Preparant-se per a la fase 3
Les platges metropolitanes van tornant a la normalitat en espera de la temporada de bany
Aquesta setmana es començaran a muntar els mòduls de primers auxilis
Les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona comencen a posar-se a punt per a la temporada de bany tot i que encara no es té la certesa de quan començarà. L’AMB, que té les competències per al manteniment de les platges de Montgat a Castelldefels, ha acabat ja l’operació de llaurada de la sorra. S’ha fet en 14 de les 41 platges metropolitanes, que representen el 60% de la superfície total. La major part de les que no s’han pogut llaurar estan situades al litoral nord, que ha estat la zona més afectada pels temporals d’aquest hivern. La regressió de les platges, agreujada pel temporal Glòria i el que hi va haver entre el 20 i el 23 d’abril ha fet impossible remoure la sorra en profunditat com s’havia fet altres anys. En alguns casos el pendent pronunciat ho ha desconsellat i en d’altres no s’ha fet perquè s’espera poder fer aportacions de sorra per reposar la que ha desaparegut.
Els treballs de posada al punt del tot el mobiliari: dutxes, papereres, rentapeus i passeres es van començar el 27 d’abril, un cop va passar l’últim gran temporal de primavera. Tot i això, dutxes i fonts no començaran a funcionar fins que les autoritats sanitàries hi donin el vistiplau. Des de l’AMB asseguren que aquesta setmana està previst que comenci el muntatge dels mòduls de primers auxilis perquè puguin entrar en servei durant el mes de juny. Pel que fa les torres de vigilància per als socorristes s’anirà fent en funció de les necessitats de cada municipi.
A hores d’ara a la major part del litoral metropolità s’hi pot accedir per passejar i per practicar esport en les franges delimitades, tot i que cada ajuntament ha adaptat la normativa. A Barcelona, la pràctica esportiva individual es pot fer a totes les platges de 6 a 10 del matí accedint-hi pels punts habilitats mentre que la franja nocturna només és per a esportistes federats i es concentra a la base nàutica de la Mar Bella. Però a partir de dimecres s’hi podrà accedir de 6 a 20 hores. Al Prat de Llobregat, voluntaris de tres clubs esportius s’encarreguen de regular l’ús que fan de la platja els esportistes federats de 7 a 9.30. Des del 5 de maig, l’AMB ha intensificat el garbellament de la sorra per mantenir-la neta. Quan s’arribi a la tercera fase es farà diàriament.
LA XIFRA
LA FRASE
A Calella reobren guinguetes
e.ferranCalella és un dels municipis maresmencs on les guinguetes del passeig tenen la concessió per a tot l’any i van haver de tancar de cop. Avui poden reobrir i l’Ajuntament ja els ha comunicat que no els cobrarà el cànon d’aquests dos mesos, uns 51.000 euros que es deixaran d’ingressar a les arques municipals. “S’ha de buscar l’equilibri per reactivar l’economia i no oblidar que això s’ha acabat”, assegurava l’alcaldessa, Montserrat Candini, que com la majoria de municipis manté tancat el bany a les platges, i només s’hi pot passejar, córrer i fer-hi activitats aquàtiques. Com en altres municipis de l’Alt Maresme es podran començar a obrir terrasses, amb la meitat de l’aforament, però a primera línia de costa encara caldrà esperar l’autorització de Costes per als qui han d’ocupar i muntar les guinguetes de temporada. A Santa Susanna, on es concentren 17.000 places hoteleres, l’activitat es reprendrà gradualment ja que hi ha empresaris que no es plategen obrir. Alguns municipis calculen que no serà fins a principi de juny que Costes donarà permisos amb la incògnita de saber si vindrà gent a les platges perquè surtin els números en un negoci de tan curta durada. A Cabrera l’Ajuntament tindrà complicat encabir les guinguetes amb la sorra que va deixar el Glòria i mentre Adif fa obres per reforçar la via que obliga a tancar l’accés a la platja. A Mataró tampoc es pot anar a la platja; només els esportistes hi tenen accés pel costat del Centre Natació.