Un binomi molt productiu
A la Garrotxa, un grup que aplega una setantena de voluntaris, majoritàriament docents, i empresaris ja ha fabricat més de 30.000 protectors sanitaris
La sinergia entre la formació professional i l’empresarial ve de lluny
La setantena de persones que integren l’equip #Voluntaris3DGarrotxa, que fabrica altruísticament i amb impressores 3D pantalles i altre material de protecció contra la Covid-19, han sobrepassat ja la xifra de les 30.000 unitats, que han distribuït arreu de Catalunya. És l’exemple més palpable del programa de col·laboració escola-empresa, que a la Garrotxa ve de lluny i sempre ha estat un puntal de la formació dels alumnes de FP i, ara, de cicles. La meitat dels participants en aquest equip són docents, directors d’escoles i instituts i tècnics en innovació educativa. L’altre meitat se la reparteixen representants del món empresarial i particulars, pràcticament a parts iguals.
Durant els nou primers dies des de l’inici de la pandèmia, aquest material el van elaborar els docents i particulars dels instituts La Garrotxa i Montsacopa, l’institut escola Greda i les escoles Malagrida i Petit Plançó d’Olot, l’institut Rafael Camplans d’Anglès i, entre d’altres, l’institut de Vilafant. Aquest grup es va posar a disposició de la regidoria de Salut de l’Ajuntament d’Olot. Aquest material va servir per cobrir les necessitats d’aquest tipus de material de protecció a les comarques de la Garrotxa i del Ripollès i també se’n van fer arribar als hospitals Trueta i Santa Caterina de Girona i Salt, a l’UCI del Parc Taulí de Badalona, al Vall d’Hebron, a la Teknon, a Bellvitge, de Barcelona, a diversos CAP gironins i barcelonins, a residències, a farmàcies, a serveis d’ambulàncies, etc.
Posteriorment, s’hi van afegir empresaris, en concret, del grup Noel, Emol, Gipsa i 3Dtècnics, gràcies als quals es van produir de forma altruista material de protecció amb motlles d’injecció, una tècnica que a la Garrotxa té molt de potencial.
El grup garrotxí s’ha coordinat també amb voluntaris de Cantàbria, el País Basc, Vigo, Perpinyà, Madrid i Conca, bàsicament, amb els centres educatius amb qui l’equip director de les jornades de robòtica educativa Robolot manté contactes. “El fenomen no és exclusiu de la Garrotxa, però sí que és aquesta la més productiva de Catalunya”, afirma un dels capdavanters d’aquesta iniciativa, Toni Moreno. Ell mateix ha remarcat que Robolot aplega alguns dels docents que hi participen i que estan coordinats especialment amb els professors que organitzen RobotSeny al Baix Montseny. Moreno, a més, ha remarcat l’aportació d’Innova Didàctic, que ha canviat la producció de robots didàctics per elements sanitaris per a l’emergència, i ha subministrat a cost zero tot els consumibles de les impressores 3D del grup de voluntaris.
La llarga tradició, doncs, d’unir interessos i esforços que hi ha a la Garrotxa entre la docència i el teixit empresarial ha servit, ara, per aplegar-se en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19. L’aula a l’empresa i l’empresa a l’aula.