Salut

Allau de nous positius amb la moral per terra

Gairebé la meitat dels sanitaris tenen un risc alt de patir trastorns mentals arran de la primera onada

Depressió, ansietat, pànic i estrès posttraumàtic són els símptomes principals

Els contagis s’han triplicat en el darrer mes

La tercera onada de la Covid continua prenent cos i amenaça de sobrepassar les possibilitats del personal sanitari, que encara arrossega les conseqüències de la primera onada. Gairebé la meitat dels professionals, un 45%, presenten un risc alt de trastorn mental arran del primer embat contra la Covid-19. Ho apunta un estudi doble liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM) que revela que entre el col·lectiu sanitari hi ha tres cops més tendència suïcida que entre la població en general. L’informe arriba en una nova jornada d’empitjorament de la situació pandèmica. La pressió al sistema augmenta amb més pacients a l’UCI, més desprogramacions i un nivell de contagis que triplica el de fa un mes.

El personal sanitari haurà de fer front a la tercera onada amb una salut mental que dista molt de ser òptima. Segons els estudis de l’hospital del Mar, els símptomes més habituals entre els sanitaris són la depressió, l’ansietat, els atacs de pànic, l’estrès posttraumàtic i l’abús de substàncies. A més, hi ha un percentatge notable (un 14,5%) que tenen un trastorn mental discapacitant, és a dir, amb repercussions negatives clares en la seva vida professional i social. Els resultats de l’estudi, fet amb professionals de 18 centres de tot l’Estat, s’han publicat a la revista Depression & Anxiety i a la Revista de Psiquiatria i Salut Mental.

“Les dades indiquen una prevalença de problemes de salut mentals discapacitants en els sanitaris espanyols molt més alta que l’esperada”, assenyala el director del programa d’epidemiologia de l’hospital del Mar, Jordi Alonso. L’autor principal dels estudis recomana “monitorar el risc que aquests problemes persisteixin i tenir en compte els factors identificats per tractar de minimitzar-los”.

Els dos estudis es van fer amb enquestes anònimes en línia a 9.138 professionals sanitaris, que van respondre a preguntes sobre el seu treball durant la primera onada de la pandèmia, les seves relacions familiars, l’impacte personal de la Covid i d’altres preguntes per detectar possibles trastorns mentals. El 80% dels enquestats van estar involucrats directament en la cura de pacients Covid, encara que només el 43% ho van fer durant gairebé tota l’emergència sanitària. El 17,4% dels professionals van contreure la malaltia, un 13,4% van tenir algun membre de la família directa infectat i un 25% van haver de confinar-se o fer quarantena.

Entre les patologies detectades destaquen la depressió (28,1%) i l’ansietat (22,5%). El pànic i l’estrès posttraumàtic també superen el 20% de prevalença, mentre que poc més del 6% van caure en l’abús de substàncies.

“Els resultats ens preocupen i són molt consistents amb la nostra experiència clínica. Vam haver d’atendre molts sanitaris amb estrès agut, esgotament i ansietat”, explica el director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’hospital del Mar, Víctor Pérez.

El col·lectiu de les auxiliars d’infermeria és el que mostra un impacte més gran, ja que dos de cada tres auxiliars presenten un risc alt de trastorns mentals, i la meitat en el cas de les infermeres, amb una prevalença més elevada en els professionals exposats a pacients Covid i entre qui ha passat la malaltia o ha tingut familiars infectats.

La situació es complica

Malauradament, no s’albira un escenari de calma per als professionals sanitaris. Lluny de millorar, els contagis de coronavirus s’han disparat al país. Ahir Salut va notificar més de 7.000 nous positius, però més de la meitat corresponen a actualitzacions de jornades anteriors. En qualsevol cas, el nombre de positius no ha deixat de créixer les darreres setmanes i s’ha triplicat en qüestió d’un mes, coincidint amb l’arribada del fred i l’activitat nadalenca.

Les dades acumulades dels darrers set dies apunten un total de 22.192 nous positius, el que representa una mitjana de gairebé 3.200 diaris. Amb tot, els responsables de Salut admeten que les xifres actuals ja mostren uns 4.000 infectats nous identificats cada dia. Aquest volum contrasta clarament amb els que hi havia a principis de desembre. Entre el 5 i l’11 hi va haver 8.692 confirmats, amb prou feines uns 1.250 al dia.

“Des del 6 de desembre estem veient un creixement lineal, no exponencial, però que cada cop s’està complicant més. Hi ha una incidència alta i perspectives que creixerà”, indica Daniel Lopez-Codina, físic i investigador del Biocom-SC.

El risc de rebrot ha pujat fins a 609 punts, 63 més que ahir i el doble que fa tres setmanes, i la pressió als hospitals continua creixent, amb noves desprogramacions als hospitals d’Igualada, Manresa, Berga i Calella, entre altres centres.

LES FRASES

Hi ha una prevalença de problemes de salut mentals discapacitants molt més alta que l’esperada
Jordi Alonso
director d’Epidemiologia de l’Hospital del Mar
Els resultats ens preocupen i són molt consistents. Vam haver d’atendre molts sanitaris
Víctor Pérez
dir. Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.