Societat

El papa nomena un tercer bisbe auxiliar a Barcelona

Xavier Vilanova, nascut a la Fatarella, s’ha format a Tortosa

Des del 2018 és rector del Seminari Interdiocesà

Barcelona té des d’ahir un nou bisbe auxiliar, mossèn Xavier Vilanova Pellissa, nomenat pel papa a petició del cardenal Omella, que, des que és president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), va desbordat de feina. Xavier Vilanova, nascut a la Fatarella fa 47 anys, és el tercer bisbe auxiliar de Barcelona, que ja disposa de Sergi Gordo i Antoni Vadell. Fa cinc anys que ja treballa a Barcelona i des del 2018 és rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya.

“Quan em van fer president de la CEE ja vaig pensar: com podré abastar-ho tot?”, va explicar ahir el cardenal Joan Josep Omella, que, a part del càrrec a la cúpula estatal, també és membre de la Congregació per als Bisbes, motiu pel qual de forma contínua ha de viatjar a Roma. Així és que, davant la impossibilitat de fer-se càrrec de tot (“no soc Superman”, va dir), l’arquebisbe de Barcelona i cardenal va demanar “ajuda” al papa Francesc, amb qui té bona relació i a qui va veure el 19 de setembre passat a Roma. Ahir, a les dotze del migdia, la Santa Seu va fer públic oficialment el nomenament.

Vilanova havia estat delegat per a la Catequesi (2014-2016) i per a la Pastoral Vocacional (2003), membre del Col·legi de Consultors (2007) i del Consell Presbiteral (2007), rector del Seminari de Tortosa (2007) i director espiritual del Seminari Interdiocesà de Catalunya (2016-2018). Fa 22 anys va ser ordenat sacerdot per a la diòcesi de Tortosa, on ha desenvolupat el seu ministeri sacerdotal. La primera destinació va ser la de vicari parroquial de les parròquies de la Mare de Déu del Roser de Tortosa i de Sant Miquel Arcàngel d’Alcanar.

El nou bisbe auxiliar arriba en un moment de màximes tensions entre l’Església de Barcelona i la Generalitat, amb qui ja s’ha enfrontat en diverses ocasions. La darrera va ser amb motiu dels funerals per les víctimes de la Covid-19 a la Sagrada Família que el cardenal Omella va voler celebrar tot i que el govern havia demanat que no es fes per la pandèmia. Uns dies abans Justícia havia denunciat que l’Església ha inscrit 3.722 finques al seu nom a Catalunya sense cap títol que n’acrediti la propietat.

LA DATA

22/10/20
és el dia
que segurament serà ordenat bisbe auxiliar de Barcelona Xavier Vilanova Pellissa.

“Jo visito els presos a Barcelona”, diu Omella

Tot i que a la roda de premsa es va advertir que només s’havia de parlar del nou nomenament, al cardenal Omella se li va demanar l’opinió sobre la carta oberta que la germana de Jordi Turull li va adreçar públicament amb motiu de l’aixopluc que el president de la CEE ha donat al rei emèrit quan va marxar de l’Estat (en una carta de suport) però que, en canvi, ha negat als presos polítics. “No discuteixo els sentiments d’una persona”, va dir en relació amb la carta d’Isabel Turull, i va tornar a recordar que si no ha visitat els presos polítics tot i que molts són creients és perquè “els bisbes solen visitar les presons de les seves diòcesis, i jo visito els presos de la diòcesi de Barcelona i els visito sovint”. També va recordar que els presos polítics catalans han estat jutjats “en un judici d’un país democràtic” i que, per tant, ell respecta “la sentència del tribunal”. També va dir que desitja “que ningú estigui a la presó”. Al marge dels presos, el cardenal va demanar als polítics que deixin de barallar-se i que davant aquesta pandèmia treballin junts per poder superar-la. “Hem de treballar plegats”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia