Salut diu que triplicarà les UCI sense aclarir quantes en té
Preveu doblar-les aquesta setmana i ampliar-les la vinent
L’estratègia és “tractar Catalunya com un únic hospital”
Els parts es derivaran a hospitals on no s’atendran casos de coronavirus
El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va insistir ahir que “el sistema està preparat” per entomar l’embat del coronavirus, que ja està arribant però que creixerà amb més força durant “els pròxims dies i setmanes”. Una part fonamental d’aquesta preparació implica ampliar l’espai d’atenció a les unitats de cures intensives (UCI), essencials per atendre els pacients més greus de Covid-19 i evitar que la mortalitat es dispari. Els malalts crítics sovint requereixen, a més de respiració assistida, atenció per problemes cardíacs i renals i s’han d’atendre en unitats molt medicalitzades per fer que se’n surtin. Segons Comella, durant aquesta setmana el nombre de llits d’UCI creixeran fins a doblar-se i al final de la setmana vinent es podria arribar a triplicar. Ara bé, el màxim responsable de CatSalut es va negar a aclarir de quants llits amb aquest grau de medicalització disposa en l’actualitat el sistema públic de Salut, per més que se li va preguntar en diverses ocasions.
En tot cas, el que sí va esbossar Comella és com funcionarà del sistema de Salut quan es compliqui la situació. Els centres sanitaris estan explotant al màxim els plans de contingència durant aquesta setmana i, per més que creixin en la capacitat de tractar pacients amb el coronavirus, es reservarà aproximadament un 15% dels llits d’UCI disponibles per continuar atenent les necessitats urgents que no hi tinguin res a veure, com ara infarts, ictus o politraumatismes.
Catalunya, un hospital
Els experts que assessoren la direcció de Salut per gestionar aquesta crisi han recomanat fomentar “la mentalitat de Catalunya com un únic hospital amb unitats arreu de territori”. Comella admet que “cap país” no està preparat amb prou espai físic per tractar tants pacients de cop i, per tant, no descarta utilitzar espais externs als centres sanitaris per situar-hi hospitals de campanya. Per això, però, caldran tant el material mèdic com els especialistes qualificats per atendre els pacients. Salut espera que el nombre de respiradors i capçals de base clínica “creixerà en la mateixa proporció que els llits” i també que podrà gestionar i preservar la capacitat i la moral de la plantilla de professionals. “Tindrem tants malalts d’UCI com respiradors tinguem”, va reblar Comella.
Concentració de parts
Salut tampoc no concreta quantes PCR ha fet per detectar la Covid-19 ni sap del cert quan li arribaran els tests ràpid que ha comprat l’Estat. Sí que avança, però, que preveu dedicar-los especialment als professionals de la salut i a les residències, on la situació assistencial cada cop és més dramàtica. El sistema s’està reorganitzant i en les pròximes hores tindrà unes noves directrius per mirar de concentrar els naixements en determinats hospitals, que s’intentarien preservar nets de coronavirus i no en tractaran cap cas. A més, s’intueix que s’hauran d’anar tancant i unificant centres d’atenció primària a mesura que no puguin respondre a la demanda.
Entre els plans del departament que s’aplicaran els pròxims dies també hi ha un aprofitament més gran de la xarxa hotelera per a qüestions mèdiques. S’intensificarà la derivació de malalts en recuperació o aïllament, però també es planteja que puguin complir les funcions de les residències o que hi descansin els professionals sanitaris. A més, Salut ha reforçat en els darrers dies l’atenció a l’hospital d’Igualada amb 152 nous professionals, 32 dels quals són contractacions noves.
4.200 persones, greus
Aquest és el balanç que ofereix l’aplicació que Salut ha habilitat perquè els ciutadans autoreportin els seu estat. Aquestes persones són seguides pel 061 per si empitjoren i requereixen hospitalització a l’UCI. A més, 107.000 persones presenten símptomes lleus i reben seguiment del CAP. En total, unes 740.000 persones han fet fins ara el test de l’app StopCovid19Cat.
LA FRASE
El BBVA no cobrarà als pensionistes
El BBVA va decidir que no cobrarà cap mena de comissió als pensionistes que retirin diners de la seva pensió des de qualsevol caixer, encara que no sigui el de l’oficina on cobren l’assignació.
Presó per a un veí de Reus acusat de violar la clausura
El jutjat de guàrdia de Reus va decretar presó provisional ahir per a un home detingut diumenge acusat de desobediència, que va infringir repetidament el confinament en diversos locals de la ciutat.
La Fundació La Caixa aporta 230 professionals
Els 230 professionals del programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades de la Fundació La Caixa donaran suport als afectats en la lluita contra el coronavirus, en coordinació amb 129 hospitals de tot l’Estat i 133 unitats de suport domiciliari, dels quals 37 i 43, respectivament, a Catalunya. Els professionals estan agrupats en 43 equips d’atenció psicosocial, nou d’ells, al país.
Quatre hotels Catalonia faran d’hospitals
Tres hotels de Barcelona i un de Sabadell faran d’hospital. Són el Catalonia Barcelona Plaza, el Catalonia Diagonal Centre i el Catalonia Rigoletto, a la capital catalana, i el Catalonia Gran Hotel Verdi.
El govern torna a pressionar pel confinament
Una setmana després d’haver anunciat que té el decret a punt, el govern va tornar a pressionar ahir l’Estat perquè l’autoritzi a aprovar el confinament total dels ciutadans, amb l’única excepció dels serveis essencials. “Ho ha acabat aplicant Itàlia després d’un mes de confinament a mitges; esperem que el govern de Sánchez no trigui el mateix que el de Conte”, insistia la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que recordava que Andalusia o Múrcia, a més d’una setantena d’experts, s’han afegit al clam. El govern està convençut que acabarà rebent el vistiplau, però abans descarta tirar pel dret per no posar en risc treballadors i empreses, que així no tindrien cap cobertura legal. “Apostem per mesures més dràstiques, però la subordinació imposada per la centralització de competències no ens permet fer-ho, ens han posat una camisa de força”, resumia el conseller d’Interior, Miquel Buch.