Més restriccions per la Covid
El govern enllesteix mesures d’abast general per limitar l’activitat social i la mobilitat
Tancarà els bars i restaurants fins a final de mes i hi haurà altres sectors també afectats
Els experts reclamen anar encara més enllà
La magnitud de la segona onada ha desbordat l’eficàcia de les intervencions locals i puntuals. És l’hora d’aplicar mesures “dràstiques” al conjunt del país i el govern hi treballa en diversos àmbits, però amb un objectiu comú: limitar l’activitat social i la mobilitat dels ciutadans de manera prou sensible per frenar els contagis i preservar el sistema sanitari. El tancament de bars i restaurants durant quinze dies com a mínim, la crida a activar de nou el teletreball i l’educació a distància per als universitaris es donen per fets. A més, les competicions esportives no professionals se suspendran també el que queda de mes. El comerç i la cultura també es podrien veure afectats amb noves limitacions.
La Generalitat anunciarà avui mateix les noves mesures, que s’haurien de començar a aplicar entre dijous i divendres, perquè el marge d’intervenció és limitat, com s’està veient per l’evolució del virus en altres zones de l’Estat i d’Europa. “La situació és molt preocupant i calen mesures contundents”, assenyala la consellera de Presidència, Meritxell Budó.
Un dels àmbits en què es vol actuar de manera prioritària i ferma és la restauració. La falta de mascareta, la proximitat i l’elevada interacció social són evidents en aquest entorn i això augmenta el risc de contagis. Actualment, els bars i restaurants de la zona metropolitana i d’altres punts del país (vegeu gràfic) ja tenen activades restriccions del 50% en l’aforament, límits horaris i impossibilitat de servir a la barra. Però no n’hi ha prou i la intenció de les autoritats és anar un pas més enllà, dur les mesures a tot el país i endurir-les encara més. S’havia plantejat la possibilitat de recuperar les mesures de la fase 1 del desconfinament, quan estava prohibit el consum en interiors i només es podien utilitzar les terrasses o el servei a domicili. També una reducció més intensa dels horaris, però finalment s’ha triat una mesura de xoc confiant que donarà bons resultats: bars i restaurants es tancaran completament, com a mínim fins al novembre, però se’ls permet la possibilitat que mantinguin l’activitat amb el servei de recollida de menjar amb reserva prèvia per ser consumit al domicili.
El govern havia de reunir-se ahir amb els gremis i federacions de restauració de Catalunya per fer-los arribar les mesures de primera mà, però finalment la trobada es farà avui. En qualsevol cas, el Gremi de Restauració de Barcelona rebutja les restriccions abans de conèixer-les. Considera “inadmissible” que es plantegin noves mesures i critica que s’estigmatitzi el sector. Salut, però, ho té clar. “Entre tots hem de disminuir la mobilitat i la interacció social, i els bars i restaurants són un dels llocs per antonomàsia per socialitzar-se”, assenyala el secretari general de Salut, Marc Ramentol.
Al marge de la impossibilitat general de fer trobades amb més de sis persones, els municipis amb altres limitacions afegides també tenen restriccions en el comerç (un aforament màxim permès equivalent a 2,5 m² per persona), en les activitats culturals (70% de la capacitat) i en els casaments i funerals (50%). Previsiblement, aquestes mesures també es generalitzaran i s’intensificaran.
Un dels objectius del govern és limitar la mobilitat de la ciutadania a aquelles activitats que realment siguin necessàries. És per això que es vol fomentar el teletreball a les empreses del país. Segons les dades amb què treballa l’executiu, actualment hi ha un 8% d’empreses que mantenen el treball des de casa, però les que tenen possibilitat de fer-ho són el 25%, de manera que encara hi ha molt marge de millora. El primer pas el fa el Parlament, que ha tornat a implantar els plens telemàtics i, dels 135 escons, només n’hi podrà haver vint ocupats presencialment.
Les autoritats descarten fer confinaments selectius als territoris amb més alt volum de contagis, però tenen a la màniga una altra mesura del desconfinament: prohibir els moviments entre regions sanitàries diferents. Aquesta limitació de la llibertat de moviments, però, no rebria l’aval de la justícia sense un estat d’alarma. Demanar-lo no figura ara mateix entre els plans de l’executiu català, però no es descarta fer-ho si mai és necessari.
Segona explosió
Els científics del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que elaboren informes periòdics sobre la pandèmia per a les autoritats, assenyalen que la segona onada de Covid-19 ja s’ha transformat en una “segona explosió” a tot Europa. Constaten que, amb 81.000 nous casos diagnosticats diàriament, Europa torna a ser l’epicentre mundial de l’expansió del virus. L’anàlisi de les dades ha dut científics i experts a reclamar mesures més intenses encara per al Principat, com tancar els instituts i activar l’educació a distància, ja que el gros dels contagis s’està produint en la franja d’edat que se situa entre els 10 i els 19 anys.
A Catalunya, l’epidèmia continua accelerant nous guarismes funestos. En les darreres hores, s’han hagut de lamentar catorze defuncions, però també preocupa força l’augment del nombre de pacients hospitalitzats, que ja voreja el miler, 172 dels quals són a l’UCI en estat greu. Atesa l’evidència que la situació comença a ser més complicada, centres com l’hospital Clínic han hagut d’obrir nous espais d’atenció Covid i d’altres com el Vall d’Hebron ja han tornat a limitar les visites i els acompanyaments al centre.
La incidència de casos per cada 100.000 habitants ha passat de 93 a 151 en deu dies i la positivitat en les PCR també ha crescut, del 6% al 8%. El risc de rebrot al país ha guanyat 27 punts més i ja se situa en els 338. A la comarca de les Garrigues, on s’activaran cribratges, és de 1.752.