Un “calendari diabòlic” pot accelerar més els contagis
Qui s’infecti per Nadal no tindrà símptomes per Cap d’Any però sí que escamparà el virus
Entre el primer d’any i Reis passarà el mateix
Ho alerten els experts a ‘La Marató’, que rep una allau de solidaritat
Amb la situació epidemiològica empitjorant-se dia rere dia i a les portes de les grans trobades familiars pròpies del Nadal, els experts en epidemiologia i malalties infeccioses van deixar clar ahir a La Marató de TV3 que la distribució de les festes en el calendari resulta ideal per a la multiplicació dels contagis. La investigadora del grup de biologia computacional i sistemes complexos de la UPC, Clara Prats, ho va definir com a “calendari diabòlic”, i el motiu és ben clar: “És molt fàcil que les infeccions que hi hagi el dia de Nadal o el dia de Sant Esteve no estiguin diagnosticades encara el dia 31. Per tant, puc anar a sopar, encomanar, i l’endemà tenir símptomes i que se’m diagnostiqui, però el mal ja estarà fet. I entre Cap d’Any i Reis pot passar exactament el mateix”, argumentava la líder del BioCom-SC.
La 29a edició del programa solidari va recollir durant tota la jornada d’ahir testimonis colpidors de persones afectades pel SARS-CoV-2, dels sanitaris encarregats de combatre la pandèmia i també dels investigadors que busquen una cura per a la Covid-19. Una cosa va quedar clara: per més que la vacunació estigui a tocar, no es pot abaixar la guàrdia. Cal mantenir precaucions màximes i seguir investigant. La cap d’epidemiologia de Vall d’Hebron, Magda Campins, recordava que “encara hi ha moltes coses per conèixer, com per exemple els possibles tractaments”, i fa una crida a la responsabilitat en les celebracions familiars i en tot moment, ja que les mesures del govern són “confuses, profuses i difuses”.
L’infectòleg Oriol Mitjà anava un pas més enllà: “O bé abandonem la idea de celebrar el Nadal o bé testem tots els catalans amb un test d’antígens de forma seqüencial, el dia 24 i el dia 27. La tercera via és que ens ficarem en un merder gran al gener.”
Els experts recomanen celebrar el Nadal amb els convivents habituals i ni tan sols barrejar dues bombolles de convivència com permet el govern. En aquest sentit, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, augurava una “catàstrofe sanitària” si la població no és responsable els pròxims dies i feia una nova crida a “quedar-se a casa i aparcar la interacció”.
Solidaritat màxima
Malgrat les limitacions pròpies de la pandèmia, que han impedit disposar de grans espais d’atenció telefònica, les donacions es van recollir principalment amb transferències per internet. Les activitats que habitualment es feien pel territori també es van haver d’adaptar, sovint saltant a l’espai virtual amb transmissions en línia, per bé que en algunes ciutats també hi va haver guardioles a diferents locals i establiments per recollir donatius. Tot plegat, va contribuir a una nova exhibició de solidaritat en forma de fons per a la recerca biomèdica. En una edició que toca a tothom i en què en el moment de tancar aquesta edició, encara pendent del recompte final, les donacions superaven els 6 milions d’euros.
LA FRASE
Entren en vigor les mesures “insuficients” i retocades
Aquest matí han entrat en vigor les mesures que el govern va retocar per mirar de contenir la pandèmia. Es tracta d’unes restriccions que no han satisfet a ningú: els sectors afectats se senten perseguits i metges i epidemiòlegs ja han deixat ben clar que seran “insuficients” per controlar l’allau de contagis que tenim a tocar, segons es desprèn d’uns indicadors que ahir van tornar a créixer.
Les mesures que es van presentar la setmana passada han acabat tenint, però, algun petit retoc en el seu plantejament final en el DOGC. Per exemple, el confinament comarcal que avui s’inicia també entre setmana es podrà trencar per veure familiars o amics propers, però entre el dimecres 23 i el dia 6, i s’haurà de justificar amb una declaració autoresponsable, disponible al web del Departament d’Interior. El DOGC també limita la mobilitat entre l’Alt Urgell i Andorra “a les persones residents” i això inclou també qui hi tingui una segona residència o un establiment hoteler contractat. En l’àmbit de la restauració, s’hi podran reunir fins a sis persones per taula de, com a màxim, dues bombolles de convivència, i només per als àpats dels dies festius i de les nits del 24 i el 31 de desembre i el 5 de gener. Fora d’això, la limitació és de quatre comensals per taula tret que siguin de la mateixa bombolla. El servei de sopar només s’oferirà als restaurants de les àrees de serveis (únicament a transportistes) i als hotels (només per als hostes). El darrer dels canvis té a veure amb els gimnasos situats en centres comercials: al contrari del que es va dir divendres, sí que podran obrir.