Societat

Un nou centre recopila el material gràfic i documental de les Passions

Dos llocs web permeten l'estudi dels espectacles de Cervera, Ulldecona, Esparreguera i Olesa

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, va resumir així l'objectiu del centre Passionarium: «Cal sistematitzar el coneixement i posar-lo a l'abast de tothom per tenir projecció de futur.» I la sistematització del coneixement ha consistit, en aquest cas, a digitalitzar tot el material que les entitats que organitzen les Passions tenen recopilat sobre aquesta tradició, que es remunta a diversos segles, però que es trobava dispers. És a dir, fotografies, cartells, programes de mà, articles publicats i vídeos, entre altres documents. Tot aquest material s'ha agrupat en forma de corpus que es pot consultar per internet, a l'adreça http://corpus.passionarium.org. En aquest web es poden fer recerques creuades i, per exemple, consultar les fotos entorn d'un personatge, els estudis que s'han publicat sobre el fenomen de les Passions, els textos en què es basen les representacions, les històries concretes sobre cada Passió i els detalls sobre els espais on es representen les obres. La directora del centre d'estudis, Magda Lorente, va explicar que el material s'ha recopilat pensant en tres tipus d'usuaris: el generalista, l'acadèmic i el tècnic. Aquests usuaris podran personalitzar la recerca a través d'una cistella virtual, on podran conservar la documentació que els interessi i debatre-la amb altres usuaris.

A banda del corpus, el centre es presenta al públic a través d'un altre web –www.passionarium.org– on s'explica el projecte de manera més general. De moment s'ha digitalitzat el material aportat per les entitats que organitza les Passions d'Esparreguera, Olesa de Montserrat, Ulldecona i Cervera, però els responsables de l'estudi preveuen que d'altres s'hi afegeixin. «Hem de fer més visibles les Passions catalanes», va assenyalar Lorente, i per això va destacar la importància de «recollir i difondre material dispers en el patrimoni» de les Passions.

Ajuntaments en xarxa

El centre neix de la cooperació de diferents associacions i administracions, entre les quals es troben la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament d'Olesa. L'alcaldessa d'aquest municipi, Magda Graells, va destacar que el centre permet el treball en xarxa entre diferents ajuntaments per potenciar els estudis d'una tradició «que va més enllà del tema religiós». Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, va valorar, més enllà de la tasca de les administracions, l'energia amb què les entitats treballen per mantenir aquesta tradició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.