Tres milions de tests d’antígens per accelerar el diagnòstic
La nova prova detecta en 15 o 20 minuts el virus en els cinc primers dies de símptomes i evita la PCR
Té un cost de 4,5 euros i no cal enviar la mostra al laboratori
Actualment s’estan fent a Catalunya entre 20.000 i 25.000 PCR diàries, una xifra que en les últimes setmanes, amb l’increment de contagis, ha arribat fins a les 30.000. A l’inici de la pandèmia, la capacitat del sistema de salut català permetia fer un màxim de 5.000 PCR al dia. Ara, en pot fer fins a 35.000. Però la situació actual de la pandèmia pot acabar saturant un sistema de detecció que, a banda de ser costós, ja està sobrecarregat, amb una feina ingent per als laboratoris, que triguen entre 24 i 48 hores a tenir els resultats.
Davant d’aquesta realitat, el Departament de Salut ha decidit apostar per un tipus de test ràpid, l’anomenat test d’antígens, que en lloc de detectar un àcid nucleic del virus com fa la PCR, identifica proteïnes associades. Salut ha comprat tres milions de tests d’antígens, dels quals ja n’ha rebut un milió i n’ha distribuït 500.000 entre CAP i hospitals. De les 1.641 proves que s’han fet fins al moment, segons va explicar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, un 22% han donat positiu.
El nou test, que utilitza el mateix sistema del bastonet per agafar la mostra de la rinofaringe, és molt més econòmic que la PCR –té un cost de 4,5 euros–, molt més ràpid –en 15 o 20 minuts es pot tenir el resultat in situ, sense necessitat d’enviar la mostra a cap laboratori–, però té una limitació: la prova no serveix per a persones asimptomàtiques i únicament és efectiva si es fa durant els primers cinc dies, un cop el pacient comença a presentar símptomes. “A partir del sisè dia comencem a tenir casos falsament negatius”, va explicar el cap del servei de microbiologia de l’hospital universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola.
Tot i així, Salut confia que les noves mostres ràpides es puguin acabar fent a totes les persones amb símptomes que arribin a la primària, que poden ser entre 20.000 i 25.000 al dia. I que d’aquesta manera no només “s’aconsegueixi abaixar la saturació dels laboratoris”, com va destacar durant la presentació el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, sinó també, i així ho va subratllar Vergés, dels CAP.
Un dels problemes que poden aparèixer a la primària, on aquests dies s’estan produint moltes cues, és que el pacient s’hagi d’esperar allà mateix per tenir el resultat. Vergés va assegurar que els CAP “s’estan organitzant perquè les persones que s’hagin d’esperar tinguin disponibles aquests espais”.
LES FRASES
“Som on no voldríem ser”
El risc de rebrot de la Covid-19 a Catalunya va pujar ahir 75 punts més i va superar la barrera dels 500. En concret, es va situar en 541,45 punts, segons les dades del Departament de Salut. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l’Rt, també va créixer una dècima, d’1,28 a 1,38, i es van declarar 3.982 nous casos confirmats per PCR o tests d’antígens (TA).
Amb 31 noves morts notificades i 57 ingressats més, la consellera Alba Vergés va admetre ahir, com ja han fet aquests dies tots els experts, que la situació és “preocupant”, que “som on no voldríem ser”, no només per les xifres actuals sinó perquè “el creixement és intens i amb molta velocitat”. Va confiar que les mesures adoptades serveixin per capgirar la tendència, va insistir a reduir la mobilitat i, com ja han fet altres membres del govern en els últims dies, no va descartar que el ministeri acabi aplicant el toc de queda. “No descartem res”, va dir. Avui hi ha reunió de la interterritorial de Salut, on es tractarà aquest tema.