Coronavirus
El govern espanyol es planteja demanar una “última pròrroga” de l’estat d’alarma
La vicepresidenta convida a reflexionar sobre la necessitat de reformes legals per afrontar eventuals rebrots de la malaltia
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha confirmat aquest dimarts que el seu executiu es planteja una nova pròrroga de l’estat d’alarma que permeti culminar el procés de desescalada del confinament per la pandèmia de coronavirus.
En la seva compareixença davant la Comissió de Reconstrucció del Congrés dels Diputats, Calvo ha tornat a apuntar a la possibilitat d’impulsar reformes de les lleis perquè el seu executiu pugui respondre a qualsevol rebrot sense haver de recórrer de nou a l’estat d’alarma. Ha instat a pensar-hi perquè el país sortirà “aviat” de l’estat d’alarma i cal canviar la legislació sanitària sense “recentralitzar” les competències autonòmiques.
En aquest sentit, ha demanat reflexionar al respecte per tal de reformar la legislació bàsica, de manera que el govern estatal pugui respondre davant la possibilitat que es produeixi un rebrot de la malaltia i una situació “peluda sanitàriament parlant” i disposar d’un instrument diferent de l’estat d’alarma.
Però abans, l’executiu “es planteja , en aquest moment, si hi ha majoria suficient per fer-ho, una última pròrroga que ens permeti acabar la desescalada”. La vicepresidenta ha argumentat que aquesta “última” ampliació de la mesura extraordinària s’allargaria fins a finals de juny “per anar sortint d’una situació que ha tingut punts àlgids importants”. “Estem parlant de sortir d’una situació de l’estat d’alarma aviat, d’acabar les fases de desescalada”, ha defensat.
Calvo ha insistit que l’estat d’alarma va ser l’“instrument democràtic que el govern va considerar més impecable” perquè “el control sobre els drets i llibertats” el tingués el Congrés dels Diputats.
Hores abans de la compareixença de Calvo, la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha apuntat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l’executiu proposarà aquesta pròrroga en el cas que els indicadors sanitaris ho recomanin. A més, Montero ha advertit que, al contrari de les ocasions anteriors, el seu govern no negociarà qüestions paral·leles amb els grups polítics pel seu suport. Per tant, el debat gravitarà únicament sobre qüestions sanitàries.