Toc de pàrquing a la natura
L’operació dissuasiva per evitar aglomeracions omple els aparcaments i obliga a tancar accessos al Montseny i altres parcs naturals
El dispositiu no evita que alguns vehicles estacionin en vorals per arribar a Montserrat
Rètols de treure i posar, cintes evitant els pas, informadors, patrulles dels Mossos i els Agents Rurals van evitar aquest cap de setmana repetir imatges de cotxes aparcats als vorals dels principals accessos als parcs naturals del país que es van fer virals a les xarxes. De les queixes de molts alcaldes i propietaris de finques denunciant les massificacions, les ocupacions temeràries dels marges de camins i carreters o l’intrusisme en propietats privades es va passar aquest cap de setmana a les queixes d’alguns ciutadans que, per desconeixement de la mesura aprovada pel comitè de direcció del Procicat divendres, volien accedir als paratges naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt, la Garrotxa, Poblet i Montserrat, però les crides a no desplaçar-se no van acabar de donar resultat en altres indrets com ara el congost de Mont-rebei, on també es van activar restriccions per accedir-hi, ja que el pàrquing de Sant Esteve de la Sarga estava al màxim de la seva capacitat.
La carretera BV-5119 a Fogars de Montclús va ser tant ahir com dissabte un dels punts de regulació de l’accés al Montseny. El dispositiu, que es va estendre en tres punts més (Sant Esteve de Palautordera, Seva i a la GI-543 en direcció a Sant Marçal i coll de Gomara) d’accés al parc natural, impedia poder continuar amb cotxe si s’arribava al 75% d’ocupació de les 1.045 places d’aparcament oficial. Dissabte a tres quarts de deu del matí ja havien tallat la majoria de vies i cap a les dotze ho va fer aquesta. Ahir la pressió encara va ser més baixa i la restricció en aquest punt es va fer efectiva també cap al migdia, tot i que es va reobrir cap a les dues de la tarda. No s’impedia el pas de bicicletes i l’opció que es donava era continuar l’excursió a peu o fer ús del servei del Bus Parc i que, paradoxalment, provocava que hi hagués cues d’usuaris per poder-hi pujar. Aquesta situació també es va repetir al matí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on es van habilitar fins a set controls d’accessos des de diversos municipis, com ara Matadepera, Sant Llorenç Savall, Rellinars i Mura. Ja des de primera hora del matí les 551 places d’aparcament habilitades estaven gairebé plenes.
Els darrers caps de setmana s’havien produït més de tres hores de cua des de la carretera de Monistrol de Montserrat per accedir al monestir, va explicar ahir a l’ACN el gerent del Patronat de la Muntanya, Xavier Aparicio. Aquest diumenge a dos quarts d’onze del matí els Mossos van restringir l’accés des de la carretera de Monistrol. Desenes de cotxes van aparcar al peu de la muntanya o bé van girar cua per la impossibilitat d’avançar fins a dalt, però des de la carretera del Bruc (BP-1103) molts vehicles van optar per repetir les imatges de setmanes passades aparcant als vorals. La pandèmia ha fet caure un 72% el nombre de visitants entre el gener i el setembre, sobretot perquè no hi ha turisme estranger, però en canvi els quatre comptadors situats als camins d’accés a les Bateries (Collbató), al camí de l’Arrel (Bruc), al camí dels Francesos (Vinya Nova) i a Can Masana van registrar del juny al setembre un augment del 55% d’increment amb relació al 2019 fins a arribar a la xifra de 65.234 excursionistes. Aparicio va explicar que l’augment era degut a la proximitat amb Barcelona i que, a més, era de molt fàcil accés, i hi va afegir: “Per sort no tenim bolets, sinó l’increment encara seria més considerable.”
Als espais gironins, les crides a la responsabilitat i a limitar els desplaçaments, afegides als controls als accessos a les àrees més atractives, com per exemple el de la Fageda d’en Jordà, van fer baixar la pressió de vehicles respecte a setmanes anteriors. Dissabte, l’alcalde de Santa Pau, Josep Companys, va atribuir la reducció, més que a les restriccions, als advertiments que s’han anat fent.