Llers restaurarà vuit barraques de pedra seca al paratge de Pla Vinyers
La Garriga de l’Empordà atresora més de 500 barraques, 97 de les quals van ser declarades BCIL el 2014, a més de centenars de murs i parets de gran amplada
La Garriga de l’Empordà, un territori que comprèn parts dels termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Biure i Pont de Molins, atresora més de 500 barraques de pedra seca. D’aquestes, n’hi ha 46 situades al terme municipal de Llers que han estat declarades bé cultural d’interès local (BCIL), i ara l’Ajuntament de Llers podrà restaurar-ne vuit situades al paratge de Pla Vinyers.
Aquesta millora es pot portar a terme gràcies als 15.000 euros que rebran de la Generalitat, en el marc de les ajudes per a l’execució d’obres de restauració de notable valor cultural en la convocatòria per al trienni 2020-2022. Serviran per afrontar la primera fase d’un procés de treball i manteniment de la totalitat de BCIL de Llers, així com de divulgació patrimonial i de recuperació de vials, emmarcada en un projecte global de dinamització local, formativa i laboral que impulsi l’ofici de margener a l’Alt Empordà.
L’Ajuntament de Llers considera que l’atorgament d’aquesta subvenció crea un precedent en la recuperació de la tècnica de la pedra seca a Catalunya perquè és el primer cop que es destina una d’aquestes subvencions a la restauració de construccions de pedra seca declarades BCIL.
A la Garriga de l’Empordà no hi ha només barraques sinó també centenars de quilòmetres lineals de murs i feixes que reticulen la terra de camps, olivets, erms i pendents. Però també moltes carrerades i murs de gran amplada que ressegueixen l’antiga xarxa de camins. Tot plegat considerat un conjunt de gran interès etnològic, històric i paisatgístic.
La declaració com a bé cultural d’interès local impulsada pel Consell Comarcal l’any 2014, gràcies a una iniciativa ciutadana, va protegir com a BCIL 97 barraques a tot l’Alt Empordà.