Tranquil·litat i pocs incidents en una nit de Sant Joan atípica
Els bombers realitzen 92 serveis a la demarcació de Girona, gairebé la meitat que l’any passat, i el SEM atén 32 persones, un 22% menys
L’incident més destacat va ser un incendi a la cuina d’un hotel de Begur, sense ferits
La pandèmia de la Covid-19 ha fet que la nit de Sant Joan d’aquest 2020 fos atípica, sense fogueres ni grans actes populars i amb revetlles més familiars. Això s’ha traduït també en un descens molt destacat dels incidents registrats, que van caure a gairebé la meitat a la demarcació de Girona, i en una notable reducció també del nombre de persones que van haver de ser ateses pels serveis sanitaris.
Serveis dels bombers
El bombers van realitzar a la demarcació de Girona entre les vuit del vespre de dimarts i les vuit del matí de dimecres un total de 92 serveis, una xifra que suposa un descens d’un 47% respecte als 172 de la revetlla del 2019. La comarca on van haver de fer més sortides va ser la Selva, amb 33, seguida de l’Alt Empordà, amb 20, i del Gironès, amb 16. També es van atendre 11 avisos del Baix Empordà, 8 de la Garrotxa, tres del Pla de l’Estany i un de la Cerdanya. Al Ripollès, en canvi, no va haver-hi cap servei.
La majoria de sortides dels bombers van ser per incendis en mobiliari urbà (com ara contenidors), vehicles i habitatges, amb 59 serveis, un 64% del total. La xifra és lleugerament inferior a la de l’any passat, quan els bombers van haver d’atendre 66 incidents d’aquest tipus. On hi ha hagut més descens aquest any ha estat en el nombre d’incendis de vegetació (incloent-hi focs agrícoles, forestals i urbans), amb només 16, una xifra que suposa només una quarta part dels 65 que hi va haver el 2019. La resta d’actuacions dels bombers durant la nit de Sant Joan a la demarcació van ser 8 serveis del dispositiu preventiu (retens i assistències tècniques), quatre menys que el 2019 (12), i 9 altres serveis, un apartat en què s’inclouen accidents de trànsit, salvaments i inundacions, i en què la revetlla de l’any passat es van fer 31 sortides.
Segons van informar els bombers, l’incident més destacat a la demarcació va ser a Begur, on a dos quarts de tres de la matinada es va rebre l’avís d’un incendi a la cuina d’un hotel del carrer Sant Miquel. El foc, que va destruir els fogons i els armaris superiors de la cuina, va fer que s’hagués d’evacuar durant uns minuts totes les persones que hi havia a l’interior de l’establiment. Ningú no va resultar ferit.
Atencions del SEM
Pel que fa a les dades del Sistema d’Emergències Mèdiques, aquest va atendre un total de 32 persones a la demarcació de Girona (un 22% menys que les 32 de l’any passat). Cal destacar que hi va haver una mica més d’atencions per intoxicacions que l’any passat (19 aquest any, 17 el 2019) mentre que van baixar bastant tant les atencions per agressions (només 9 enfront de les 15 de l’any passat) com per accidents de trànsit (3, la meitat que les 6 del 2019). Només hi va haver una atenció per cremada (2 el 2019) i cap per afectació ocular (1 l’any passat).
També cal dir, però, que el nombre de persones ateses en hospitals i centres d’urgència d’atenció primària (CUAP) va pujar respecte a la revetlla d’ara fa un any. Aquest any, segons el Departament de Salut, s’hi van atendre 14 persones, quan el 2019 havien estat 10.
Incertesa a les orquestres
ACNLa pandèmia ha provocat que molts ajuntaments hagin optat per anul·lar la festa major i això ha perjudicat greument les orquestres a les comarques gironines. De fet, la majoria de les que s’hi dediquen professionalment veuen perillar el seu futur per la falta d’ingressos aquest 2020.
El representant de l’Orquestra Maravella, Miquel Comadevall, explica que la seva formació arribava a superar el centenar d’actuacions al llarg d’un any. Avui, però, només tenen confirmats “un terç” dels concerts. Molts ajuntaments estan optant per ajornar concerts a la tardor, però Comadevall avisa que això portarà a una saturació en aquelles dates que tampoc és viable.
El representant de l’Orquestra Maribel, Fèlix Gil, assegura que durant les dues últimes setmanes “hi ha més optimisme i el telèfon funciona més”. Tot i això, la Maribel calcula fer la meitat de les actuacions previstes i en un format totalment diferent a l’habitual. Els ajuntaments que decideixen fer la festa major exigeixen “una sèrie d’indicacions que s’han de recordar des de l’escenari, com ara la prohibició d’aixecar-se de la cadira o de ballar”, detalla Gil, que admet que “és tot molt estrany”, però que són les regles del joc per “salvar la temporada”.