Educació

Les escoles només tancaran en cas de confinament total

Educació estudiarà de forma particular el cas dels centres que no puguin garantir grups de menys de 20 alumnes

CCOO calcula que caldrien uns 25.000 docents extres per afrontar la reducció de la ràtio

En cas que es detecti un cas positiu de Covid-19 en una aula, tot el grup haurà de fer quarantena durant 14 dies, però les escoles i instituts només tancaran en cas que hi hagi un confinament total com va ocórrer la primavera passada. I tot i així, la Generalitat faria el possible per mantenir el centre obert per als alumnes amb progenitors que treballin en serveis essencials i el menjador per atendre l’alumnat vulnerable. A això es van comprometre ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, amb representants de la plataforma Tornem a les Escoles. En la presentació feta a l’agost del protocol per gestionar els casos de Covid-19, els representants de la Generalitat van explicar que si hi hagués positius en almenys dues aules diferents quedaria a criteri de l’autoritat sanitària la possible clausura de tot el centre educatiu.

“El conseller Bargalló i el doctor Argimon ens han confirmat que les escoles obriran el 14 de setembre i ens han garantit que cap escola tancarà en el curs 2020/21”, va explicar Sheila González, portaveu d’aquest col·lectiu de famílies que reclamen la reobertura de les escoles per garantir el dret a l’educació. El col·lectiu celebra, així mateix, la garantia que els centres d’educació especial no tancaran ni en cas que hi hagués un confinament total perquè han estat declarats un servei essencial. Entre altres peticions que el col·lectiu va transmetre ahir a Bargalló i Argimon, figuren la baixa mèdica o permís retribuït per als progenitors en cas de quarantena dels seus fills, una connexió diària dels alumnes amb el tutor durant les quarantenes i subvencions per a les famílies que hagin d’usar el servei d’acollida. Amb els plans d’entrada esglaonada als centres, les famílies amb dos fills o més es trobaran, en alguns casos, amb la necessitat de deixar els nens en acollida, amb el sobrecost que això representa, segons alerten des de la plataforma.

Una altra petició és la millora de la comunicació amb les famílies, i justament Bargalló va anunciar ahir l’obertura de dos canals a Telegram, Salut Escola i Salut Escola Professionals, per donar informació diària vinculada amb la pandèmia a famílies i docents. Bargalló va explicar també que s’estudiarà cas per cas la situació d’aquelles escoles que no puguin organitzar grups de 20 alumnes a infantil i primària. “L’acord de govern que es va prendre la setmana passada és molt explícit, diu que en educació infantil i primària el nombre d’alumnes per grup no pot ser superior a 20, sempre que es pugui. I en cas que no es pugui, com a mesura extraordinària, s’han de prendre altres mesures”, va destacar.

CCOO va insistir en la necessitat d’organitzar la tornada a classe amb grups més petits que els actuals, i va calcular la inversió i el professorat que seria necessari. Per a una ràtio de 20 alumnes, caldria contractar 24.770 docents, cosa que suposaria una inversió extraordinària de 791 milions. En cas que la ràtio fos de 15 alumnes com a màxim, com Educació va plantejar el maig passat, la contractació hauria de ser de 63.351 docents, i caldrien 1.994 milions. El departament ha decidit contractar 5.417 docents, destinats sobretot a abaixar les ràtios superiors a 25 alumnes a primària i 30 a secundària.

“És una errada gravíssima del govern que al maig proposés reduir ràtios i al juny decidís que el curs fos com l’anterior”, va denunciar el secretari general de la federació d’educació de CCOO, Manel Pulido. Entre altres coses, el sindicat va assegurar que no s’està incrementant el pressupost per a neteja als centres, que la reobertura es farà sense seguretat ni consens amb els treballadors i que no se sap com s’invertiran els 337 milions que corresponen a l’educació catalana del fons Covid estatal. També es van mostrar especialment crítics el sindicat CGT, que va assegurar que la tornada a les aules està “destinada al fracàs” a causa de la “nefasta planificació” d’Educació, i Aspepc, que va acusar el departament d’haver eludit la seva responsabilitat a l’hora d’assegurar la seguretat d’alumnes i personal, i que reclama l’ajornament de l’inici del curs.

D’altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va fer ahir un balanç del lleure d’estiu i va explicar que hi ha hagut 38 casos positius de Covid-19: 21 nens d’entre els més de 235.000 participants i 17 monitors d’un total de 36.300.

LA XIFRA

791
milions
d’euros caldria invertir en professorat per organitzar grups de 20 alumnes, segons CCOO.

Prova per impartir religió islàmica

Rosa M. Bravo

El Departament d’Educació posarà en marxa aquest curs un pla pilot per impartir religió islàmica als centres educatius públics. El Consorci d’Educació de Barcelona i els serveis territorials d’Educació al Baix Llobregat, Girona i Tarragona disposaran d’un docent per atendre centres de primària i de secundària en funció de les peticions d’assistència a la matèria de religió islàmica que hagin formalitzat les famílies dels alumnes en la matrícula del curs 2020/21.

La religió islàmica s’impartirà de forma optativa per als alumnes que la demanin, d’igual manera que es fa amb la religió catòlica. S’impartirà preferentment en el primer curs de l’educació primària i a primer de l’ESO i, un cop atesa aquesta preferència, si el professorat que imparteix la matèria té horari disponible es podrà ampliar a altres cursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.