L’OMS adverteix que no espera vacunacions massives fins al 2021
Hi ha assajos avançats, però encara sense “nivells d’eficàcia i seguretat suficients”
Possiblement acabaran existint diverses vacunes alhora
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir ahir que no cal esperar vacunacions massives contra la Covid-19 fins a mitjan any vinent.
La carrera per trobar la vacuna del segle implica ja desenes de farmacèutiques i, també, les principals potències, que ho han assumit com un objectiu nacional estratègic. Les notícies que la Xina i Rússia estan ja vacunant grups selectius per comprovar-ne l’eficàcia i la recent notícia llançada per l’administració Trump que a la tardor podria començar la vacunació als EUA també han generat confusió i esperança alhora, reconeix l’OMS.
No obstant això, la portaveu de l’organització, Margaret Harris, va precisar ahir que “en termes realistes” no esperen veure “vacunacions massives fins a mitjan 2021”. Harris també va precisar que entre sis i nou vacunes candidates estan ja en fases avançades d’investigació, amb una part en fase 3 dels assajos clínics, que requereixen la participació de 30.000 o més voluntaris i de les quals s’extreu informació sobre l’eficàcia del producte i es confirma que és segura. “Els diferents grups estan vacunant, però en aquests moments no tenim senyals clars que s’hagi arribat a un nivell d’eficàcia i seguretat suficients”, va explicar Harris.
L’OMS afirma que a causa dels ingents recursos que s’estan destinant a trobar una eina que previngui i aturi aquest coronavirus és molt possible que acabi existint més d’una vacuna disponible i que les que surtin al mercat podrien ser usades en diferents grups de població. Harris també va alertar sobre el perill “d’alimentar falses esperances” entre la població perquè pot relaxar la mesures de prevenció.
LA XIFRA
LA FRASE
La russa genera anticossos
La candidata a vacuna de la Covid-19 que desenvolupen els laboratoris russos, batejada com a Sputnik V, no ha provocat problemes adversos i genera anticossos. Són resultats preliminars dels assajos clínics realitzats en 76 persones i van ser publicats ahir per la revista mèdica The Lancet. Fins ara, Rússia havia refusat d’aportar cap prova clínica sobre el projecte. La vacuna ha induït a resposta d’anticossos en tots els participants en 21 dies.