Pressió pel comandament únic
El PP acusa el govern de Sánchez de “deixadesa” en l’exercici de les seves funcions
El ministre Garzón no descarta un altre estat d’alarma, malgrat que l’opció de l’executiu és la coordinació amb les comunitats autònomes
La Comunitat de Madrid torna a ser l’epicentre de la pandèmia, amb un terç de tots els casos que es diagnostiquen a l’Estat espanyol. Ja ho va ser a l’inici de la crisi, quan va esdevenir la zona zero de la infecció. Ara torna a ser un territori crític i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va vincular l’expansió de la infecció a la “deixadesa” en l’exercici de les funcions del govern de l’Estat.
El caos legislatiu desencadenat divendres pel vet judicial a la prohibició de fumar al carrer a Madrid, juntament amb una sensació de descontrol de la situació, ha estat aprofitat pel PP per augmentar la pressió sobre el govern de Pedro Sánchez perquè recuperi el comandament únic, que va decaure amb la fi de l’estat d’alarma, el 21 de juny passat, la qual cosa implica que ara són les comunitats autònomes les que gestionen la resposta als rebrots.
“Ja vaig advertir el dia 15, i en nombroses ocasions, que necessitem que el govern central [espanyol] deixi d’estar absent, perquè això provoca decisions en cascada de les autonomies, i n’hi ha que són acceptades i d’altres no”, va denunciar la presidenta de Madrid a Twitter, i hi va afegir: “La deixadesa [en l’exercici] de les funcions expandeix la pandèmia.”
Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, va retreure a Sánchez haver marxat de vacances sense fer canvis legals. Li va proposar una modificació de la legislació actual per fer front als brots sense necessitat d’aplicar l’estat d’alarma, amb la reforma de tres lleis ordinàries, la de seguretat, la de salut pública i la de protecció civil.
El líder del PP va insistir en la necessitat de fer aquests canvis l’endemà que un jutge hagués anul·lat l’ordre madrilenya que prohibeix fumar al carrer amb l’argument que “des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una declaració prèvia de l’estat d’alarma”.
El PP i Cs ja van coincidir el mes passat a reclamar al govern que recuperés el comandament únic. L’executiu de Sánchez de moment no ho preveu, però tampoc ho descarta, segons el ministre de Consum, Alberto Garzón. “Mai descartem tornar-lo a declarar, però no és la nostra opció”, va defensar Garzón, que va destacar la necessitat de “coordinació” amb les comunitats autònomes. De fet, les mesures que va anunciar el 14 d’agost el ministre de Sanitat, Salvador Illa, són les més semblants a la gestió centralitzada de la pandèmia durant l’estat d’alarma. Un assaig per a un nou comandament únic?
L’OMS preveu que la Covid-19 duri menys de dos anys
Enmig d’una proliferació de rebrots a Europa, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aportar un bri d’optimisme i va posar data al control de la pandèmia: menys de dos anys. Així ho va indicar el director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, divendres. Després d’assenyalar que la grip espanyola del 1918 es va superar en dos anys, el responsable de l’OMS va considerar que per al SARS-CoV-2, el virus causant de la Covid-19, el món té millors eines. “En la nostra situació actual, amb més connectivitat, el virus té, per descomptat, més possibilitats de propagar-se, però alhora tenim l’avantatge d’una millor tecnologia. Així que esperem posar fi a aquesta pandèmia en menys de dos anys”, va sentenciar.
Recomana l’ús de mascareta a partir dels 12 anys
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) demana en un document publicat ahir que es consideri l’ús de mascareta a les escoles a partir dels 6 anys. En el document, l’OMS i l’Unicef no recomanen com a norma general l’ús de mascaretes entre infants de 6 a 11 anys, però sí que demanen que es prengui en consideració en zones amb una “transmissió intensa del virus” o en entorns especials com les escoles. Tot i això, expliquen que hi ha situacions en què les mascaretes “poden interferir significativament en el procés d’aprenentatge i tenir un impacte negatiu en les activitats escolars crítiques”. Com a norma general, l’OMS recomana que els infants a partir dels 12 anys usin la mascareta en les mateixes condicions que els adults.
S’acaben les reserves de remdesivir
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va advertir divendres que les existències de remdesivir a l’Estat espanyol, l’únic antiviral autoritzat per combatre la Covid-19, s’esgotaran “temporalment en les properes hores” per l’increment del nombre de casos. Per aquest motiu, durant aquest cap de setmana, s’han vist obligats a reaprofitar els sobrants d’assajos clínics en espera que arribi un nou enviament la setmana que ve. En una nota, l’organisme dependent del Ministeri de Sanitat precisa que, en el moment en què es va autoritzar l’ús del fàrmac, el laboratori titular en va garantir un “estoc suficient per cobrir les necessitats” tenint en compte la situació epidemiològica d’aleshores.
Itàlia supera el miler per primer cop des del maig
La Covid-19 continua en línia ascendent a Itàlia, on ahir va superar el miler de nous contagis en un dia per primera vegada des del maig. Concretament, va sumar 1.071 positius i tres morts per coronavirus. En total, s’han contagiat a Itàlia des de l’inici de la pandèmia 258.136 persones, 35.430 han mort i se n’han curat més de 205.000, segons dades oficials.
Madrid recorrerà contra l’anul·lació del vet a fumar
La Comunitat de Madrid va anunciar ahir que en breu recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid contra la interlocutòria del jutge que ha rebutjat ratificar l’ordre dictada per l’executiu madrileny per aplicar les últimes mesures contra el coronavirus, des de la prohibició de fumar si no es respecten els dos metres de distància fins al tancament de l’oci nocturn.