Educació

Personal sanitari vigilarà l’automostra als instituts

La Generalitat rectifica després de les queixes i decreta que un professional estarà present en la presa de mostres

Els docents continuaran vetllant pel procés en què l’alumnat es farà el frotis nasal

Els docents no estaran sols mentre els estudiants de secundària i postobligatòria es prenen a ells mateixos les mostres que s’analitzaran per determinar si tenen coronavirus, sinó que un professional sanitari vetllarà durant el procés mentre els centres educatius ho necessitin. Així ho van confirmar ahir fonts dels departaments d’Educació i Salut després de dos dies de queixes unànimes per part de docents, sindicats i famílies, que van rebutjar en massa que els professors hagin de vetllar sols pel procés en què els alumnes s’han de fer el frotis nasal –menys invasiu que el nasofaringe, ja que el bastonet entra un parell de centímetres als narius–, ficar la mostra en un tub i etiquetar-lo. Segons va explicar dimecres la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, Salut enviarà als centres educatius els kits per prendre les mostres sense cap sanitari i els mateixos centres les hauran de custodiar fins que personal de Salut les reculli, el mateix dia o l’endemà, per dur-les al laboratori.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va defensar ahir que és “irrenunciable” fer cribratges a tot el grup bombolla quan apareix un positiu, però va recordar que aquesta pràctica suposa una sobrecàrrega important per al personal de l’atenció primària. Per continuar fent aquests cribratges, Salut va proposar a Educació la implicació dels docents en la supervisió. “La transició cap a aquest escenari lògicament no serà d’un dia per l’altre”, va assenyalar, “i en la transició els centres tindran acompanyament”. Aquest acompanyament per part de personal sanitari, que pot incloure els voluntaris de la Creu Roja i Open Arms que ja col·laboren en els cribratges escolars, “durarà el que faci falta”, segons Ramentol. La conclusió final pot ser que un sanitari hagi d’estar sempre present en els cribratges o que els centres educatius puguin ser autònoms.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va reconèixer ahir a Olot que “segurament hi ha hagut precipitació a l’hora d’explicar-ho”. Va insistir que es tracta de frotis nasals que es faran amb la presència dels professors però que aquests no intervindran en cap moment del procés –excepte si ells mateixos s’han de prendre també la mostra. “El personal sanitari, d’infermeria, auxiliars d’infermeria, farmàcia, tècnics de laboratori… garantirà que el procés es fa correctament, així com la traçabilitat de les mostres”, va explicar el conseller. Bargalló va destacar que les mostres de les proves pilot que s’han dut a terme han estat cent per cent analitzables i va assegurar que les automostres s’implantaran progressivament, però no va avançar la data d’inici.

Respecte del rebuig que ha rebut l’anunci per part del professorat i les direccions dels centres, el conseller va recordar: “Els serveis públics són indispensables i no sortirem de la pandèmia si no els garantim, per tant ens hem d’ajudar els uns als altres.”

Educació vol les finestres de les aules sempre obertes

Rosa M. Bravo

Les finestres de les aules i espais com ara menjadors, gimnasos i lavabos haurien d’estar sempre obertes per aconseguir una ventilació adequada i reduir així la permanència del coronavirus en l’aire. Així consta en les orientacions que van rebre ahir els centres educatius respecte a la ventilació. Si l’obertura constant no és possible, s’hauria d’assegurar la ventilació creuada, obrint portes i finestres almenys 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora. Les orientacions insten els centres a “buscar l’equilibri entre la ventilació i el confort tèrmic i acústic, tenint en compte que la velocitat de ventilació de les aules és molt més alta que la velocitat de pèrdua de càrrega tèrmica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.