Educació

Sense classe almenys catorze dies

Educació decreta la clausura a partir d’avui de tots els centres educatius, des de l’escola bressol fins a la universitat

Els centres restaran tancats sense personal i no hi haurà cap activitat lectiva a través de les plataformes digitals

El que temien moltes famílies ha arribat. Amb la intenció de contenir l’expansió del coronavirus, i després d’un degoteig de tancaments d’escoles els últims dies, el Departament d’Educació va decidir ahir tancar tots els centres educatius des d’avui i durant 14 dies. Això suposarà que prop d’1,8 milions d’alumnes, de P3 a la universitat, es quedaran almenys dues setmanes a casa fins al 27 de març inclòs, igual que prop de 100.000 docents. Així ho va decidir ahir Educació en col·laboració amb el Departament de Salut i en el marc del pla d’actuació del Procicat per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc. Ho va anunciar el president de la Generalitat, Quim Torra, que va afirmar que “cal abaixar el ritme per aturar la pandèmia” del coronavirus i “evitar el col·lapse del sistema sanitari” davant una situació “extraordinària que requereix la col·laboració de tothom i una dosi de comprensió”. La suspensió de les classes és per ara, com va reconèixer Torra, la mesura més contundent que ha pres el govern en l’intent de controlar la pandèmia. La mesura s’emmiralla en d’altres de similars que s’han pres en altres llocs del món i que, segons el conseller d’Educació, Josep Bargalló, “donen molt bon resultat i serveixen per alentir” la progressió dels contagis i permetre que el personal sanitari treballi amb menys acumulació de feina.

La mesura afecta tots els centres educatius, ja siguin públics, privats o concertats, i en totes les etapes educatives, des de l’escola bressol fins a l’ensenyament universitari. Això comportarà que 1.565.478 alumnes dels ensenyaments no universitaris es quedin sense classe pel tancament de 5.492 centres. Aquesta xifra correspon a l’educació infantil, primària, secundària i batxillerat, a més dels cicles formatius, les escoles oficials d’idiomes, la formació d’adults i els ensenyaments a distància. A banda, cal sumar els 198.201 estudiants de les universitats públiques i privades del país.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va explicar que els centres es tanquen per prevenció sanitària, cosa que implica que no pot haver-hi ningú treballant als edificis. Es tanquen les portes dels centres educatius i cessa l’activitat lectiva. “No ha d’haver-hi ningú als centres de manera habitual”, va insistir Bargalló. Això no significa, però, que els docents estiguin de vacances, ja que hauran d’estar a disposició del departament o de la titularitat del centre “per si se’ls encarrega alguna feina”. El departament ha previst la possibilitat d’incrementar la formació continuada a través d’internet aquests dies.

Totalment tancats

El tancament de les escoles i els instituts coincidirà amb l’inici de la preinscripció del curs 2020/21. Per aquest motiu s’ha previst que, de manera excepcional, es puguin obrir els centres durant algunes hores per recollir les instàncies de les famílies que volen preinscriure els nens “de manera ordenada i en grups petits”, segons el conseller. No hi haurà, doncs, alternativa als centres per a les famílies que no puguin cuidar els nens a casa, com sí que ha passat en el cas de les escoles que han hagut de tancar, els últims dies, perquè han sorgit casos positius de coronavirus. “Incompliríem la mesura preventiva si obríssim els centres només per a uns, no seria de cap utilitat”, va explicar el conseller, que va reconèixer el trastorn que la mesura provoca a les famílies.“No és un període de vacances, és un període excepcional per lluitar contra la pandèmia”, va dir.

El tancament dels centres no implica confinament del professorat ni de l’alumnat a casa, com van aclarir Bargalló i la consellera de Salut, Alba Vergés. Els nens “poden sortir i anar al parc però prenent precaucions, sobretot d’higiene de mans”, va exemplificar la consellera. El que el Departament d’Educació ha descartat completament és fer activitat lectiva aprofitant les noves tecnologies i les plataformes virtuals. “No ho farem perquè hi ha una bretxa digital, hi ha famílies que no tenen connexió a internet ni els aparells. Deixaríem fora de la formació l’alumnat més desafavorit i augmentaríem la iniquitat”, va defensar Bargalló.

El govern analitzarà l’evolució de la crisi per determinar la durada de la mesura. No serà en cap cas inferior als 14 dies decretats, “i si cal perllongar-ho ho perllongarem, tot i que no tenim cap voluntat de fer-ho”, segons Bargalló.

Degoteig de tancaments

La mesura arriba després dels tancaments de diverses escoles després d’haver-se detectat casos positius en la prova de la malaltia. Divendres passat el departament ja va començar a emprendre accions per lluitar contra el progrés dels contagis i va instar els instituts de formació professional inicial a suspendre les pràctiques dels graus que es realitzen en centres sanitaris. Dilluns es va tancar l’Escola Oficial d’Idiomes del Prat després que el centre hagués de confinar 15 professionals del centre educatiu després que un d’ells donés positiu. Dimarts es va instar a suspendre les activitats que organitzessin les escoles fora de l’horari lectiu i que impliquessin la participació de més escoles. Dimarts mateix es va haver de tancar l’escola Feliu i Vegués de Badalona després del confinament de 17 docents. Entre ahir i abans-d’ahir es van tancar l’escola Mas Boadella de Sabadell i la Bernat Metge del Prat.

Però el pitjor es va concentrar a Igualada i el seu entorn, ja que dimecres a la nit es va decretar el tancament de tots els centres d’Igualada, Jorba, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. La mesura va afectar un total de 15.412 alumnes i 1.401 docents i va deixar al descobert un focus que ha deixat tres morts i 49 contagiats, 33 d’ells sanitaris. Una situació preocupant, però que per si sola no ha motivat la decisió del tancament total. “El brot d’Igualada és molt important, però hi ha moltes més raons”, va assenyalar Bargalló, que va posar com a exemple el tancament de tres nous centres que ahir al matí, abans d’anunciar-se la clausura total, tenia sobre la taula pel confinament de docents que en feia inviable l’obertura. “Era evident que això aniria en augment i només hi hauria una manera de tallar-lo, que era prendre una decisió dràstica i contundent, a favor del professorat i dels alumnes i de les mesures pertinents per aturar la pandèmia”, segons va insistir Bargalló.

La suspensió de les activitats lectives, tal com està plantejada ara mateix, amb una durada inicial de 14 dies, no hauria de tenir efecte sobre proves com ara la selectivitat. Si el tancament dura els 14 dies decretats només s’hauria de reprogramar el currículum, no pas recuperar-lo com sí que passaria si la clausura dels centres fos més llarga. Sí que coincidirà amb la preinscripció per a P3, educació primària i educació secundària obligatòria, que es durà a terme entre el 23 de març i l’1 d’abril. El departament preveu que grups de famílies molt reduïts puguin accedir als centres per recollir la documentació, tot i que el departament està treballant en unes preinscripcions que es puguin fer a través d’internet.

Ara toca, doncs, organitzar la cura dels nens i a Igualada es va viure ahir un avanç del que seran les pròximes dues setmanes per a moltes famílies: treballadors que es van haver de quedar a casa per la poca previsió amb què van rebre l’avís del tancament –es va emetre a les nou de la nit del dia abans–, docents que restaven a casa amb els fills, d’altres que van mobilitzar els avis i molts intentant prendre’s la situació amb tranquil·litat.

LES FRASES

Cal abaixar el ritme per aturar la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari
Quim Torra
President de la Generalitat
Els nens poden sortir i anar al parc però prenent precaucions, sobretot d’higiene de mans
Alba Vergés
Consellera de Salut
No és un període de vacances, és un període excepcional per lluitar contra la pandèmia
Josep Bargalló
Conseller d’Ensenyament
Estarem vigilant la situació del personal de neteja dels centres educatius
Manel Pulido
Secretari general de la federació d’Educació de CCOO
El tancament dels centres educatius ens sembla una decisió encertada i positiva
Ramon Font
Portaveu d’Ustec-Stes

Alerta amb el personal dels serveis

Rosa M. Bravo

El tancament dels centres educatius pot comportar una sèrie d’afectacions sobre el personal contractat per prestar serveis com ara el de neteja o monitoratge, que els sindicats s’han compromès a vigilar. Així ho alertava ahir el secretari general de la federació d’educació de CCOO, Manel Pulido, que reclamava a Bargalló, a través d’una piulada a Twitter, que no es trenquessin contractes que afectin les treballadores de la neteja. També va demanar a la Federació Empresarial Catalana de la Formació que es pactin les mesures que s’han d’adoptar als centres d’ensenyaments no reglats i evitar la presentació d’expedients de regulació d’ocupació temporals.

El sindicat Ustec-STEs va valorar positivament la decisió de tancar tots els centres escolars. “Ens sembla una decisió encertada i positiva”, va afirmar ahir el portaveu, Ramon Font. El sindicat majoritari a l’ensenyament no universitari destaca que la seva obligació és “vetllar perquè el Departament d’Educació garanteixi la protecció de la salut dels treballadors i treballadores dels centres i de la comunitat educativa”. I reclama que “el govern estableixi mesures extraordinàries de flexibilitat laboral perquè les famílies puguin solucionar els problemes derivats de la conciliació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.