Societat

Últimes accions d’Hinojosa per resoldre les pudors

ACTUACIONS

Ha tancat tres de les quatre basses de la depuradora

Tres anys després de fer-se públiques les queixes veïnals, la paperera es fixa de límit abans d’estiu

Invertirà prop de dos milions d’euros en les millores

Hinojosa, la fàbrica paperera de Sarrià de Ter, ultima un paquet de mesures per reduir les pudors que genera la producció i resoldre un conflicte que va començar el febrer del 2017 a partir d’una recollida de signatures per part dels veïns, els quals denunciaven sorolls i també una fortor que emanava de la factoria. El 7 de març del 2017, el gerent d’Hinojosa, Manuel Orero, va participar en una reunió oberta amb els veïns a El Coro per explicar-los els motius de les pudors i els sorolls. L’empresa va demanar paciència i comprensió amb el compromís de resoldre els problemes. El cas es va agreujar durant els estius i els veïns es van mobilitzar a través d’una plataforma. Hi va haver manifestacions davant la fàbrica i es va arribar als tribunals; es va denunciar l’empresa, el novembre de l’any passat, davant la fiscalia per contaminació ambiental.

El ple de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, a mitjans de desembre, també va imposar i aplicar multes a Hinojosa perquè complís l’ordenança d’olors i la plataforma veïnal Prou va demanar amb insistència el tancament preventiu de la fàbrica. A principis d’any, però, la Generalitat va renovar la llicència ambiental a Hinojosa. La resolució provisional de la Generalitat desestimava les al·legacions veïnals.

Ara fa tres mesos i mig, Hinojosa va engegar un nou paquet d’actuacions per reduir la fortor que desprèn la factoria. S’emmarcaven en una nova fase –la segona– del pla de gestió d’olors (PGO) que va redactar l’empresa, amb l’objectiu de complir el que fixa l’ordenança municipal de Sarrià de Ter, que estableix el límit en tres unitats d’olor per metre cúbic.

La paperera compleix el calendari previst, amb l’objectiu de reduir de manera significativa les pudors abans de l’estiu. Les actuacions se centren a la zona de la depuradora, principal focus de les males olors. En aquesta zona ja s’han cobert tres de les quatre basses que té la instal·lació. I durant el març, s’han de fer les obres per tancar l’últim tanc. Fa pocs dies Hinojosa també va començar a instal·lar un nou sistema estanc de descàrrega de fangs. “És a dir, dels sòlids que se separen de l’aigua durant la depuració, que una empresa de la zona reutilitza per fabricar compost”, subratlla la companyia en un comunicat. En paral·lel, i com ja va anunciar, la companyia paperera instal·larà abans de l’estiu filtres de carboni actiu per depurar l’aire a la zona de la depuradora. És una mesura provisional abans no s’hi instal·li el sistema definitiu, unes torres conegudes com a Scrubber. Aquesta obra es farà després de l’estiu. L’objectiu del PGO, que té com a horitzó el desembre del 2020, és restringir les pudors tan sols al perímetre de la fàbrica a partir del mes de setembre.

Hinojosa subratlla que, d’ençà que al novembre va presentar la segona fase del pla a l’Ajuntament de Sarrià i a la Generalitat, s’han fet diverses trobades amb el consistori “per explicar tots els detalls i terminis d’execució del PGO”. Entre altres, una trobada –amb visita a les instal·lacions de la fàbrica inclosa– tant amb l’alcalde, Narcís Fajula, com amb altres regidors, que es va fer a finals de gener. Quinze dies més tard, l’Ajuntament va presentar al·legacions a la renovació de l’autorització ambiental a Hinojosa. La intenció és que la Generalitat obligui l’empresa a complir rigorosament la normativa, i evitar que les pudors s’intensifiquin amb l’arribada de la calor.

La planta d’Hinojosa de Sarrià de Ter té més de 40 treballadors en plantilla, a més de generar també uns 210 llocs de treball indirectes. L’empresa fabrica unes 100.000 tones anuals de paper a partir de paper i cartró reciclat (en bona part, procedent d’envasos recuperats de la zona). Aquest paper s’envia a altres plantes perquè el converteixin en embalatges o caixes.

LES DATES

31.07.15
Hinojosa
va anunciar la compra de la planta productiva (maquinària i immobles) de Sarrià.
16.08.16
Inici del període de proves
de la paperera, que va començar l’activitat definitiva el setembre del 2016.
15.02.17
va transcendir
que veïns de Sarrià de Ter iniciaven una recollida de signatures per frenar pudors i sorolls.

Queixes dels veïns

“És cert que últimament estem respirant una mica millor; tenim molta por del que passi aquest estiu”, va explicar Elena Costa, de la plataforma Prou. Per altra banda, l’última acció de l’Ajuntament de Sarrià de Ter va ser recollir les queixes veïnals i presentar-les com a al·legacions al permís ambiental de la Generalitat renovat a principis d’any. “S’ha intentat fer tot el possible” per mitigar-ho. Tot i que a l’hivern no hi ha “tanta incidència de pudors”, segons va assenyalar l’alcalde, Narcís Fajula, amb l’arribada de la calor, als mesos d’estiu, la situació “empitjora”.

Unitat mòbil per mesurar la qualitat de l’aire

G. Busquets Ros

Des de fa dues setmanes, hi ha instal·lada a Sant Julià de Ramis una unitat mòbil de la Generalitat per mesurar la qualitat de l’aire. És una iniciativa que l’alcalde, Marc Puigtió, va emprendre perquè des del “municipi estàvem molt preocupats per la qualitat de l’aire que respiràvem”, afirma. Van fer la petició el setembre de l’any passat. La unitat s’hi estarà durant dos mesos. Puigtió va destacar que aquesta unitat el que fa és recollir totes les dades relatives a la qualitat de l’aire i en fa un informe dia a dia.

La unitat es va instal·lar dies abans que comencés la crisi del coronavirus i les restriccions viàries. En aquest sentit, l’alcalde de Sant Julià de Ramis explica que amb l’informe diari es podrà veure les diferències en la qualitat de l’aire. “No hi ha trànsit, però les empreses que ens afectaven més estan en funcionament; aquests dies que hi ha pocs cotxes veurem molt clarament quins són els focus emissors que perjudiquen els nostres veïns”, va recalcar Puigtió.

Veïns de Sarrià de Ter s’han queixat per reclamar també la instal·lació d’una unitat que mesuri la qualitat de l’aire al municipi. Marc Puigtió va assenyalar que posarà a disposició de l’Ajuntament de Sarrià els resultats de l’informe de Sant Julià.

Ordenança comarcal

Paral·lelament, l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis es troba en la fase de redacció de l’ordenança d’olors. L’alcalde, Marc Puigtió, va explicar que la impulsen des del municipi però que la idea és que sigui també una ordenança d’olors genèrica i que s’hi puguin acollir tots els municipis del Gironès, i així es vol demanar també a través del Consell Comarcal. “És important que la tinguem perquè si no no podem actuar en una empresa que causi danys en els nostres veïns”, va destacar Puigtió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia