El risc de rebrot puja per sobre dels 400 punts a la regió
Les xifres tornen a créixer a nivells de fa un mes i s’accelera el risc en el cas de Girona ciutat
Es detecten 34 casos al geriàtric de Santa Coloma de Farners
Les dades continuen empitjorant a la regió sanitària de Girona. El risc de rebrot ha pujat 42 punts i s’ha situat per sobre dels 400, concretament en 404. Segons les darreres dades del portal de Salut de dades Covid, la taxa de propagació del virus també continua creixent i de mitjana se situa en 1,32 –28 punts més–, tot i que hi ha municipis, com ara Girona, on arriba a 1,87. De fet, a la capital del Gironès, el risc de rebrot se situa per sobre dels 500. Tot i això, la ciutat catalana amb més risc de rebrot continua sent Puigcerdà, per sobre dels 4.042.
A la regió sanitària de Girona, els casos confirmats per PCR i test d’antígens acumulats ja són 37.034, però pugen a 39.841 si es tenen en compte totes les proves. Entre aquests nous casos hi ha els 34 detectats en un brot a la residència geriàtrica Sant Salvador d’Horta de Santa Coloma de Farners. Es tracta de 28 residents dels 96 que hi ha i de sis professionals dels 72 de la plantilla. Quan es va detectar el brot, el dia 15 passat, es va fer un cribratge massiu i es va sectoritzar la residència, es van aïllar els residents i es van posar en marxa totes les mesures per contenir-lo. Segons Salut, fins ahir tots els afectats eren asimptomàtics, excepte quatre persones que tenien símptomes lleus i que estava previst que fossin traslladades al sociosanitari. La resta continuen aïllats a la residència. El Departament de Salut està fent un seguiment de la situació, i també d’un altre brot detectat a Sant Hilari Sacalm que afecta deu persones, que tenen símptomes lleus. El brot va tenir l’origen en una vetlla i un enterrament. Segons va informar Salut, arran del primer cas positiu, es van fer proves a la resta d’assistents que van permetre fer aflorar la resta de contagis. Des que es va detectar el brot, des del Servei de Vigilància Epidemiòlogica s’han identificat els contactes estrets i se n’està fent un seguiment.
Pel que fa a les xifres de víctimes mortals, des de l’inici de la pandèmia han mort 1.240 persones a la regió sanitària de Girona. Quant a ingressos hospitalaris, les últimes dades apunten a 204 persones ingressades, 46 de les quals estan greus. Aquests pacients es distribueixen pels diferents centres hospitalaris, entre altres l’hospital Trueta, que en data d’ahir tenia 64 pacients ingressats, 23 dels quals eren crítics i vuit semicrítics.
LES XIFRES
Restauradors i comerciants gironins critiquen les noves mesures
Després de l’anunci d’ahir de noves restriccions, l’hostaleria i el comerç gironí van fer palès el seu malestar. És un “tancament encobert”, deia el secretari de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Josep Carreras, a l’ACN, i alertava que limitar l’obertura a les franges d’esmorzars i dinars fa pràcticament “inviable” mantenir els restaurants oberts. “És una descàrrega flagrant que fa l’administració de la responsabilitat que té d’assumir les despeses de tancament dels establiments. Ens deixen obrir però amb tantes i tantes limitacions que no ens surt a compte, i la realitat és que la majoria del nostre sector s’està arruïnant”, va criticar. L’únic punt positiu que veuen és permetre la mobilitat entre comarques per anar a establiments hotelers. “Estem molt decebuts, i ja hem perdut la confiança en aquells que prenen les decisions perquè ho fan sense analitzar les conseqüències i amb una falta d’empatia brutal”, va lamentar Carreras. Segons el secretari de la federació, les cafeteries i els bars que principalment serveixen esmorzars o fan menús al migdia han pogut anar “trampejant” la situació tot i que, per les restriccions d’aforament, igualment els números “no surten”.
També el president de l’associació Comerç Figueres, Frederic Carbó, va qualificar de “despropòsit” les noves restriccions i va dir que “arribats a aquest punt, cal començar a exigir compensacions”. Carbó, que també és empresari del sector de la restauració, va dir que els ajuts no han de ser a curt termini, “per ara”, sinó “de futur”, amb “exempcions d’impostos, Seguretat Social, IVA o taxes”. “No sé qui podrà aguantar això al final”, insistia. En aquest sentit, diu que els nous horaris establerts i l’eliminació de la franja de sopars i tardes provocarà que s’hagi de tornar a posar gent en ERTO i fer “acomiadaments selectius”: “Això és un drama familiar i personal.” També va afirmar que les restriccions deixaran les ciutats “desertes” a partir de la tarda i que això afectarà directament el comerç local.