Querella per danys en un molí medieval i un jaciment romà
El fiscal de Medi Ambient denuncia el representant d’una empresa per delictes contra el patrimoni a Navàs
El fiscal delegat d’Urbanisme i Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha presentat als jutjats de Manresa una querella contra un empresari (que identifica amb les inicials ÀCS) que acusa de dos delictes contra el patrimoni històric per haver “enderrocat” el molí de cal Cots, datat el segle XVI, situat al terme municipal de Navàs, i haver causat danys en el jaciment romà de Vilamorós, en el mateix municipi, quan va fer tasques de neteja forestal.
En la querella, es relata que agents forestals de la comarca del Bages van descobrir, a finals de setembre de 2019, uns fragments de ceràmica del jaciment arqueològic, que segons la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat té restes que es situen entre el 284 i el 1492 d.C ( baix imperi Romà i període medieval). “Són danys de valor incalculable, amb pèrdues irreparables del patrimoni cultural, els quals s’hauran de determinar a través d’una intervenció arqueològica de gran abast”, afirma Pelegrín.
Quan va descobrir les destrosses el fiscal va començar una investigació i es va comprovar que l’empresari tenia permís per fer una rompuda forestal, però que abans havia de ser validat amb un informe arqueològic no fet. Va realitzar la neteja de maig a juny de l’any passat. A més de danys al jaciment, també va deixar “enderrocat” el molí de cal Cots, en estat dolent de conservació, de planta baixa, amb planta pis, golfes i coberta a dos vessants, zona on no tenia autorització per fer la neteja. Per tot això, el fiscal sol·licita al jutjat la declaració com a investigat de l’empresari per dos delictes que impliquen fins a tres anys de presó cada un, i que Patrimoni de la Generalitat faci una informe acurat sobre els danys produïts i el cost de refer el molí medieval.