Societat

NÚRIA CUADRAT PÈLACH

RESPONSABLE DEL CENTRE DE RECURSOS PER LA PAU I LA SOLIDARITAT DE LA COORDINADORA ONG

“El joc cooperatiu és una gran eina de transformació col·lectiva i social”

Lluny de relacions jeràrquiques i pensaments dominants, sense vencedors ni vençuts, el repte és aprendre el valor de les persones, també des de casa, compartint, investigant, passant-ho bé.

Quan es va crear el Centre de Recursos (CeDRe) i amb quin objectiu?
El CeDRe té una història de 25 anys donant a conèixer la cultura de la pau. Els primers materials van venir de l’Associació de Pacifistes i Objectors de Consciència, que en desaparèixer –quan es va posar fi a l’obligatorietat del servei militar– va deixar el seu llegat a la Coordinadora d’ONG Solidàries. Aquesta herència i l’obtenció de la beca Joaquim Franch per l’edició d’uns fulletons sobre pacifisme i solidaritat van ser l’embrió del CeDRe.
Actualment s’ofereixen de forma gratuïta audiovisuals, exposicions, jocs de taula i de gran format, maletes pedagògiques. L’acollida és bona?
És generosa tant per les persones que venen a buscar materials com per les entitats que venen a deixar-ne perquè en puguem fer difusió des del préstec. Alhora moltes usuàries recomanen el servei d’assessorament, i el boca orella fa encara més humana aquesta acollida. Cada any som més i de més lluny, les xarxes socials i internet fan que els recursos viatgin força quilòmetres. Tenim 900 usuàries donades d’alta que utilitzen els nostres serveis en centres cívics, aules, festes majors, trobades veïnals, sales d’exposicions, centres residencials. En els darrers anys han vingut moltes educadores i educadors socials, integradores i dinamitzadores de menjadors escolars.
Es tracta de fer xarxa?
Sí, el servei de préstec del CeDRe és capaç de créixer infinitament oferint educació i sensibilització a través dels propis recursos; incidència política i mobilització social des de l’assemblea de la Coordinadora; i formació des del treball de l’equip tècnic i les entitats. Fem xarxa amb plataformes, moviments socials i administracions del territori gironí i català. Justament la setmana que ens van confinar inauguràvem a la UdG una exposició sobre Dona, gèneres i violència, realitzada conjuntament amb l’Institut Català de les Dones.
Quins recursos tenen més èxit?
Tenen bona acceptació la majoria dels eixos temàtics que oferim: cooperació; solidaritat i ONG; Salut; pau, antimilitarisme i conflictes; sexualitat i igualtat de gènere; drets; cultures i moviments migratoris; economia i desenvolupament. Feminismes i drets de les dones, juntament amb l’emergència climàtica són dues qüestions que van prenent molta força en les lluites socials, i des del CeDRe impulsen l’edició i l’entrada de materials que responguin a aquesta creixent consciència.
Veiem una gran oferta de jocs.
És degut a l’augment de la demanda de jocs de taula i d’exterior, un canvi notable respecte al principi, quan gairebé s’havia de convèncer les persones que el joc és un bon recurs educatiu. El còmic i l’àlbum il·lustrat que complementa les exposicions també són molt apreciats, sobretot als instituts. Cada any renovem materials, i el millor recurs és el testimoniatge que aporten les entitats que formen part de la Coordinadora, ja que cada maleta pedagògica, recull de contes, exposició, dinàmica, és una oportunitat per conèixer els seus projectes.
Hi ha materials per a totes les edats. Sempre s’és a temps a aprendre?
Sí, és clar! Potenciem el joc cooperatiu com una eficaç eina de transformació col·lectiva i social. En aquest joc no hi ha pensament dominant o hegemònic, tampoc vencedors ni vençuts, sinó un grup de gent davant d’un repte buscant solucions creatives per superar les dificultats. Es posa les persones al centre de l’activitat per eixir tot experimentant diferents alternatives, al contrari del que sovint passa al nostre entorn, on som les persones qui ens adaptem al sistema.
Tothom hi està inclòs?
Exacte, no s’elimina ningú, ja que la inclusió forma part del resultat. No es basa en les relacions jeràrquiques, ans al contrari, la cooperació, la comunicació i la cura són essencials per afrontar la partida i és important cuidar i deixar-nos cuidar per mantenir el grup en forma. Imaginem quins aprenentatges i quina societat obtindríem si ens acostuméssim a promoure el joc cooperatiu en tots els àmbits de la nostra vida!
Són valors que es poden treballar també des de casa?
Sí, des de l’equip tècnic i amb l’ajuda de voluntariat anem engrandint les possibilitats de dur-vos ara també els recursos a casa, ja que no és possible fer préstecs des de la nostra seu. Justament a començament d’abril ja vam proposar determinades dinàmiques per compartir i passar una bona estona en família, com ara la sopa de pedra, el Trenka Tòpiks, el joc del telèfon, el taller de les alçades... Us animem a descobrir-les al nostre web i a participar-hi amb la idea també d’esfondrar solidàriament les barreres del confinament! (www.solidaries.org/centre-de-recursos/).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.