Els centres comercials no entenen els criteris que els fan perdre tot el Nadal
El sector no s’esperava aquesta nova restricció, que posa en perill desenes de negocis
Ajuntaments demanen que el dia 6, festiu comercial, es passi al 8
Galleda d’aigua freda damunt els negocis que són en centres comercials que, si tot va bé, no podran obrir els seus establiments fins al 21 de desembre, a quatre dies justos de Nadal. La decisió de no passar de tram en aquesta segona desescalada vol dir que les botigues dels centres comercials es perdran pràcticament tota la campanya de Nadal, que és quan es fa el 30% del negoci, i arribaran a un rècord de 20 setmanes tancades aquest any, amb totes les pèrdues econòmiques que comporten i els centenars de treballadors que continuaran en ERTO o a l’atur. “Això és un desastre, els qui tenim establiments als centres comercials estem molt perjudicats”, lamenta Jordi Casas, el director general i propietari de Casas Sabaters, que ara mateix té deu sabateries en centres comercials de Catalunya tancades i amb 76 persones en ERTO i dues botigues més, que també eren en centres comercials, tancades definitivament. Aquest empresari no entén que “es puguin obrir grans magatzems, immenses botigues de mobles i d’electrodomèstics...i els centres comercials hagin d’estar tancats” i, fins i tot, diu, “que dintre dels mateixos centres comercials hi hagi grans botigues obertes, com el Decathlon i el Media Market, i d’altres, com les nostres, que són al costat, hagin d’estar tancades”. Casas recorda que a l’estiu van demostrar que tenen mesures de seguretat molt bones i un gran control de l’espai i lamenta que el govern “no tingui sensibilitat econòmica” i no faci una “política arriscada per trobar la manera de no enfonsar les empreses”.
“Aquest cop sí que no entenem res, ni els criteris que addueix la Generalitat ni perquè en algun centre comercial algunes botigues de fins a 5.000 m² poden estar obertes i, en canvi, no deixen obrir les altres més petites que són al costat”, explica Joan Carles Calbet, president de Retailcat, que confessa que aquest cop no l’esperaven.
A través d’una nota, Comertia va assegurar ahir que davant l’oposició de la Generalitat a l’obertura de centres comercials amb un 30% d’ocupació tot i no passar de fase s’auguren “unes conseqüències catastròfiques, sobretot en una setmana crucial per recuperar vendes”. L’entitat reclama ajuts econòmics a fons perdut i assegura que el sector preveu tancar l’any amb un descens de vendes del 22,1% respecte de l’any passat, una dada que encara podria empitjorar segons l’evolució del pla de desescalada.
Tan sols el mes de novembre la davallada de vendes de Comertia se situa en el 30%. Els propietaris de botigues que estan situades en centres comercials –el 85% de les quals són familiars i petites i mitjanes empreses– consideren que sense la campanya de Nadal molts establiments estan en perill de mort. “Què en fem de tot el producte que tenim comprat?”, es preguntava ahir Jordi Casas.
Precisament per pal·liar un tant les pèrdues ahir 42 municipis van demanar canviar el 6 pel 8 de desembre com a primer festiu d’obertura comercial de la campanya de Nadal, segons va informar el departament d’Empresa i Coneixement. D’aquesta manera, el dia 6, que és diumenge i per tant sotmès a confinament perimetral, es podria canviar pel 8, que és dimarts i de lliure circulació a Catalunya, amb la qual cosa els comerços hi sortirien guanyant. El Consell Assessor de Comerç es va pronunciar ahir a favor de la modificació del calendari de festius i ara la Generalitat estudiarà el canvi.