Una nova molècula per retardar la progressió del parkinson obté resultats “prometedors” en ratolins i micos
La investigació liderada per l’IIBB-CSIC associat a l’IDIBAPS podria obrir el camí a noves teràpies
Científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’IDIBAPS de l’Hospital Clínic han provat en un assaig preclínic una molècula que ha donat resultats “prometedors” en ratolins i en micos per retardar la progressió de la malaltia del Parkinson.
La molècula, dissenyada per actuar només en neurones dopaminèrgiques, redueix la síntesi i acumulació de la proteïna alfa-sinucleïna, clau en l’evolució de la malaltia.
Per malalties com el parkinson, l’acumulació de la proteïna alfa-sinucleïna pot donar-se durant dècades abans que els símptomes de la malaltia es facin visibles. Aquest nou tractament amb oligonucleòtids, destaquen els investigadors, ofereix una estratègia d’intervenció primerenca per retardar la progressió del Parkinson.
La investigació, que publica la revista EBioMedicine, del grup de The Lancet, ha estat liderada per Analia Bortolozzi, científica del CSIC i investigadora de l’IIBB i de l’IDIBAPS.
L’equip, que ha comptat amb el suport de la Fundació Michael J.Fox, ha avaluat l’eficàcia del nou tractament sobre ratolins modificats genèticament per sobreexpressar la forma humana de la proteïna alfa-sinucleïna i que mostra simptomatologia de Parkinson.
En l’estudi també han participat científics del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) i de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), de la Universitat Federal de Paranà (Brasil), de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (Barcelona), i la Institució Catalana per a la Recerca i Estudis Avançats (ICREA).