Infraestructures
Blanco només salva l'alta velocitat de la retallada d'inversions per la crisi
Es compromet a mantenir els projectes més rendibles, fet que afavoreix Catalunya
Col·loca amb Montilla la primera pedra de la Sagrera
Només les obres de la línia d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres tenen garantit el finançament tal com estava previst abans de la crisi. Tota la resta d'inversions de l'Estat a Catalunya estan amenaçades per la retallada que el ministre de Foment, José Blanco, ha d'anunciar en els pròxims dies.
Ja ha passat més d'un mes des que l'Estat es va veure obligat a retallar inversions per eixugar el seu deute, però el ministre ha estat incapaç de quadrar el cercle. Conscient que les retallades no poden ser proporcionals a tot arreu perquè no totes les infraestructures són igual de necessàries, Blanco es pren més temps del que estava previst. De fet, en paral·lel a la retallada, vol enllestir el pla especial d'infraestructures (PEI), que permetrà finançar obres sense que incrementin el dèficit públic mitjançant la inversió privada. Aquest pla s'ha anat retardant perquè els bancs i les constructores exigeixen projectes que garanteixin el retorn de la inversió.
Tot i que va dinar amb el president Montilla i el conseller Nadal a la Casa dels Canonges, Blanco no els va avançar quines obres patiran retards i quines entraran al PEI. En tot cas, els va demanar paciència i els va emplaçar a una nova reunió per al 29 de juny, quan tornarà a Catalunya per inaugurar els dos primers trams del Quart Cinturó entre Abrera i Terrassa.
Nadal, amb qui Blanco manté bona relació, va tornar a demanar-li que no es paralitzi cap obra i que la retallada es limiti a retardar alguns dels projectes que Foment té pendents. A favor de Catalunya hi juga que la majoria d'obres que l'Estat ha de realitzar en els pròxims anys tenen una alta rendibilitat econòmica. Els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona i el desdoblament de la N-II a Girona són dos exemples d'inversió que pot interessar als agents privats, ja que seria possible adjudicar-los en forma de concessió.
A banda d'aquestes dues obres, llargament reivindicades pel teixit empresarial català, Blanco va voler deixar clar el seu compromís amb l'eix ferroviari de mercaderies del Mediterrani. “Apostarem per totes aquelles obres que tinguin un retorn en forma de millora de la competitivitat econòmica”, va assegurar el ministre en referència al tren de mercaderies. El primer pas de tot plegat es veurà a finals d'any amb l'acabament de la col·locació del tercer rail per adaptar a l'amplada europea una de les dues vies de la línia convencional entre el port de Barcelona i Figueres.
Abans de fer aquestes declaracions, Blanco, amb Nadal, Montilla i l'alcalde Hereu, va participar en la col·locació de la primera pedra de l'estació de la Sagrera. L'obra, que té un cost de 589 milions d'euros, no s'acabarà almenys fins al 2016, 4 anys més tard del que estava previst.
La Cambra exigeix celeritat
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va tornar a exigir celeritat en la presa de decisions sobre les inversions a Catalunya. Valls va reclamar a Blanco un compromís perquè totes aquelles obres que “estiguin lligades a la productivitat” –la majoria de les que Foment té pendents a Catalunya– passin al davant de totes aquelles menys necessàries. Valls també considera que seria bona una actualització del Pacte Nacional d'Infraestructures, ja que l'actual context de crisi fa molt difícil el compliment dels objectius previstos.