El govern admet que reobre per falta d’ajuts econòmics
Critica que l’Estat no atorga a la Generalitat els recursos necessaris
Demana als ciutadans que siguin “rigorosos”
La falta d’ajudes econòmiques ha fet avançar la desescalada i l’obertura de negocis, segons van admetre ahir diferents càrrecs de la Generalitat que assumien que si tinguessin els recursos d’Alemanya o França els imitarien en la proposta de mantenir les restriccions en un moment de fort creixement dels contagis.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en roda de premsa telemàtica, va assegurar ahir que si la Generalitat tingués els diners suficients procedents de l’Estat per ajudar els sectors afectats, com passa per exemple a Alemanya o França, “probablement” no s’estarien produint les situacions de reobertura a Catalunya, que aquesta setmana ha permès la tornada a l’activitat de bars i restaurants, segons recull Efe.
Sàmper va denunciar que l’Estat no està fent arribar a la Generalitat els “recursos necessaris” per ajudar els sectors afectats per les restriccions i per poder mantenir el tancament dels locals, de manera que així s’eviti el risc de contagi. En la mateixa línia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va afirmar en una entrevista a TV3 que si poguessin tenir ajudes, no estarien obrint o estarien fent altres reobertures de bars, restaurants i altres equipaments culturals i de negocis.
També la consellera de Salut, Alba Vergés, va retreure al govern espanyol que sigui “l’únic” de l’entorn europeu que no ha ofert més ajudes a Catalunya i va indicar que la Generalitat demanarà una major implicació a totes les administracions, la de l’Estat “la primera”.
Sàmper va explicar que si la Generalitat tingués els recursos econòmics “és evident” que sanitàriament les mesures serien “el màxim de restrictives possibles”, com passa a França o Alemanya, perquè per al govern seria “molt clara” la necessitat de mantenir-les, com aconsella l’OMS. Com que no poden mantenir les restriccions, va dir, la Generalitat ha aplicat un sistema de reobertura en quatre fases, en què demana als ciutadans que “ara més que mai” siguin “rigorosos i seriosos”.
D’altra banda, Argimon va confirmar que el toc de queda podria mantenir-se dos o tres mesos més a Catalunya i que es treballa en les mesures a adoptar per Nadal, amb una previsió de reunions d’un màxim de deu persones o només de persones convivents, entre d’altres. Les persones grans que viuen en residències podrien sortir durant les festes amb una prova PCR que s’hauria de repetir per tornar als centres, va dir. Tot i això, el protocol específic per a les festes té l’oposició de les residències, que preferirien que els tests abastessin tots els presents als àpats. Actualment, hi ha un centenar de residències encara en situació greu pel virus, el 9,8% de les places totals, tot i que la xifra disminueix cada setmana.