Deu dies tancats al municipi
El govern decideix “aturar el país” a partir del dia 7 de gener per intentar frenar els contagis
Tanquen centres comercials, lleure i gimnasos i extraescolars
No afecta escoles, restauració ni cultura
El Procicat va aprovar ahir “mesures de molt impacte i curta durada” per intentar frenar l’escalada de contagis de Covid-19. Les noves restriccions, que inclouen el confinament perimetral al municipi i el tancament de centres comercials, gimnasos, extraescolars i activitats de lleure, i de tots els comerços que no siguin estrictament necessaris els caps de setmana, començaran a aplicar-se el dia 7 de gener i en principi tindran una vigència de deu dies. “Seran deu dies per aturar el país amb una nova aturada social”, va resumir ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, que confia que amb aquestes noves restriccions s’aconsegueixi contenir l’actual tendència a l’alça i “mantenir el virus a ratlla”.
Les restriccions no afecten la restauració ni la cultura, que continuaran amb les mateixes limitacions que hi ha actualment. Tampoc afecten el curs escolar, que es reprendrà el dilluns dia 11 tal com estava previst. Pel que fa a les activitats esportives, es prohibeixen totes les que es practiquin en espais tancats, és a dir, es tanquen els gimnasos, amb l’única excepció de les piscines, que continuaran obertes.
Les noves mesures afecten també el lleure i els comerços que superin els 400 metres quadrats. I totes aquelles activitats extraescolars que no es desenvolupin dins de la bombolla de convivència d’escoles i instituts.
Les noves restriccions tampoc no canvien la previsió d’exàmens presencials de les universitats ni les oposicions de docents, que es faran tal com s’havia previst i amb les mesures preventives corresponents. Sí que es mantindrà l’activitat reglada com ara els cursos de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) i els conservatoris de música en el cas dels ensenyaments professionals.
El Ripollès i la Cerdanya
En el cas del Ripollès i la Cerdanya, on demà acaba el confinament perimetral comarcal fixat el 23 de desembre, a partir del dia 7 els dos territoris quedaran equiparats a la resta del país, és a dir, amb un confinament municipal. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va aclarir, però, que qualsevol persona que es trobi en aquestes comarques podrà tornar a casa després del dia 7. El que no es permetrà, però, és sortir del municipi per anar a una segona residència ni a un allotjament turístic com sí que s’ha permès durant les festes de Nadal a tot Catalunya. Aquells que ja hi siguin, però, no hauran d’avançar la tornada.
A més a més, també decaurà l’equiparació comarcal entre l’Alt Urgell i Andorra, mesura que permetia desplaçaments entre els dos territoris.
Creixement des del pont
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar com les dades han anat creixent, “no de manera exponencial, però sí sostinguda, des del pont del 6 i el 8 de desembre”. El resultat ha estat que si la setmana del 23 de desembre hi havia una mitjana de 14.500 casos setmanals, en la del 31 el balanç ja era de 17.000 casos. I això, segons admetia el mateix Argimon, “sense haver recollit el possible efecte de les festes de Nadal i de Cap d’Any i quan encara ens queda el dia de Reis”. Tot fa pensar, segons Argimon, que el dia 7 el nombre de casos ja podria haver superat els 18.000 setmanals.
Actualment estem a l’entorn dels 2.500 casos diaris, molt lluny de l’objectiu de 1.000 casos fixat per Salut. És cert que “no doblem el còmput de setmana en setmana”, va resumir Argimon, però “del 2,5% d’augment diari que teníem abans del pont, hem passat a un augment diari del 4%”. També ha empitjorat la situació hospitalària. L’ocupació de llits convencionals en els últims quinze dies ha crescut un 27% i en els últims set dies, un 18,6%. Pel que fa a les UCI, l’ocupació en els últims quinze dies ha pujat un 20% i en l’última setmana, un 16%.
Amb tot, Argimon va mostrar una vegada més la seva cara més realista i va assegurar que l’objectiu de les mesures que entraran en vigor dijous “no és reduir les xifres, sinó frenar-les”. En aquest sentit, va afirmar una vegada més que aquestes “no són les mesures” que hauria volgut i que si s’adopten aquestes i no unes altres de més contundents és perquè “tenim el país que tenim i no som Alemanya ni França”.
Argimon va dir que és conscient que són mesures de “molt impacte” i que per això es plantegen en un “espai de temps curt”. Això sí, no va descartar en cap cas que es tornin a aplicar si el comportament de les dades no varia. Argimon va dir que encara no han trobat cap cas a Catalunya de la nova variant detectada a la Gran Bretanya, però es va mostrar convençut que acabarà apareixent, perquè ja s’ha trobat en altres comunitats.
Denúncies
D’altra banda, segons va explicar ahir Interior, des del 16 d’octubre s’han denunciat 1.419 establiments, 573 per part dels Mossos i 856 per part de la policia local. De l’1 de gener al 3 de gener, s’han interposat 3.287 denúncies, de les quals 67 han estat en establiments.
D’altra banda, Sàmper va explicar que els Mossos van identificar deu persones a l’aeroport del Prat que intentaven embarcar amb certificats de PCR negatius falsos. És la primera vegada que s’identifica un grup gran de persones i s’ha obert una investigació per aclarir qui hi podria haver darrere de la falsificació.
LES FRASES
Illa i la “velocitat de creuer”
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar ahir que no té “cap inquietud” pel ritme de vacunació i va assegurar que aquesta setmana les autonomies agafaran “velocitat de creuer”. “El procés està arrencant bé”, va defensar Illa en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, després que s’hagués fet públic que territoris com Catalunya i Madrid han administrat només una petita part del total de dosis rebudes. Segons va informar Illa, el Ministeri de Sanitat ha repartit 718.575 dosis de la vacuna de Pfizer a les autonomies, que han vacunat 82.834 persones a tot l’Estat. El ministre es va mostrar preocupat per l’evolució de la pandèmia i va donar suport a les noves restriccions aprovades a Catalunya.