Societat

SERGIO ARÉVALO

Coordinador de la Nit de les religions

“La Nit de les Religions promou el diàleg i la pau”

Aquesta jornada és una oportunitat per conèixer la ciutat. Els diferents centres de culte són una realitat barcelonina
La Coral Interreligiosa per la Pau d’Audir presentarà el vídeo ‘Al Shlosha’, una peça musical creada durant el confinament

Avui tot el dia i demà al matí se celebra a Barcelona la cinquena edició de la Nit de les Religions, que organitza l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir), una entitat no confessional que agrupa persones de diferents tradicions i creences i promou el diàleg interreligiós i interconviccional. El projecte d’aquestes jornades, que bàsicament és de portes obertes dels centres de culte i entitats religioses i espirituals de la ciutat, va sorgir del grup de joves d’Audir, que coordina, amb Rosa Martínez, Sergio Arévalo.

Què és la Nit de les Religions? D’on surt la idea de fer-la?
L’any 2014 quan intentàvem revifar el grup de joves, que estava en moments baixos, vam pensar que, més que trobar-nos per llegir i analitzar textos de diferents tradicions, potser seria més interessant i engrescador fer alguna activitat de tipus més vivencial. Aleshores va sorgir la idea d’anar als diferents centres de culte per conèixer-los i un cop al mes organitzàvem una visita a un centre diferent en què es podia apuntar qui volgués. Aleshores una de les companyes que coneixia bé Berlín va donar la idea de fer la Nit de les Religions, que ja es feia a la ciutat alemanya amb gran èxit. La primera edició, la vam fer el 2015.
Què és la Nit de les Religions?
Va sorgir com una jornada de portes obertes als centres de culte i entitats i centres de diverses creences però va tenir tan bona acollida que el segon any, a part de fer una jornada de tarda-vespre, que era en dissabte, vam estirar fins diumenge al matí. I ja no només són portes obertes, hi ha xerrades, debats, visites guiades, tallers, concerts, representacions... L’any passat, la quarta edició, vam arribar a fer més de cinquanta activitats. El que ha passat és que a la gent se li fa curt: hi ha gent molt motivada que visita un centre i després en vol visitar més... En el fons això vol dir que any rere any totes aquestes persones tenen ganes de tornar a participar en aquesta jornada, ganes de fer els tallers que l’any passat no van poder fer, moltes ganes de conèixer la realitat d’altres confessions, que són les confessions dels nostres veïns.
De fet, inaugureu avui al migdia.
Sí, avui a dos quarts d’una es farà la inauguració al monestir de Pedralbes. Hi haurà els parlaments de Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona; Francesc Ventura, de La Caixa, i Montse Castellà, presidenta d’Audir, i després hi haurà les intervencions d’Inês Castel-Branco, editora d’AKIARA Books, i del jesuïta Xavier Melloni. L’acte es pot seguir a través de la xarxa (Facebook.com/audirunesco). I aquesta tarda la Coral Interreligiosa per la Pau d’Audir presentarà el vídeo Al Shlosha, una peça musical interpretada i enregistrada telemàticament. Després hi haurà el col·loqui Vivències d’una coral en temps de la Covid, amb el testimoniatge i les reflexions del director i membres de la coral sobre qüestions i pensaments al voltant de la pandèmia.
L’any passat vàreu fer més de cinquanta activitats. I aquest any?
Aquest any n’hi ha 33 de programades però la Covid-19 ens ho ha fet canviar tot i cal avisar que fins a última hora hi pot haver canvis. Ens hem hagut d’adaptar a les circumstàncies i això implica que els aforaments de les activitats presencials seran limitats i que hem hagut d’afegir-hi moltes activitats virtuals. Pensant en positiu, aquest format ens permetrà arribar a públic al qual no podíem arribar normalment. Nosaltres no ens ho havíem plantejat mai però, vist ara, segurament aquest reforç virtual es mantindrà en pròximes edicions.
Quin és el missatge que es vol donar amb la Nit de les Religions?
La Nit de les Religions és un espai de trobada de la ciutadania amb les comunitats religioses i entitats de diferents conviccions que el que volen és lluitar contra els prejudicis i els estereotips, i promoure valors de diàleg, tolerància i pau. Aquest any és especialment significatiu, ja que en aquestes circumstàncies difícils de pandèmia les religions han volgut participar igualment en la jornada, fet que vol dir que hi ha una gran motivació i compromís. Reivindiquem aquesta jornada com un fet cultural. En aquest sentit, cal recordar que durant aquests mesos el món de la cultura ha patit molt... però les diferents comunitats ho tenen tot controlat i totes les activitats que es facin es faran en condicions òptimes. Hi ha molta consciència que s’han de fer les activitats de forma segura.
A algú que dubti de si participar o no en la Nit de les Religions, què li diria?
Més enllà de la seguretat, que està garantida, jo crec que és una oportunitat per conèixer la ciutat. El que es pot veure no és aliè a la ciutat de Barcelona. Els centres de culte són una realitat barcelonina i les diferents comunitats estan formades per gent de Barcelona. Visitar-los és conèixer-nos a nosaltres mateixos. El que passa és que és una realitat a la qual normalment no tens accés. Moltes vegades passes per davant d’un centre i no hi pots entrar pel que sigui... En canvi, aquest format de la Nit de les Religions et permet informar-te’n i gaudir-ne perquè totes les activitats estan pensades en format cultural.
Quin tipus d’activitats es faran aquest any? Hi ha la celebració de cultes?
Es podrà assistir a la celebració de cultes. Entre aquests, hi ha meditacions que fan les entitats budistes i que cada any tenen molt d’èxit. Però hi ha xerrades i tallers, com ara el que aquesta tarda es fa a la Gurudwara del carrer Hospital al voltant del turbant sikh. Després del taller es farà una presentació del sikhisme i del kirtan, la seva música tradicional. També aquesta tarda hi ha una xerrada sobre Hinduisme per a la salut i l’espiritualitat i una altra sobre cuina aiurvèdica i alimentació sana, sobre com mantenir bona salut amb remeis naturals segons la medicina hindú a l’Associació Shiva-Shakti-Om, al carrer Fraternitat. Demà hi haurà una visita guiada a la Gran Sinagoga Maimònides de Barcelona, i una xerrada sobre la cultura hebrea. Són algunes de les possibilitats.
I de cristianisme?
Aquest vespre a l’antic monestir benedictí de Sant Pau del Camp s’hi fa una xerrada sobre la seva història. I sobre cristianisme anglicà, per exemple, menys conegut a casa nostra, a l’església del Bon Pastor i l’església de Saint George, al carrer d’Horaci, hi ha una exposició sobre la Comunió Anglicana. L’Església Evangèlica de Gràcia, que és molt activa, participa en la ruta guiada que organitza el Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia, una de les activitats que segur que tindrà més èxit. Una altra visita guiada que segur que agradarà molt serà la que farà el Grup Interreligiós del Raval.
Alguna baixa respecte a l’any passat?
Més d’una, per culpa del coronavirus. Entre les que enguany no podrem visitar hi ha la comunitat benedictina de Sant Pere de les Puel·les. Cada any fan un taller de dansa contemplativa que té un èxit impressionant.
Dansa contemplativa?
Un any hi van anar més de cent persones... i van trencar molts estereotips. A vegades la gent es pensa que les monges són dones molt apocades que només resen: res més lluny de la veritat! Al·lucinaria la gent si sabés la història de moltes d’elles; la majoria són molt potents, combatives i actives. De monges i de monjos i gent religiosa en general la gent en té una idea molt equivocada. Hi ha molts prejudicis. A Catalunya, la major part dels referents en religió són dones. El dinamisme de les dones, a casa nostra especialment, és brutal i les monges en són un exemple.
En aquests anys de Nit de les Religions què és el que agrada més?
Les visites guiades, anar a un centre amb un guia que t’ho expliqui tot. Però també agraden molt els concerts i tot el que sigui més espectacle I la meditació.
I quin tipus de gent ve?
El primer any va ser, sobretot, gent que ja estava interessada en el món religiós i intercultural. Però a mesura que avancem en els anys el públic va canviant i el ventall de gent interessada creix. Ja no només ve gent interessada en el fet religiós, sinó que ve molta gent interessada en la cultura i en temes socials. Cada cop venen més famílies i joves.
L’islam, una religió ja molt assentada a casa nostra i amb molts creients, continua aixecant molt d’interès?
Sí, perquè els musulmans ens són molt propers i la gent els vol conèixer més enllà del que es diu als mitjans de comunicació. Recordo que quan el 2017 hi va haver els atemptats aquell any durant la Nit de les Religions hi va haver molta gent que va voler anar als oratoris islàmics. Ens deien que volien conèixer aquests centres de culte i els musulmans perquè no compartien la visió negativa sobre la religió i tota la mala premsa que es va fer sobre els musulmans. Conèixer les mesquites i conèixer musulmans en persona és una bona medicina contra la islamofòbia, que existeix. De fet, la Nit de les Religions és un intent de lluitar contra els racisme, la islamofòbia, l’antisemitisme...
En el món, però, creix el fanatisme religiós i, molt en concret, l’extrema dreta racista.
Cal molta pedagogia davant d’aquest fenomen tan perillós. Pel que fa a racisme, no cal anar als Estats Units, ara que ho veiem cada dia a la televisió. Aquí mateix hi ha racisme, i racisme institucional, la mateixa llei d’estrangeria ho és. Davant de tot això hem d’ensenyar que tots som ciutadans i humans, res ni cap creença passa a davant d’això. Els grups que utilitzen la diversitat per canalitzar odi i aprofitar la por de la gent i el seu desconeixement de l’altre per dividir, ho fan en interès propi i per obtenir beneficis.
Aquesta pandèmia en els grups de diàleg interreligiós com us ha impactat?
Ens han canviat les prioritats. Continuem amb la idea que hem de fer activitats per promoure el diàleg i donar visibilitat a les comunitats, però és veritat que ens hem adonat que la gent ha tingut i té moltes dificultats i les comunitats religioses han estat al costat de la gent, tant en l’àmbit material com psicològic, emocional i espiritual. Com sempre, han patit els més febles i, durant el confinament, molta gent que s’ha trobat sola ha tingut sort de la seva comunitat religiosa. I el que veiem és que, si hi ha problemes i hi ha injustícies, nosaltres hem de treballar per revertir-ho.

Moltes activitats en una jornada dedicada a conèixer l’altre

Si voleu participar en la Nit de les Religions, de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, que se celebra avui gairebé tot el dia i demà al matí, connecteu-vos a l’adreça Audir.org/lanitdelesreligions per conèixer el programa i com podeu participar-hi. Com cada any, obren les portes dels seus centres diverses comunitats de les principals religions del món que estan a casa nostra: representants del budisme, cristianisme anglicà, cristianisme catòlic, cristianisme protestant o evangèlic, cristianisme ortodox, fe bahá’í, hinduisme, islam, judaisme i sikhisme. També és una oportunitat per conèixer altres tradicions que, tot i que minoritàries, també estan a casa nostra: Brahma Kumaris, l’Església de la Cienciologia, la Federació de Famílies per la Pau i la Unificació del Món, diverses religions paganes (la Wicca, per exemple) i Sukyo Mahikari, de tradició japonesa. Una idea: atès que avui en dia la cuina és moda, heu de saber que, entre les activitats programades, demà, diumenge, de 12 a 13 h hi ha una taula rodona d’Audir i l’Escola Superior d’Hostaleria que es titula Menjar amb ànima. Diversitat alimentària religiosa i conviccional, i hi parlaran experts en cuina i en diversitat religiosa i conviccional. És una activitat virtual però hi ha la possibilitat d’assistir-hi presencialment, amb inscripció prèvia. Lògicament i per culpa de la pandèmia tots els aforaments estan limitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia