El govern estudiarà l’evolució del virus a mig centenar d’“escoles sentinella”
Vergés avisa que hi haurà “molts casos i sospites” entre els alumnes
Bargalló admet que el “risc zero” no existeix però insisteix que “l’escola serà el lloc més segur” per als alumnes fora de casa
El govern farà seguiment de mig centenar d’escoles durant els dos propers cursos, mitjançant diversos tests, anàlisi de l’estructuració dels espais o dels determinants socials dels alumnes, per estudiar l’evolució de virus de la Covid-19 i així “construir evidència científica”.
Aixó ho han anunciat en una roda de premsa conjunta la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’educació, Josep Bargalló, per presentar el projecte Escoles sentinella.
Vergés ha destacat que el projecte d’Escoles sentinella “permetrà fer un seguiment de la pandèmia a l’entorn dels centres educatius.
En aquest sentit, ha subratllat l’aposta del seu departament “pels projectes de recerca, que serveixen per generar un coneixement per acabar fent actuacions preventives i una bona planificació sanitària”.
També hi ha participat en la presentació el director general de Recerca i Innovació, Robert Fabregat, que ha explicat que el projecte de les Escoles sentilla té, entre d’altres, els objectius de “donar continuïtat a estudis ja iniciats” sobre la transmissió del virus entre menors i de menors a adults, avaluar si funcionen els protocols establerts a les escoles i poder fer estimacions, o almenys descriure l’evolució de la infecció amb les dades que es recullin.
El director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona, ha indicat que els resultats recollits del mig centenar d’“escoles sentinella” que participaran en l’estudi podran “extrapolar-se al conjunt de la població escolar”. Per això, els centres que formaran part voluntàriament de l’estudi s’escolliran mitjançant criteris “epidemiològics, organitzatius, estructurals i territorials”.
Casabona ha detallat que el concepte de “població sentinella” està “molt consolidat” en l’àmbit de la salut pública i serveix precisament per analitzar en grups relativament petits el que li passa a una població molt més gran.
El projecte, que liderarà el propi Casabona, buscarà respondre a tretze preguntes d’investigació i comptarà amb la col·laboració de l’Hospital Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu i ISGlobal.
A tall d’exemple, es buscarà determinar quin impacte té que els espais escolars es ventilin d’una o altra forma o quines característiques comparteixen part dels menors que es puguin infectar.
L’estudi s’efectuarà durant els propers dos cursos escolars i no té un pressupost determinat assignat, ja que per exemple encara no es pot assegurar quins tipus de test es faran.
El treball es plasmarà en un mínim d’un informe cada mig any, però aquest serà “un procés dinàmic” que s’anirà adaptant al que creguin els investigadors que és més oportú.
Vergés: “Hi haurà casos”
La consellera de Salut ha admès que un cop arrenqui el curs escolar hi haurà “molts casos i moltes sospites” de positius de la Covid-19 entre els alumnes. Segons ella, hi ha “una realitat molt clara: hi haurà casos, sí”.
La titular de Salut ha apuntat que actualment fins al 9% del total de positius es detecta entre població menor d’edat, de manera que els casos “aniran apareixent” i caldrà usar “les eines” ja planificades per “poder gestionar” la situació. També ha recordat que el 70% dels brots de virus sorgeixen en entorns familiars o en reunions d’amics i ha dit que el 61,4% dels positius identificats són asimptomàtics.
Malgrat que en els últims dies la corba de contagis és favorable, ha demanat evitar el “relaxament” perquè “l’estabilitat” actual es registra encara en una zona d’“incidència alta”.
Bargalló ha agraït la implicació de Salut en tot el que es refereix a la tornada a les aules. El conseller d’Educació ha reconegut que és impossible aconseguir el “risc zero” de contagi, però ha i ha reiterat que “l’escola serà el lloc més segur per als nostres infants i joves després de casa”.