La costa torrejada
El litoral del Maresme és ple de torres de guaita, defensa contra pirates i bandolers
Als segles XVI i XVII pirates i corsaris atacaven per la costa, mentre que els bandoles assaltaven els camins. A molts llocs es construïen torres de guaita com a talaies de vigilància i també com a elements de defensa. El nombre de torres va arribar a ser tan gran que el litoral del Maresme era conegut com la costa torrejada. Avui dia es mantenen dretes més de cinquanta torres, algunes de les quals han estat restaurades.
Fer un recorregut per les torres i els castells ens tornarà a una època en què pirates i bandolers tenien atemorida la població. Podem començar acostant-nos –del 7 a l'11 de juliol– a Premià de Mar. Amb el desembarcament del pirata d'Omar i la seva tripulació comença la festa major, coneguda com a Premià Pirata (més informació a la pàgina 8). Un cop guanyada la batalla (d'aigua i farina), ja podem iniciar una ruta pel Baix Maresme i acostar-nos a deu poblacions que allotgen divuit d'aquests elements de defensa.
El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha editat una guia on es recullen les torres de guaita i els castells del Maresme. Dividida en tres blocs –Baix Maresme, Maresme central i Alt Maresme–, vol facilitar al visitant un recorregut per aquestes construccions, vestigi de l'època dels pirates.
La ruta del Baix Maresme comença a Tiana. Aquest municipi ens ofereix la cartoixa de Montalegre. Està construïda, en la seva major part, en un estil gòtic senzill i auster i és d'una gran racionalitat i funcionalitat. A Montgat destaca la torre de ca l'Alzina, actualment sotmesa a un projecte de restauració per tal de recuperar-la com a monument històric de la població.
Al sud-oest d'Alella i molt a prop del centre urbà, hi ha una torre de guaita que data del segle XIII. És la torre del Baró i està adossada a una masia de construcció posterior d'ús residencial. Al Masnou es pot visitar, fins i tot accedir-hi a l'interior, can Teixidor, antiga masia amb torre de defensa situada a primera línia de mar.
Al municipi de Teià hi troben dues torres de defensa, can Fiveller (integrada a la casa Bru) i can Pujades (és privada i no es pot visitar) i cal Baster, una masia del segle XV de la qual només se'n conserva una part.
Una de les localitats que més construccions de defensa reuneixen és Premià de Dalt. Allà troben les masies de can Franquesa, can Cisa –que data de l'any 900–, can Moles i can Werboom.
A Vilassar de Mar es pot visitar –només des de fora– la torre d'en Nadal, que és l'única que es conserva de les tres torres de guaita que hi havia al municipi. A Vilassar de Dalt trobem una de les torres de guaita més importants del Maresme, amb quatre plantes d'altura. Destaquen també el Castell i la torre del Ravalet.
Cabrils exhibeix la torre de ca n'Amat i la masia de can Vehils. Finalment destaquen les ruïnes del castell de Burriac. Al capdamunt d'un turó de 400 metres d'altura, a 3.500 metres de distància del mar, resulten emblemàtiques per a Cabrera de Mar i per a tot el Maresme.