Els Reis, pendents del Procicat
A Girona estudien diverses fórmules virtuals i presencials
A Figueres consideren que les decisions s’han de consensuar amb els pobles més propers
Aconseguir l’equilibri entre la seguretat sanitària i el manteniment de la festa i la il·lusió, alhora que seguir les directius del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per la Covid-19. Aquest es el repte a què s’enfronten ajuntaments i entitats organitzadores de les cavalcades de Reis, quan falta un mes i mig per a l’arribada de Ses Majestats. Als principals pobles i ciutats preveuen mantenir les cavalcades, però amb recorreguts més llargs (per dispersar el públic) o campaments reials repartits pels barris. El que descarten a diferents llocs són les recepcions, perquè impliquen un contacte personal que cal evitar. De totes maneres, aquests plans poden variar segons l’evolució de la pandèmia i les mesures restrictives que s’implantin. En les directrius per a la desescalada anunciades ahir encara no hi ha especificacions concretes per a les cavalcades.
Gironès
A Girona estan pendents de l’evolució de la pandèmia, i pensen en propostes tant presencials com virtuals i audiovisuals (amb la col·laboració de TV Girona). Entre les propostes presencials que s’estan estudiant hi ha la celebració de diverses cavalcades per evitar aglomeracions i que els patges rebin les cartes dels nens al Palau Firal.
A Salt, la regidora de Cultura i Festes, Núria Heras, va explicar dilluns durant el ple municipal que tenen una “molt bona alternativa” treballada amb la comissió de Reis, que serà “estàtica” i “es farà amb reserva, com el Salt Festiu”, però no va voler donar més detalls perquè s’està pendent dels protocols que dictarà el Procicat per a les festes nadalenques.
Cassà tindrà cavalcada, però sense les tradicionals comitives. Els tres Reis es passejaran amb les seves carrosses en un nou recorregut i l’Ajuntament demana a les famílies que la segueixin des dels balcons o les finestres de casa seva. A més, es retransmetrà un programa a través d’internet amb connexions en directe amb la cavalcada, que inclouran entrevistes a personatges reials, contes i cançons.
A Llagostera, també hi ha intenció de fer cavalcada, que serà més llarga del que és habitual i per l’exterior del municipi, amb la idea que la gent es pugui repartir. L’Ajuntament i la comissió de Reis també han decidit, sempre esperant “el que digui el Procicat”, d’enviar una carta als veïns per assignar-los una zona concreta des d’on podran veure la rua. I pel que fa a les urbanitzacions –Llagostera en té diverses de disseminades–, la idea és fer una ruta de Reis alternativa amb vehicles 4x4 decorats.
Alt Empordà
L’Ajuntament de Figueres no té cap proposta definitiva. L’única cosa que tenen més clarament sospesada és aquest termini: les decisions s’han de prendre abans de finals de la setmana vinent; si no, l’organització es complicarà. La regidora de Festes, Ester Marcos, pensa que qualsevol decisió ha de tenir el consens dels pobles veïns. “No podem plantejar mesures d’adaptació de cap tipus si llavors a l’entorn de Figueres se suspèn tot i acabem provocant un efecte crida que ens deixa sense efecte qualsevol mesura que es prengui”, reflexiona. Una mesura que s’ha analitzat, per exemple, és l’allargament de la cavalcada per esponjar. “A Figueres, la rua ja té tres quilòmetres. Costa pensar que fos efectiu allargar-ho més.” Tot plegat, però, està en mans del Procicat. “Podem trobar-nos amb una guia amb directives ambigües que no ens solucioni res. Pel Sant Jordi d’estiu es va conèixer la decisió tres dies abans”, recorda la regidora.
Baix Empordà
En aquesta comarca, només Castell-Platja d’Aro ha descartat les cavalcades pel carrer, però ha anunciat que hi haurà activitats alternatives més estàtiques i en què es pugui controlar el públic.
A Palamós, els Reis desfilaran pels carrers, però sense públic a les voreres. I Sant Feliu i Palafrugell resten pendents de les directrius que estableixi la Generalitat.
Garrotxa
A Olot estan treballant en diferents propostes de cavalcada i campament reial adaptats a les normes de seguretat, però encara no poden concretar com serà.
A Besalú sí que ho tenen molt perfilat: no hi haurà públic als carrers i places, sinó que la cavalcada s’haurà de seguir des de balcons i finestres. La recepció s’ha anul·lat. “D’altra banda –explica la regidora Vanessa Duran–, s’organitzaran activitats virtuals perquè la mainada pugui contactar amb Ses Majestats.”
Pla de l’Estany
Tant a Banyoles com a Porqueres tenen enllestits uns programes, però no els podran concretar fins a disposar de la normativa que dicti el Procicat.
L’Ajuntament de Cornellà del Terri sí que ho té decidit: la cavalcada serà més llarga (per facilitar que el públic estigui dispers) i no hi haurà la tradicional recepció al pavelló.
Ripollès
A Ripoll, els tres Reis gravaran missatges mentre es vagin acostant a la vila, per dir als nens i nenes que aquest any la festa serà diferent, però que no pateixin, perquè, sigui com sigui, arribaran. La cavalcada serà més llarga, per tal d’evitar aglomeracions; arribarà a tots els barris i els nens podran tirar les cartes en bústies repartides per la vila.
Selva
A Lloret de Mar, l’Ajuntament i un equip de voluntaris treballen amb la idea de fer campaments reials als barris i així reduir el moviment de persones.
A Blanes, de la seva banda, a hores d’ara prefereixen no donar detalls de l’organització.
[Informació recollida per E. Agulló, L. Artigas, I. Bosch, J. Casas, R. Estéban, J. Ferrer i J. Puntí.]