El risc de rebrot, en nivells d’abans de les restriccions
Tot i que la meitat dels municipis encara hi estan per sobre, Catalunya torna a baixar dels 500 punts
Vic i Puigcerdà són les úniques ciutats on el nivell se situa per sobre dels 1.000 punts
El risc de rebrot, un dels principals indicadors que els epidemiòlegs tenen en compte per valorar la velocitat amb la qual creix o decreix la pandèmia, va baixar ahir per sota dels 500 i es va situar en 476 punts. La xifra és important no només perquè confirma una baixada continuada que ha permès de deixar molt enrere el pic màxim que es va assolir el 23 d’octubre, amb 1.046 punts, sinó perquè per primera vegada se situa lleugerament per sota dels 487 punts que hi havia el 14 d’octubre, quan el govern català va decidir de tancar els bars i els restaurants, una mesura que, amb d’altres restriccions de mobilitat, va entrar en vigor el 16 d’octubre i que, segons el departament de Salut, van servir per contenir la línia ascendent que s’havia començat a detectar la primera setmana d’octubre. Els efectes d’aquelles mesures no van ser imminents, com s’aprecia si es consulta l’evolució de la pandèmia en el lloc web de les dades de Covid que actualitza diàriament el departament de Salut. És més, el mateix dia que van entrar en vigor les mesures el risc de rebrot ja se situava en 551 punts i en només una setmana va tenir la pujada més espectacular, fins a arribar a la cota més alta assolida fins aleshores, el 23 d’octubre, fet que va motivar noves i més dures restriccions, com el confinament perimetral i el toc de queda.
Tot i aquesta davallada general, encara hi ha dues excepcions molt cridaneres, com són les ciutats de Vic i Puigcerdà, on el risc de rebrot està per sobre del pic màxim català del 23 d’octubre. El risc a Vic era ahir de 1.074, una xifra elevadíssima, però amb una clara tendència a la baixa, perquè a finals d’octubre havia arribat a 2.228 i havia tingut una Rt d’1,39, quan ara també ha baixat a 0,87. A Puigcerdà el risc era molt més alt, en 1.620, sense que es detecti cap tendència decreixent, ja a finals d’octubre era de 661.
Pel que fa a la resta de Catalunya, la meitat dels municipis de 20.000 habitants han baixat dels 500 punts. Ciutats com Barcelona, Sabadell i Terrassa ja són clarament per sota i entre les que hi ha per sobre hi ha casos on l’evolució a la baixa és clara, com Girona, que ha passat d’un índex de 1.260 a finals d’octubre als 600 d’ahir, o Salt, que encara que és un dels deu municipis –entre els quals hi ha Amposta, Balaguer, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Manlleu i Mollet–amb un índex de rebrot superior a 800, ve de valors molt més elevats, de quasi 1.900 la setmana del 22 al 28 d’octubre.
Salut continua considerant el risc de rebrot alt a partir de 100, una situació que no ha tornat a passar des del 13 de juliol. Des de llavors fins a principis d’octubre, que es va disparar, es va aconseguir contenir amb oscil·lacions a l’entorn dels 200 punts.
Velocitat de propagació a 0,80
La velocitat de propagació, l’Rt, que indica quantes persones pot contagiar un infectat, va tornar a caure ahir de tres centèsimes i es va situar en 0,80. La incidència a 14 dies també va caure de 656,52 a 622,52. Ahir es van declarar 1.871 nous casos confirmats per PCR o test d’antígens (TA), una xifra molt allunyada dels 6.000 diaris que es van declarar la setmana més crítica i dels 14.000 que preveia Salut si no hagués pres cap mesura de restricció. En general tots els indicadors continuen baixant, però els ingressos a les UCI, un dels factors que ha portat a prorrogar les restriccions, són els que descendeixen més lentament. Ahir encara hi havia 580 malalts, tres menys que el dia anterior.