El Segrià, confinat
El govern tanca sense data la comarca, on en quinze dies s’ha quadriplicat el nombre d’hospitalitzats i, entre divendres i dissabte, s’ha duplicat el de contagis
S’anul·len les visites a les residències i queden prohibides les reunions de més de deu persones
Primer pas enrere a Catalunya en aquesta fase de represa. La Generalitat va dictar ahir el confinament, sense data d’acabament, de la comarca del Segrià, a la regió sanitària de Lleida, a causa de l’augment del nombre de contagis. El govern va basar la decisió en unes dades “preocupants”. Dilluns dia 22, a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, hi havia sis persones ingressades en planta i quatre a l’UCI; divendres, 21 en planta i sis en cures intensives. Ahir, sumant-hi els hospitals privats, hi havia 38 persones ingressades, 27 a l’Arnau i onze en centres privats. I també ho són les dels contagis: divendres se’n van notificar 60 a tota la regió sanitària de Lleida; ahir, 155, més del doble. La mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, avisava divendres a la tarda que aquesta seria la tendència dels pròxims dies.
Per tant, i després que el Procicat ho aprovés ahir al matí en una reunió extraordinària, els més de 200.000 residents al Segrià es poden moure per la comarca –tot i que es recomana que no ho facin–, però estan prohibides les reunions de més de deu persones, i es restringeixen de nou les visites a les residències de gent gran. La comarca, segons les dades que la Generalitat va enviar al jutjat per poder aplicar la restricció de mobilitat, registra una taxa d’incidència de la Covid-19 de 149,1 persones contagiades per cada 100.000 habitants en els últims quinze dies. Quan la Generalitat va confinar la conca d’Òdena, la taxa superava els 500 contagis per cada 100.000 habitants, amb pics de gairebé 1.000 en municipis com ara Santa Margarida de Montbui. De fet, la taxa va ser molt superior en municipis com ara Viladecans, amb 700; el Prat, 600, i el nord de Sabadell, 545. Ara, però, preocupa l’expansió en els pròxims dies, cosa que ha fet que divendres Vergés afirmés que no es pensava en confinament i ahir el defensés. Fonts de Salut indicaven ahir que aquesta opció “sempre havia estat sobre la taula” i que la feina a Lleida mateix divendres a la nit i les darreres dades havien fet canviar les previsions de divendres al matí.
L’anunci del confinament perimetral el va fer el president de la Generalitat, Quim Torra. “Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”, va afirmar. Torra va explicar que la decisió no s’havia pres abans perquè ha estat ara “quan els experts ho han recomanat”.
Menys activitat social
Tot i que “no es tracta d’un confinament total, amb la gent tancada a casa”, la consellera Vergés sí que va insistir en el fet que “s’ha de reduir al màxim l’activitat social; no podem quedar amb grups de deu persones cada dia, i cal, sobretot, mantenir les regles de les quals ens vam dotar un cop iniciada la fase de represa: distància física d’un metre i mig, mascaretes i higiene de mans”. “Cap d’aquestes tres mesures té substitut”, va sentenciar.
El titular d’Interior, Miquel Buch, va detallar que l’única excepció al tancament del Segrià serà per a treballadors que s’hagin de desplaçar o per causes de força major. En aquest sentit, Buch va avançar que a partir de dilluns els Mossos, amb més de 200 agents desplegats pel territori repartits en 25 patrulles i un centre de comandament avançat a l’àrea de servei de Vila-sana (Pla d’Urgell), al costat de l’autovia A-2, exigiran el certificat d’autoresponsabilitat i, a partir de dimarts, un certificat de les empreses. En aquest sentit, Torra va ser clar i va explicar que havia demanat a Buch que els Mossos i la policia local multessin tots aquells que incomplissin l’ordre.
Buch també va explicar que no s’interromprà la circulació rodada ni ferroviària que passi pel Segrià si l’origen o la destinació queden fora de la comarca i que s’ha informat la Guàrdia Civil de la situació, ja que el Segrià fa frontera amb Aragó. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, va confirmar que ja s’ha posat en contacte amb el govern aragonès, que també està lluitant contra els rebrots de Covid-19 de la Franja de Ponent.
Quinze dies?
Pel que fa a la durada d’aquesta mesura extraordinària, el president Torra va assegurar just acabada la reunió del Procicat que “es treballarà per sortir del confinament al més aviat possible”, mentre que Buch, al migdia i des d’un dels controls muntats pels Mossos d’Esquadra, assegurava que el confinament perimetral del Segrià és un “procés de deu o quinze dies”. De fet, aquest termini de quinze dies és el que cita l’informe que l’Agència de Salut Pública ha fet arribar al jutjat d’instrucció número 4 de Lleida, el que finalment ha autoritzat el confinament de la zona decretat pel govern. En la interlocutòria, el jutjat indica que l’important augment de la detecció de casos de coronavirus i la possible transmissió comunitària del virus comparada amb la resta de Catalunya, així com l’augment de la corba epidèmica, “fan necessària la presa de mesures per protegir la salut de la població”. “Valorant que la Covid-19 és una malaltia infecciosa que es transmet per via aèria i amb el contacte personal i que, per tant, hi ha perill per a la salut pública col·lectiva derivat de l’elevat risc de propagació, es justifica la limitació de la llibertat de circulació”, assegura el jutjat de guàrdia. La interlocutòria hi afegeix que és “públic i notori” que hi ha un “risc imminent i extraordinari” que exigeix mesures, “sense que es puguin considerar greus ni desproporcionades”. Pel que fa al temps, la interlocutòria aconsella aquest període de quinze dies, “sense perjudici de les successives pròrrogues en funció de l’evolució dels esdeveniments”.
Crítiques al govern
En un dur comunicat, la UGT-Terres de Lleida va atribuir ahir al govern de la Generalitat el rebrot de coronavirus que hi ha hagut al Segrià. “És una autèntica vergonya com s’estan prenent les decisions i, si s’ha arribat a aquesta situació, és per culpa d’ells.” Segons el sindicat, “fa mesos” que van advertir que els protocols establerts per al sector agrícola no eren eficaços i que “posen en risc la salut i la vida dels treballadors de la campanya de la fruita”. La UGT va avançar que estudien “fermament” demanar la dimissió del delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, pel “comportament” dels departaments d’Agricultura, Sanitat, Interior i Treball davant la situació. “La UGT culpa totes les administracions en general, i la Generalitat en particular, perquè considera que cap govern ha estat capaç de pal·liar una vegada per totes la situació”, sentenciava.
LES FRASES
Dilluns se sabrà com s’hi farà la selectivitat
Una de les conseqüències del confinament afecta els estudiants que, entre el 7 i el 10 de juliol, havien de fer els exàmens de selectivitat a la ciutat de Lleida però que són de fora del Segrià. El govern es va comprometre ahir a informar dilluns els estudiants de les Terres de Ponent que feien els exàmens de la selectivitat a Lleida sobre el que hauran de fer ara que s’ha decretat el confinament del Segrià. La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre en roda de premsa que el govern està estudiant com organitzarà les proves, però va remarcar que les podran fer “amb les mesures adients”. D’altra banda, Universitats va piular a Twitter que els estudiants convocats als exàmens a Vielha, Tremp, Tàrrega i la Seu d’Urgell mantenen les proves amb normalitat. “Per a l’alumnat de les Terres de Ponent que els feia a Lleida, actualitzarem la informació dilluns al matí.”