Barcelona, 1910-2011 //
Metgessa i psicoanalista
Júlia Coromines, psicoanalista pionera
DONA DE GRAN INTEL·LIGÈNCIA I GENEROSITAT, VA INTRODUIR LA PSICOANÀLISI A CASA NOSTRA. A MÉS, VA CREAR EL CENTRE PILOT DE PARÀLISI CEREBRAL DE CATALUNYA, QUE AMB ELS ANYS ES VA CONVERTIR EN UN REFERENT MUNDIAL.
Pensant en Júlia Coromines, Màrius Torres va escriure: “Joiós sofrir, fidelitat amarga / vós sou el sol i els núvols del meu cel. / Quina agonia em podria ser llarga, / eternament fidel?”. S’havien conegut a la primeria dels anys trenta, quan tots dos estudiaven medicina a Barcelona. Van tenir llargues converses a la facultat, i ell se’n va enamorar però mai no li ho va expressar fora dels seus escrits. Cap dels dos sentia una gran vocació per la medicina; hi van acabar per tradició o pressions familiars. Però així com Torres ha acabat sent conegut com a poeta, Coromines sí que serà recordada per les seves aportacions a la salut, sobretot la mental.
UNA VIDA AMB MALETES
Júlia Coromines, dona inquieta i brillant, va néixer a Barcelona el 1910 en una família excepcional: el seu pare era el polític i escriptor Pere Coromines, i la seva mare, Celestina Vigneaux, va ser una pedagoga que va introduir el mètode Montessori a Catalunya. La parella es relacionava amb la flor i nata de la cultura del país, i sens dubte això va influir en els seus vuit fills (entre ells, el lingüista Joan i el matemàtic Ernest).
A causa de la Guerra Civil, la família es va haver d’exiliar, primer a França –on la Júlia va aprofitar per ampliar els estudis– i després a l’Argentina. El 1944 va tornar i va fer el doctorat, però ofegada per l’ambient de la postguerra va marxar a estudiar a Londres, becada gràcies a la intercessió del doctor Trueta. Allà es va convertir en psiquiatra i va descobrir, meravellada, la psicoanàlisi. Al nostre país, per més que es coneixia Freud, no hi havia ningú d’aquesta escola. I va ser Coromines, juntament amb els doctors Bofill i Folch, qui la va introduir durant la dècada dels cinquanta, i al seu voltant es van formar i organitzar els nous professionals psicoanalistes.
UN REFERENT MUNDIAL
Sempre interessada en l’atenció a la infància, Coromines va crear el Centre Pilot de Paràlisi Cerebral de Catalunya, que es va convertir en un referent mundial, i va fer aportacions valuoses sobre el desenvolupament precoç dels nens. Considerada una persona sàvia i generosa a l’hora de compartir els seus coneixements, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1997. El 2011 va morir als cent anys, poc després de rebre un gran homenatge públic.