV, amb què pretenen avalar la instal·lació del cementiri nuclear en un lloc incert, però amb moltes probabilitats que recaigui a Ascó». «Arran d'aquests rumors, animem que es continuï la investigació amb Enresa per rebaixar la perillositat en el desmantellament de Vandellòs I, però una altra cosa és donar un aval perquè vingui un suposat centre tecnològic a canvi del cementiri», puntualitzava Saladié. I és que els opositors mantenen que aquest centre «tampoc és segur que s'acabi fent, ja que el que volen és col·locar els residus». I, en cas que es fes, «amb tota probabilitat seria a Vandellòs, i no a Ascó».
Suport transversal
Els impulsors, a més, volen desmentir amb el manifest que la universitat doni suport a l'MTC. «L'Ajuntament d'Ascó intenta atribuir-se uns suports que no són reals pel simple fet d'assistir a un acte informatiu, quan la URV no ha pres posició, ni ho farà, com a institució, tot i que sí que hi ha un grup de professors que ens hi oposem», denunciava Saladié. Des de principi d'abril, ja han signat el text 92 professors, 48 membres del personal d'administració i serveis i 508 estudiants de gairebé tots els departaments i facultats, «incloent-hi àrees tecnològiques, científiques i sanitàries», recordaven els impulsors, amb què volen posar fi també al fet que es vulgui defensar l'arribada del cementiri nuclear «amb la coartada de la investigació». Això sí, queden lluny de mobilitzar els 12.000 alumnes, 1.100 professors i 500 de personal PAS que hi ha a la URV.
A més de raons socioeconòmiques –asseguren que no portarà cap empresa extra, ans al contrari, farà despoblar més el territori–, els opositors també esgrimeixen crítiques al procés de selecció, i fins i tot raons polítiques i bèl·liques, ja que la zona «ha estat lloc històric de conflictes els dos darrers segles». «L'administració és la culpable de la mala planificació del territori, i no en volem ser còmplices, perquè la nuclear té capacitat de comprar consciències i subvertir l'ordre de les coses», lamentava Sánchez Cervelló.