Salut preveu rebre 250.000 tests ràpids les setmanes vinents
S’afegeixen a la compra centralitzada europea i en rebrà d’altres de l’Estat
El 75% del miler de llits d’UCI, ocupats
La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar en la compareixença telemàtica amb els grups parlamentaris que les setmanes vinents rebran 250.000 proves de detecció ràpida del coronavirus, uns tests ràpids que tenen resultats en quinze minuts i que Salut va adquirir a través de la central de compres centralitzada que va posar en marxa ara fa un mes. Vergés va assegurar que aquest divendres arribarà la primera remesa de 50.000 proves i després n’arribaran dues tongades de 100.000 unitats més les setmanes vinents. A totes aquestes s’hi han d’afegir les que puguin arribar a finals de setmana del govern espanyol, segons havia anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.
A partir d’aquí Vergés va explicar que desplegaran una estratègia en tres fases. La primera anirà adreçada al personal sanitari perquè en cas de ser positius els puguin treure del sistema i evitar infeccions per després poder-los tornar a incorporar, però també es faran cribatges a les urgències a persones que puguin tenir simptomatologia no greu. A la segona es faran les proves a l’àmbit residencial, de la primària i a personal essencial no sanitari i, finalment, fer el test en l’àmbit comunitari per aplicar altres mesures de control diferents de les actuals.
Tot i la “tensió” existent al mercat perquè tots els països volen aconseguir material sanitari de protecció, la consellera va valorar la feina de previsió feta a través de la central de compres per fer comandes que van arribant i “ho continuaran fent en xifres importants”. A tall d’exemple, va explicar que cada setmana s’utilitzen un milió de mascaretes quirúrgiques, 100.000 mascaretes FFP2 i 75.000 mascaretes FFP3 (més sofisticades), a més de 200.000 bates, protecció ocular i els guants. Vergés hi va afegir que ara també s’adheriran a la central de compres europea, que al seu parer s’ha posat en funcionament “tard”.
En l’àmbit de les residències, després de ser interpel·lada per altres grups, va remarcar que en coordinació amb Afers Socials i Família desenvolupen els plans territorials per mirar quines tenen capacitat per separar els pacients amb símptomes per tractar o desplegar més serveis d’atenció a domicili, com també ho haurà de fer l’atenció primària. Això inclou les de discapacitats i trastorns mentals i la consellera va explicar que, del total de 1.800 centres, s’han detectat positius i casos amb símptomes en una vuitantena.
Vergés va destacar que gràcies a l’esforç per duplicar els llits d’unitats de cures intensives (UCI) ara en disposen d’un miler, que hi ha centres amb el 75% d’aquest llits ocupats per pacients amb la Covid-19 i que en el cas d’algunes privades arriba al 100%. A més, 535 alumnes que es van graduar en medicina l’any passat s’han posat a disposició de Salut. Davant de les peticions de l’oposició, va anunciar que es demanaran les dades de defunció fora del sistema sanitari que els plans local de protecció civil detecten al seus municipis.