Coll d'Ares per a motoristes
El trànsit de motos s'incrementa a la C-38, considerat un traçat «divertit»
L'antic pas fronterer de Coll d'Ares era encara no fa gaire temps un punt important de trànsit internacional, sobretot a les èpoques d'inici i final de vacances. El feien servir conductors que es volien estalviar les cues de la Jonquera i un tram d'autopista. L'alcalde de Molló i propietari de la gasolinera que hi ha entre aquest poble i Coll d'Ares, Lluís Pairó, explica que per la carretera de Coll d'Ares hi havien arribat a passar més de 2.000 cotxes diaris en dies de màxima afluència de trànsit. Amb els anys, però, els conductors de cotxe han anat apostant per l'autopista i pel pas de la Jonquera. Això ha provocat que els usuaris de les motos, el mercat de les quals ha experimentat un creixement important, hagin descobert una ruta alternativa cap al nord d'Europa. Es tracta per a ells d'una via amb pocs cotxes, amb un traçat sinuós i amb un paviment en bon estat de conservació. Per tot plegat, el trànsit de motos per Coll d'Ares ha anat en augment fins a una mitjana que supera el centenar diari, amb moments puntuals en què superen de molt aquesta quantitat. Lluís Pairó explica que es tracta de motoristes tant del país com d'altres indrets d'Europa, sobretot de l'Estat francès.
Els usuaris d'aquesta carretera solen fer servir el pas per Coll d'Ares per anar entre Perpinyà i el Ripollès. A la banda de la Catalunya del Nord, la carretera manté les mateixes característiques que per la banda sud i passa per poblacions com ara Prats de Molló, els Banys d'Arles, Ceret... A la banda del Ripollès, la C-38 uneix l'antic pas fronterer amb Ripoll, a través de Camprodon, Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses. Ara, els pocs cotxes que fan servir aquesta carretera són de veïns del sector del Ripollès o dels pobles nord-catalans pròxims, i estan relacionats bàsicament amb l'oci i amb els intercanvis de veïnatge. L'excursionisme és una altra font d'usuaris d'aquesta carretera.
Ni rastres de la frontera
De l'antic pas fronterer de Coll d'Ares, pràcticament no en queda cap vestigi. Amb la desaparició de fronteres des de fa més de deu anys, s'hi han anat desmantellant totes les instal·lacions, fins al punt que, en l'actualitat, solament hi resta l'antic edifici dels gendarmes francesos, que és un bar-restaurant –ha estat tancat un temps i ha canviat de propietaris–. L'edifici de la policia espanyola es va enderrocar fa poc. Fins aleshores, l'Ajuntament de Molló va fer diverses gestions per aprofitar-lo. Entre altres coses, va pretendre habilitar-hi un observatori astronòmic, i més endavant, un alberg públic, atenent que es tracta d'una zona pròxima o relativament pròxima a fites excursionistes importants d'aquest sector del Pirineu. Ara, sovint hi ha controls de patrulles de la Guàrdia Civil i de la Policía Nacional, i fins i tot dels Mossos d'Esquadra. Hi controlen l'entrada il·legal de nouvinguts i el tràfic de drogues. No hi són freqüents els controls dels gendarmes.