Igualada i tres poblacions més, confinades pel brot
El focus, iniciat i escampat a l’hospital, ja afecta més de 300 persones i el govern decreta el confinament des d’ahir al vespre
Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida, els altres pobles afectades
Des d’ahir a les 9 de la nit, Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui són poblacions confinades. Així ho va decretar ahir el govern arran de l’augment del nombre de persones contagiades per brot d’origen sanitari a la conca d’Òdena. Segons va explicar el conseller d’Interior, Miquel Buch, això significa que des d’ahir a les 9 de la nit, els veïns no poden ni entrar ni sortir de les poblacions. Només fins a les 12 de la nit es permetia que persones que no residissin en alguns d’aquests municipis en poguessin sortir. Segons Buch, tot i aquesta mesura –es van desplaçar fins a l’Anoia unitats de la Brimo– l’abastiment de productes bàsics està garantit.
I és que ara mateix Igualada és per a Catalunya el que Itàlia és per a Europa, o el que la Xina ha estat per al món; un punt calent des d’on es pot escampar de manera descontrolada el SARS-CoV-2. D’aquí que s’hagin pres mesures especialment intenses a la capital de l’Anoia i a les tres poblacions més properes per mirar de controlar el brot. A part del tancament avançat d’escoles, que ja es va fer efectiu ahir i que va reduir notablement l’activitat a la ciutat, també s’ha retallat la mobilitat amb la supressió del servei d’autobusos urbans que connecten Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, que mou de mitjana unes 100.000 persones mensualment.
L’origen de tot plegat
Els especialistes en epidemiologia que investiguen el cas tenen clar que l’origen d’aquest clúster de casos se situa en una professional de l’hospital d’Igualada que va contraure la Covid-19. La font del seu contagi és, a hores d’ara, encara desconeguda: no hi ha constància que viatgés ni que tingués contacte amb cap desplaçat a les zones amb més dispersió de coronavirus. A partir d’aquesta persona, que hauria tingut els primers símptomes a finals del mes de febrer, el virus es va escampar en l’entorn familiar i alhora hospitalari fins que el dia 9 es va arribar a percebre que estava tenint lloc un contagi massiu. Ahir al migdia ja s’havien confirmat tres morts i 58 persones contagiades, 36 d’elles personal sanitari.
Tendència a l’alça
La xifra, però, creixerà a mesura que el sistema sanitari pugui assumir més proves dels confinats –més de 250, dels quals 200 són professionals sanitaris– que vagin desenvolupant símptomes. Segons el secretari de Salut, Joan Guix, l’evidència científica disponible a hores d’ara indica que per cada sis contactes n’hi ha un que resulta positiu. I cada positiu contagia la Covid-19 a 2,5 persones de mitjana. Arran de la importància del clúster igualadí, Salut valora la possibilitat de canviar el protocol en el tractament de les persones que estan en aïllament domiciliari i podria optar per fer les proves de la Covid-19 a totes elles, encara que no hagin desenvolupat encara símptomes.
“Una ciutat fantasma”
La capital de l’Anoia, amb una població de prop de 40.000 habitants, ja va viure ahir el primer dia amb tots els centres educatius tancats, un fet que va contribuir a la paralització d’una localitat que viu amb certa por el brot del nou virus. “No em fa cap gràcia estar per aquí, però tinc el pare amb problemes de cor i no hi ha cap altre remei”, confessava un homedavant de les portes de l’hospital igualadí.
“Intentem prendre’ns aquesta situació amb tranquil·litat. Mentre hi ha escola és diferent, hi ha normalitat, però ara ja és fins i tot desagradable. És com una ciutat fantasma”, explicava ahir una mestra d’Igualada en declaracions recollides per l’agència Efe. Més de 15.000 nens es van quedar sense classes ahir, un fet que va obligar pares i avis a mobilitzar-se per tenir-ne cura durant tot el dia. El poc marge de maniobra, atès que el tancament dels col·legis es va notificar a les 9 de la nit, va fer que alguns haguessin de faltar a la feina. És el cas de la Sílvia, que és conductora de la xarxa d’autobusos locals. Els companys l’advertien ahir que el volum de viatgers havia davallat molt. Ara, amb la suspensió del servei durant dues setmanes, ho tindrà molt més fàcil per cuidar de la canalla en una ciutat que esdevindrà encara més fantasma.
A partir d’ara, els mercats ambulants s’han cancel·lat i als fixos hi haurà un control d’accés per evitar aglomeracions. També s’han tancat els centres cívics, l’aeròdrom de la zona i s’han suspès tots els judicis no urgents al partit judicial d’Igualada i també la mostra local, que en cada edició atrau més de 25.000 persones.
LES XIFRES
L’alcalde “exigeix” a Salut reforços per a l’hospital
L’hospital d’Igualada treballa “sota mínims” des de fa dies per l’evolució del brot, que ha enviat a casa més de 200 professionals dels prop de 1.000 que té el centre. Segons fonts de l’hospital, tres de les sis sales d’operacions estan tancades. “Els professionals que treballen per evitar nous contagis estan cansats, exhausts”, diu l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. “S’estan partint la cara per nosaltres en unes condicions molt dures. Per això demanem i exigim al Departament de Salut que reforci la plantilla de l’hospital, que és el centre del focus i on es combat el coronavirus. Cal que hi enviïn immediatament reforços”, va reclamar el batlle davant diversos representants del sistema públic de salut, que no van aclarir si reforçarien la plantilla de manera imminent. Sí que van explicar que s’intenta alleugerir la càrrega assistencial del centre mitjançant la derivació de determinats tipus de pacients –ictus, infarts, politraumatismes– als serveis d’urgències d’hospitals propers. A més, també s’estan anul·lant, com a la resta del país, les consultes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques que no tenen caràcter urgent. La reclamació de l’alcalde d’especialistes en medicina interna, urgències i infermeres fa pensar que aquestes són les unitats més afectades d’un hospital que ahir estava molt buit. I les persones que en sortien anaven amb mascareta.