Educació haurà de preveure un nou confinament
El departament i els centres faran plans de contingència per al curs vinent amb tres escenaris
Poques concrecions en la reunió del ministeri amb les conselleries
El Departament d’Educació i els centres educatius hauran de preparar un pla de contingència per al curs vinent que prevegi la possibilitat d’un nou confinament en algun moment del curs que impedeixi l’activitat educativa presencial. Així es va acordar ahir en la tercera conferència sectorial en estat d’alarma en què es van reunir la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, i els consellers de les comunicats autònomes. En la conferència no es va concretar en quines condicions s’acabarà aquest curs i es desenvoluparà el següent, ja que es va acordar que un grup de treball elabori orientacions per ajudar les comunitats i els centres educatius a dissenyar els seus propis plans per garantir l’activitat educativa.
Els plans, que hauran d’estar abans que comencin les vacances, caldrà que prevegin tres possibles escenaris: que l’evolució de la pandèmia permeti fer classes presencials sense haver de mantenir la distància social, que l’epidèmia obligui a mantenir la distància com a mesura de prevenció i que en algun moment del curs vinent el coronavirus obligui a un nou confinament.
En tots tres supòsits s’haurà d’adaptar el currículum i les programacions per prioritzar les competències fonamentals. El ministeri assenyala que si s’han de mantenir les distàncies a les aules s’hauran d’aprofitar tots els espais del centre educatiu. Caldrà combinar l’activitat presencial amb l’ensenyament a distància o establir horaris, perquè no tothom podria coincidir als centres educatius.
El Departament d’Educació no ha aclarit encara com abordarà el final del curs ni el vinent. El conseller, Josep Bargalló, va explicar als sindicats la setmana passada que no hi haurà el mateix nombre d’alumnes a les aules que fins ara, sense concretar quants; que s’evitarà el contacte dels professionals amb risc amb l’alumnat, i que es plantejarà una combinació de docència presencial i a distància.
CCOO va demanar ahir ser als grups de treball que dissenyaran el curs i crear un pla extraordinari de finançament per garantir un increment substancial del professorat i posar fi a la bretxa digital.