Desarticulada la principal organització dedicada a les drogues sintètiques en una operació a Barcelona, Màlaga i Eivissa
És la segona confiscació més important d’èxtasi d’Europa dels darrers 20 anys
La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat la principal organització criminal internacional encarregada d’elaborar i subministrar la major part de drogues sintètiques que es consumeixen a Espanya, que estava establerta a Barcelona, Màlaga i Eivissa. La investigació ha conclòs amb la confiscació més gran de drogues sintètiques de la història d’Espanya i la segona d’Europa dels darrers 20 anys. S’han intervingut 827.000 pastilles d’MDMA (200 quilos), 76 quilos de sulfat d’amfetamina, 39,5 quilograms de cristall, 217 litres d’amfetamina líquida per produir 738 quilos de sulfat, 310 quilograms d’haixix, 89 quilograms de marihuana, 2.000 dosis d’LSD i 1,65 quilos de cocaïna rosa.
Durant l’operació, que rep el nom de “Latrans-Gira-sol-Muhlberg” també s’han decomissat 126 litres d’àcid sulfúric, 6 litres d’àcid clorhídric, tres litres d’acetona, 20 quilos de substància de tall i 25 litres de diversos líquids precursors per a la fabricació de diverses drogues de síntesi.
L’organització criminal estava establerta a Barcelona, on tenia la seva seu central d’operacions i els dos laboratoris de fabricació de la droga. Des de Barcelona emmagatzemaven la droga que arribava d’Holanda i també era el punt d’inici de la seva distribució per Espanya.
Per finançar la droga sintètica que procedia d’Holanda, tant en format pastilles MDMA com a amfetamina líquida per a la seva fabricació en els laboratoris clandestins de Barcelona, enviaven grans quantitats d’haixix i marihuana, procedents de Màlaga i de Barcelona, per a la posterior venda a Holanda i al Regne Unit.
L’haixix i la marihuana la transportaven en transformadors elèctrics trifàsics manipulats amb cotxes clàssics. Aquests transformadors disposaven d’un doble fons amb capacitat per traslladar centenars de quilos de droga en cada viatge i estaven dotats d’un sofisticat sistema d’obertura elèctric-hidràulic per amagar la droga.
Un cop lliurats a Holanda els fardells d’haixix o les bosses envasades al buit amb marihuana, aprofitaven el viatge de tornada d’aquests mateixos transformadors per transportar la droga sintètica a Espanya.
Quan la droga arribava a Espanya la processaven. Tenien “cuiners”, persones expertes en fer els diferents component químics per obtenir la droga final, sulfat d’amfetamina “speed”, metamfetamina o MDMA-, un procés que es feia en dos laboratoris de Barcelona.
Les seves xarxes principals per al trànsit de les diferents substàncies es localitzaven a Eivissa, Màlaga i Barcelona, on l’organització comptava amb habitatges logístics des de les que distribuïen la droga a altres punts de l’Estat fent servir per a aquest objectiu cotxes de lloguer i vehicles amb doble fons, amb els quals podien moure la substància estupefaent sintètica sense ser detectats.
L’organització feia servir terminals mòbils de missatgeria xifrada per comunicar-se, amb dispositius xifrats de telèfon i proveïts d’un botó de pànic davant l’adversitat que els suposaria que els seus terminals mòbils fossin intervinguts.
Durant la investigació, que ha durat prop d’un any, s’han produït tres fases operatives d’explotació. En la primera, el passat mes d’octubre, es van desarticular dos laboratoris d’elaboració de droga sintètica a Barcelona. Es van detenir tres persones. Un dels laboratoris proporcionava a l’organització una gran capacitat per fer les substàncies estupefaents i el segon també servia per a l’emmagatzematge de la droga. En aquesta fase de l’operació es van intervenir 174.000 pastilles d’MDMA, 40 quilos de sulfat d’amfetamina (speed), entre altres substàncies per a l’elaboració, envasat i pesat de la droga, així com diners en metàl·lic i terminals mòbils juntament amb el dispositiu de xifrat i una motocicleta.
Desmantellat el sistema per distribuir la droga a Holanda
La segona fase de l’operació va ser a mitjans de novembre del 2020 i va acabar amb la desarticulació del sistema de distribució de droga a Holanda. Es va detenir una persona i es va desmantellar el sistema de transport de marihuana i haixix a Holanda.
Els investigadors van descobrir que els líders de l’organització es volien traslladar a Màlaga, on disposaven d’infraestructura per evitar ser detectats. A Màlaga van descobrir un possible enviament de substàncies estupefaent a Holanda, transportat en un camió.
Van monitoritzar el camió fins a la frontera d’Irun amb França, on el van inspeccionar i descobrir que transportava dos cotxes clàssics a més de dos transformadors elèctrics trifàsics. Aquests transformadors disposaven d’un doble fons amb un sistema d’obertura elèctric-hidràulic que ocultava al seu interior 310 quilos de fardells d’haixix i 89 quilos de marihuana envasada al buit. Al novembre es van realitzar deu registres, cinc de simultanis, a les províncies de Màlaga, Barcelona i Eivissa. Es van detenir nou persones, entre els que hi havia el màxim responsable, un ciutadà holandès. En aquesta última fase també es va desmantellar el magatzem principal de l’organització, localitzat a Barcelona, ??on es van intervenir 651.000 pastilles d’MDMA (èxtasi), 35,242 quilos de sulfat d’amfetamina (speed), 2000 dosis d’LSD, 39,5 quilos de metamfetamina, 180 litres d’amfetamina líquida de gran puresa, 1,3 quilos de substància de tall i 1’650 quilos de 2C-B.
En els registres en habitatges es van intervenir dues armes de foc, dues granades de morter, un matxet, ordinadors, telèfons encriptats amb els seus dispositius de xifrat de missatgeria, cinc vehicles, dos motos d’aigua i un vaixell. A més, els investigadors han bloquejat 23 comptes bancaris vinculats als membres de l’organització detinguts.
11 detinguts
En total han estat detingudes 11 persones de nacionalitats holandesa, espanyola, romanesa, colombiana i italiana, per la presumpta comissió dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i tinença il·lícita d’armes; vuit d’elles han ingressat a la presó. De tot el material comissat els cossos policials espanyols destaquen els 217 litres d’amfetamina líquida intervinguda, una quantitat que si s’hagués processat en els laboratoris que l’organització disposava a Barcelona hauria produït uns 738 quilograms de sulfat d’amfetamina (speed).