Tarragona obre el camí
El pas a la fase 1 del desconfinament s’entoma amb satisfacció ciutadana, però amb prudència des de les autoritats
La negativa del gremi hoteler a obrir portes llastra l’arrencada econòmica
Les comarques de Tarragona van estrenar ahir la fase 1 de la desescalada. El baix índex de contagis registrat arreu de la demarcació, incloses les Terres de l’Ebre, ha permès afluixar les mesures de restricció de la mobilitat abans que enlloc. Serà tasca dels epidemiòlegs concretar quins han estat els motius que han permès al sud del país, amb una població total de 815.000 persones, contenir la virulència del virus, però l’alcalde de Tarragona ja va avançar ahir que no és moment per a la “relaxació” i va recordar que fer un pas en fals podria abocar a un rebrot. “El que passi a Tarragona serà fonamental amb vista a la desescalada a la resta del país. Tenim una responsabilitat i hem de fer les coses ben fetes.” En aquest sentit, no s’abaixa la guàrdia amb les mesures de prevenció i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona va informar just ahir que s’han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic als autobusos “per tal de posar a l’abast de la població mesures de prevenció addicionals per evitar la infecció per coronavirus”.
El delegat de la Generalitat, Òscar Peris, també va voler fer una crida a la prudència: “És el moment de la cautela, aquell moment en què la responsabilitat de tots i totes podrà fer que sigui un èxit passar a la fase següent del desconfinament.”
Prudència i cautela, però, sobretot, moltes ganes de sortir al carrer. La progressiva recuperació de la normalitat i la reactivació econòmica que busca la desescalada es van fer paleses des de primera hora a les zones comercials dels principals municipis tarragonins. Més gent voltant pels carrers, persianes apujades, bars reoberts i terrasses ocupades transmetien una sensació de normalitat que quedava atenuada per l’ús massiu de mascaretes.
A la rambla Nova de Tarragona, tan buida durant el confinament, es podia veure, després de dos mesos, moviment a dins de les botigues –podien obrir les que ocupen una superfície de no més de 400 metres quadrats–. Fins i tot es van formar algunes tímides cues de clients al carrer, conseqüència directa del límit d’aforament que han imposat als locals i de l’obligatorietat de deixar una distància de seguretat entre persones. A dins, més seguretat: gels desinfectants i guants per als clients, i mascaretes i pantalles protectores per al personal. Trobar un lloc per seure en alguna terrassa era missió complicada: a l’hora dels esmorzars i vermuts, la demanda de seient a l’aire lliure ja no és una reivindicació exclusiva dels fumadors. Ara és general, perquè a dins dels locals l’accés continua sent totalment restringit.
La fase 1 permet a les biblioteques obrir, sempre que limitin l’accés a un terç de l’aforament que tenen permès. La biblioteca de Tarragona va informar ahir que, de moment, seguirà tancada. Sí que van reobrir les llibreries, com La Capona, amb aforament limitat, mantenint les distàncies entre persones i amb l’ús de mascaretes. En el cas de la llibreria Adserà, a mig matí encara conservava penjat a la porta el paper en què s’anunciava que, fins al dia 11, només s’hi atenia amb cita prèvia. L’entrada en la nova fase va deixar l’anunci caducat.
A Reus, el centre comercial també es va desprecintar ahir després de setmanes d’hibernació forçosa. L’obertura de les botigues va ser generalitzada. L’alcalde, Carles Pellicer, afirmava que “el comerç té ganes d’obrir”. A Tortosa, el 90% de les botigues del centre comercial i alguns bars van apujar la persiana en el primer dia de la fase 1 a les Terres de l’Ebre. La gent tenia ganes de compartir taula, prendre un cafè i retrobar coneguts i amics, i el temps, sol i calor, ho va posar fàcil.
El turisme continua encallat
En general, la reactivació del petit comerç i dels bars va ser transversal arreu del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En canvi, el sector hoteler continua lluint el cartell de “tancat”. Les restriccions a la mobilitat que encara imposa l’estat d’alarma prohibeixen els desplaçaments fora de la demarcació i el gremi hoteler ja havia avançat la setmana passada que amb aquestes condicions no hi ha demanda i que, per tant, de moment no té sentit obrir ni contractar personal.
El contrast es va fer evident en zones eminentment turístiques com Salou i la Pineda. Sense els hotels oberts, l’activitat és mínima als carrers, i la majoria de negocis (botigues, bars i restaurants) van preferir romandre tancats perquè depenen directament dels turistes. L’excepció a la quietud la posava una noia danesa que feinejava atrafegada en un bar restaurant, amb una acollidora terrassa, situat a prop de l’hotel Gran Palas. “Obriré avui, encara que sigui perquè els veïns sàpiguen que ja estem treballant”, deia. Explicava que havia habilitat un sistema de llums per poder veure, des de la terrassa mateix, si el lavabo estava lliure o ocupat. “Així ningú s’ha d’esperar a dins del local.” Quan se li preguntava si, comparativament amb altres anys, arribats a aquest punt ja s’hauria d’estar entrant en la temporada alta, ella responia: “Digues-m’ho tu, jo no ho sé. És el primer any que ens hem decidit a agafar aquest local, ja veus quina temporada hem triat, un encert.”
L’alcalde de Salou, Pere Granados, va emetre un ban per fer “una crida a la responsabilitat social”, amb l’objectiu d’evitar la propagació i el risc de contagi del coronavirus. D’aquesta manera, segons ell, es pot avançar cap a “l’objectiu de ser un municipi net, sa, segur i lliure de Covid-19, capaç de garantir la salut de la població i la seguretat com a destinació, fet que ajudaria a reactivar l’economia local”.
Confinats, per uns metres
Mentrestant, veïns de Cunit lamenten que se senten en “terra de ningú”, perquè, tot i pertànyer administrativament a la demarcació de Tarragona, s’han quedat sense poder avançar cap a la fase 1, ja que el municipi està adscrit a l’àmbit Metropolità Sud, dins la regió sanitària de Barcelona.
Un carrer divideix Cunit i Calafell i, ahir, cadascuna de les voreres també marcava una diferència de fases del desconfinament. Tot i que els dos pobles formen part de la mateixa comarca i comparteixen trama urbana, tenen assignades regions sanitàries diferents, fet que els situa a diferents nivells de la desescalada. “Som Baix Penedès, però estem en terra de ningú”, s’exclamava en declaracions a l’ACN Rosa Maria Coromines, veïna del carrer limítrof entre els dos municipis, que considera que la situació “sembla una presa de pèl”.
A Calafell es van omplir les taules a les terrasses dels bars i les botigues ja van començar a obrir, mentre els veïns entomaven el desconfinament amb il·lusió: “Hem recuperat una mica la vida”, asseguren.
Per la seva banda, als veïns de Cunit propers a Segur de Calafell els tocava començar la setmana amb certa “resignació”. El seu municipi és el primer del Baix Penedès, fronterer amb el Garraf, però pertany a l’àmbit Metropolità Sud, amb l’hospital de Sant Pere de Ribes com a referent. Al costat, el poble veí de Calafell –format per Segur, Calafell Platja i Calafell Poble– està inclòs a la regió del Camp de Tarragona i té com a hospital de referència el del Vendrell.
Un cas similar es viu a Oliana (Alt Urgell) i a Ponts (Noguera). Tenen un nombre d’habitants similar i estan vinculats socioeconòmicament pel fet d’estar separats per una distància de 25 quilòmetres. En canvi, els toca viure el procés de desconfinament de manera ben diferent.
El primer, situat a la banda sud-est de la regió sanitària pirinenca, ja ha avançat cap a la fase 1, mentre que Ponts, al nord-est de la de Lleida, continua en fase 0.