GUILLEM PURAS
COORDINADOR GEOPARC ORÍGENS
“Fer turisme al territori comporta fer un acte de responsabilitat”
Al Geoparc Orígens les pedres i els fòssils expliquen més de 500 milions d’anys d’història de la Terra, des del paleozoic fins al present. Visitar-lo és fer un viatge en el temps
L’espai natural Geoparc Orígens és un dels atractius paisatgístics dels Pirineus catalans, en el seu vessant lleidatà. Forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco des del 2018. Són 2.040 quilòmetres quadrats de superfície que engloben 19 municipis. Les restriccions de la Covid-19 han obligat, enguany, a celebrar de manera virtual la Setmana dels Geoparcs Europeus, que ofereix activitats per sensibilitzar sobre la geoconservació i la promoció del patrimoni geològic. Creuen que, en el complicat escenari actual, destinacions com el geoparc esdevenen interessants per a la gent que s’atreveix a sortir de casa?
Sí, perquè oferim turisme de proximitat, contacte amb la natura i experiències innovadores, i ho fem complint amb la normativa: poques aglomeracions i distància de seguretat. El geoparc no és una destinació pensada per al turista de masses. A més, fer turisme al territori comporta fer un acte de responsabilitat, perquè s’està ajudant a mantenir l’economia local. No tenim grans cadenes hoteleres, venir de vacances implica dinamitzar l’economia del territori i de la gent que hi viu.
Quin és el concepte del geoparc?
És un lloc extraordinari, reconegut per la Unesco, amb una geologia molt interessant que explica la història de la Terra, de l’evolució de la vida. És un espai natural protegit per normatives europees i s’estructura sobre un pilar bàsic, la conservació del patrimoni i la divulgació del coneixement. A diferència d’un parc nacional o d’un parc natural, un geoparc no pot existir sense població, sense la gent que hi viu.
Quin és el perfil del visitant?
Públic familiar, sobretot. Expliquem com es vivia seguint les traces dels darrers dinosaures d’Europa i això genera un gran interès entre els nens i nenes. Tot i que també hi ha un augment del visitant sènior i del viatger solitari. El 80% del nostre visitant ve de Catalunya.
Els dinosaures són el gran atractiu?
Conèixer com van viure fa més de 66 milions d’anys és un fort reclam. L’excepcionalitat d’aquesta zona és que disposem de fòssils d’ossos i d’ous, són proves de vida. Aquest és un territori on els dinosaures vivien, no hi estaven de pas.
Per què hi ha els rastres de fòssils aquí i, en canvi, no n’hi ha en altres llocs?
Els dinosaures dominaven tot el continent, però per trobar fòssils fa falta que es donin unes condicions òptimes. Érem una mena de paisatge tropical en aquella època. La franja de Coll de Nargó, Isona i Areny marcava el límit entre el continent i el mar. Era una zona idònia per viure i per reproduir-se.
Isona és a més de 600 metres per damunt del nivell del mar. Resulta difícil imaginar que abans hi tinguessin platja.
Aquesta és la potència dels geoparcs. La innovació que donem és introduir la geologia en l’explicació del paisatge i de la nostra cultura. A l’Estat hi ha 15 geoparcs, cada un explica un relat vinculat amb la història de la Terra. Tenim la voluntat de conscienciar la gent de la profunditat del temps geològic i aprendre dels riscos geològics, com ara volcans, esllavissades o terratrèmols. Si ens sensibilitzem sobre els riscos de les inundacions, per exemple, veiem quines mesures podem dur a terme per mitigar-ne els efectes, què s’ha de fer si hi ha una avinguda de riu.
El sector turístic de sol i platja pateix amb duresa la restricció de la mobilitat per efecte de la Covid-19. Com ho viuen les destinacions de muntanya?
Estem expectants per saber en quina fase ens trobarem per Sant Joan. Si estem amb mobilitat oberta entre comunitats autònomes, creiem que pot ser un estiu amb una bona afluència de visitants, tant de Catalunya com d’altres parts de l’Estat. El turisme que atraiem no pot ser un turisme de masses, és difícil que vinguin un grup de joves anglesos a passar un cap de setmana de festa. Però si ens hem de refiar només del visitant de la regió sanitària no sortirà rendible.
L’etiqueta de turisme sostenible dona una empenta extra en la situació actual?
La sostenibilitat forma part de l’ADN nostre, no és un factor circumstancial. I parlem de sostenibilitat amb el medi, però també amb les persones. Les activitats que fem han de beneficiar la població local. El turisme és la millor eina de desenvolupament sostenible del territori aprofitant el patrimoni natural.
I per ajudar a frenar el despoblament rural?
El problema que tenim al món rural és que no està prestigiat. Ja va passar fa anys amb la pagesia, en què el mateix pagès deia als seus fills que estudiessin i que marxessin a Barcelona. La nova normalitat hauria de tenir en compte que es pot viure al món rural amb oportunitats de feina.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.