Els raiers de Coll de Nargó ultimen els trams per a la baixada d’aquest dissabte, amb totes les mesures de seguretat
L’entitat creu que mantenir la 31a edició de la festa tot i el context sanitari també és favorable de cara a la Unesco
Els sis trams de fusta que s’utilitzaran a la 31a Baixada dels Raiers de Nargó ja estan gairebé a punt, a l’espera que aquest dissabte s’uneixin dins l’aigua de tres en tres per formar dos rais.
Així, tot i la covid-19, aquestes embarcacions tornaran a navegar pel riu Segre aquest dissabte al migdia complint amb totes les mesures de seguretat.
D’aquesta manera, es vol mantenir la commemoració de l’antic ofici, el qual consistia en transportar aquest material des del Pirineu i fins a la Plana de Lleida o les Terres de l’Ebre.
De fet, des de l’entitat que organitza la festa, creuen que aquest fet pot ser un punt a favor de cara a la Unesco, ja que actualment la celebració es troba en ple procés de convertir-se en Patrimoni Immaterial.
Un dels elements que acabarà caracteritzant la baixada d’enguany és el fet que els vuit raiers que solcaran el riu Segre aniran amb mascareta.
També n’hi haurà una vintena més controlant que el descens es duu a terme de forma adequada.
A més, l’organització té previst que un narrador vagi recordant al públic les mesures de prevenció que cal dur a terme a través d’un sistema de megafonia.
Així, el gruix dels actes es mantindran, tot i que el dinar popular canviarà de format i es convertirà en un menú per emportar.
Aquests dies previs a la celebració, la plaça de l’Ajuntament de Coll de Nargó s’ha omplert de troncs de pi, els quals es foraden pels extrems per unir-los entre ells amb branques tendres de bedoll.
La festa s’iniciarà a les deu del matí amb l’Enraiada, que consisteix a unir de tres en tres aquestes peces per formar un rai, i a les dotze del migdia tindrà lloc la tradicional baixada.
Aquesta sortirà des dels Clops de Fígols i possiblement enguany resseguirà un recorregut de cinc quilòmetres, tenint en compte que les pluges han fet augmentat el cabal d’aigua en aquest tram de riu.
El president de l’Associació de Raiers de Nargó, Àlex Ferré, ha explicat que esperen una bona afluència de públic, tot recordant que l’espai on es duu a terme l’activitat permet mantenir la distància de seguretat.
Pel que fa als suports rebuts en el procés per convertir els raiers en Patrimoni Immaterial de la Unesco, se n’han comptabilitzat més de 150 entre institucions, entitats culturals i ciutadania d’arreu del país i seguint la crida feta per l’entitat a través de les xarxes socials.
Està previst que el dossier de la candidatura es pugui lliurar abans de la primavera de l’any que ve, amb l’objectiu que s’avaluï i segueixi fins al seu tràmit final l’any 2022.
El projecte, de caire internacional i del qual en formen part quaranta entitats d’onze països europeus, el promou l’Associació Internacional de Raiers. Polònia està al capdavant i també hi són presents Alemanya, Àustria, República Txeca o Letònia. Pel que fa a l’Estat, hi participen organitzacions de Navarra, Aragó i Castella – La Manxa.
L’ofici de raier va perdurar fins al primer terç del segle XX, quan el transport per carretera es va anar imposant i la construcció dels pantans feia molt difícil continuar amb la navegació fluvial.
Les primeres baixades es solien fer entre els mesos de febrer i març, aprofitant que el riu baixava amb més força pel desgel, i solien allargar-se fins al juny.
La majoria de les persones que s’hi dedicaven també feien de picadors i per tant s’encarregaven, prèviament a l’època del transport, d’anar al bosc a tallar els troncs de fusta.
L’accés a les basses del Codó, prohibit per evitar aglomeracions
D’altra banda, l’Ajuntament de Coll de Nargó ha decidit impedir des d’aquesta setmana l’accés a les basses del Codó, després que arran de les restriccions al Segrià i diversos municipis de la Noguera per la covid-19 s’optés per prohibir-hi el bany.
El seu alcalde, Martí Riera, ha explicat que la primera mesura adoptada ha estat “ineficaç”, ja que hi continuava havent gent a l’entorn, tant fora com dins l’aigua.
Així, ha detallat que en cada inspecció feta pels Mossos d’Esquadra -que hi han acudit de forma repetida i sovint diversos cops al dia- s’acabava fent fora del lloc a més d’una quarantena de persones.
Riera ha volgut deixar clar que tot i que “a ningú li agrada fer això”, conscient que aquest és un bon lloc per banyar-se a l’estiu, la prohibició és necessària des del punt de vista sanitari.
En aquest sentit, l’alcalde de Coll de Nargó ha al·legat que en el cas que alguna persona amb covid-19 hagués estat en aquest espai, seria “impossible” de controlar quins han estat els seus contactes i, per tant, fer-ne un rastreig pertinent per poder aplicar mesures d’aïllament.