Salut

L’expansió del virus segueix disparada

El risc de rebrot es dispara i augmenten les persones ingressades a les UCIs

L’Rt puja a 1,11 i es comptabilitzen 1.470 nous casos confirmats per PCR o test d’antígens en 24 hores

El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del coronavirus, ha experimentat un augment de 54 punts en les últimes 24 hores a Catalunya, on també ha crescut la velocitat de propagació (Rt) de la Covid-19 i la pressió hospitalària, amb 81 noves persones ingressades i 12 pacients més a les unitats de cures intensives (UCIs).

Segons les dades actualitzades aquest diumenge pel departament de Salut de la Generalitat, en les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 1.483 nous infectats per Covid-19 i 45 morts, i el risc de rebrot ha passat dels 368 punts a 422, mentre l’Rt ha pujat de l’1,02 a l’1,11.

Tots els indicadors mostren un empitjorament de la situació epidemiològica, dades que podrien estar reflectint la incidència de les festes nadalenques a l’evolució de la pandèmia, malgrat les actuals mesures restrictives, que demà s’analitzaran en una nova reunió del PROCICAT.

Preocupa el risc de rebrot, que supera el llindar dels 400 punts i se situa, en concret, en els 422, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella que aquest indicador estigui per sota dels 100 punts perquè es pugui considerar que la pandèmia està controlada.

També manté la tònica a l’alça dels últims dies la velocitat de contagi, l’anomenada Rt, que passa de l’1,02 a l’1,11, fet que suposa un augment del 0,09. Aquest indicador segueix estant per sobre de l’1, considerat el límit òptim.

Tampoc millora la pressió hospitalària, ni pel que fa a nous ingressos ni en el nombre de pacients a les UCIs.

Així, en les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 81 nous ingressos, en passar de 1.859 a 1.940 el nombre de pacients que es troben en aquests moments als centres hospitalaris afectats per la Covid-19, mentre que les UCIs registren 12 malalts més, arribant als 385.

Des de l’inici de la pandèmia, el març d’aquest 2020, Catalunya ha registrat 405.124 infectats de la Covid-19, dels quals 1.483 han estat confirmats en les últimes 24 hores mitjançant proves PCR o antígens, test serològics o proves d’ELISA.

Catalunya, a més, ha comptabilitzat 45 defuncions més per coronavirus, de manera que la xifra total de morts des del març arriba ja a les 17.191.

En paral·lel a les noves dades de la pandèmia, prossegueix la campanya de vacunació a residents en geriàtrics i professionals que els cuiden.

Precisament, els experts sanitaris han urgit la Generalitat a accelerar la campanya de vacunació, ja que fins aquest diumenge només s’han posat 7.774 dosis de les 60.000 que ha enviat en una primera remesa la farmacèutica Pfizer/BioNTech.

S’han administrat, doncs, tot just un 13% de les vacunes rebudes, un percentatge molt inferior al previst, ja que la Generalitat comptava amb tenir vacunades en dues setmanes les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia