Salut prepara els CAP per a la segona onada de Covid-19
L’oposició acusa Vergés de falta de transparència i ella respon que “en cap cas hi ha hagut manca de voluntat”
Durant la pandèmia s’han contagiat 10.000 sanitaris, el 5% del total
No tot està guanyat i no ens podem relaxar davant de la Covid-19. Aquest és el missatge que va voler donar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, durant una compareixença telemàtica –la segona– a la comissió de Salut del Parlament per donar compte de la gestió de la crisi. Vergés va advertir que la recuperació del sistema sanitari després del gran impacte de la pandèmia no pot ser “immediata” i, a més, va advertir, cal començar a preparar l’estructura davant una possible segona onada del coronavirus a l’octubre i el novembre, coincidint amb l’inici de la grip.
En aquest sentit, com ja ha destacat en les últimes setmanes, el departament treballa ja en la reorganització de l’atenció primària, perquè entén que haurà de tenir un paper fonamental a partir d’ara. Vergés insisteix que aquesta reordenació, que inclou la reobertura de consultoris tancats, és imprescindible perquè són els CAP els que, a banda de començar a recuperar l’activitat per altres patologies, s’encarreguen de fer el seguiment dels nous contagis i de fer les proves PCR, que ja s’han pogut realitzar al 61% dels pacients amb símptomes. En aquest sentit, Vergés va destacar que el coronavirus ha “capgirat del tot” la primària, amb canvis que han arribat per quedar-se. És el cas, per exemple, de les visites virtuals. Vergés va explicar que ara el 25% de les visites són presencials i el 75%, a distància.
En la comissió de Salut, Vergés va explicar també que tenen planificades les compres de material de protecció per tenir-ne uns estocs d’uns dos mesos i que preveuen comandes extres de cara a la tardor. També va donar algunes xifres noves d’afectacions. En aquest sentit va admetre que durant la pandèmia hi ha hagut 10.000 sanitaris contagiats, el 5% del total. I pel que fa a les persones ingressades, encara hi ha 144 malalts de coronavirus ingressats a les UCI dels hospitals catalans, un 13% dels quals a llits de la sanitat privada. El preu que Salut ha pagat per cada pacient ingressat en una UCI privada, 43.000 euros, va ser un dels temes criticats per l’oposició, que també va aprofitar la compareixença per retreure a la consellera la falta de transparència durant la pandèmia de la Covid-19. Ella es va defensar de les crítiques dient que “sempre” que ha estat requerida ha comparegut al Parlament, i va assegurar que “mai hi ha hagut manca de voluntat”. “Sempre que m’han demanat alguna cosa, malgrat que hagi pogut tardar, i espero que ho comprenguin, sempre he intentat respondre els vostres missatges”, va destacar Vergés en resposta a Cs, PSC-Units i el PP, que prèviament l’havien acusat de menystenir el Parlament i no donar resposta ni als grups ni a la premsa.
Nou mil naixements
Tot i que durant aquestes setmanes de pandèmia s’han atès 9.000 naixements i 1.800 situacions greus, com per exemple infarts o ictus, Vergés va explicar que en les setmanes de més virulència, les urgències es van reduir, en alguns casos per la por d’acudir als hospitals. S’han fet 34.000 operacions de malalties greus, sobretot oncològiques, que no podien esperar, la meitat que l’any 2019. I pel que fa a l’activitat diagnòstica s’ha reduït un 36% respecte a la del 2019. Els responsables de Salut calculen que s’han suspès unes 70.000 operacions. Les visites a especialistes s’han reduït també més del 50%.
LES FRASES
LA XIFRA
Baixa dos punts el consum de tabac
El consum de tabac en homes i dones s’ha reduït un 1,7% a Catalunya respecte del 2018, segons l’enquesta de salut de Catalunya (Esca) 2019. L’estudi conclou que un 23,9% de la població adulta fuma, enfront del 25,6% de l’any anterior, i ho fan un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. S’estima que 9.030 morts anuals són atribuïbles al consum de tabac, és a dir, un de cada sis morts, i 25 diàries. D’altra banda, una enquesta impulsada pel Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum revela que en el confinament un 7% de les persones fumadores que hi van participar ho han deixat, un 17,8% han fumat menys, un 35,7% han fumat el mateix i un 39,3% han fumat més. La davallada que mostra l’Esca es produeix després del repunt del 2018. Salut recorda que el consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic per la Covid-19.