Clam per convertir en llei el decret del lloguer social
Les PAH catalanes aconsegueixen mobilitzar milers de persones contra la suspensió de la norma aprovada pel Parlament
Demà, hi ha un debat amb els partits polítics per exigir compromisos
La manifestació convocada per les plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH) catalanes per protestar contra de decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’acceptar un recurs del PP i declarar inconstitucional el decret llei 17/2019, aprovat pel govern de la Generalitat el desembre del 2019 i ratificat pel Parlament el febrer del 2020, va aplegar, ahir, milers de persones al centre de Barcelona. En la marxa, que va partir d’Arc de Triomf i va omplir l’avinguda Lluís Companys, van participar unes 3.500 persones, segons les estimacions dels organitzadors, 1.300 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
La protesta es va convertir en un clam per exigir al nou Parlament que es constitueixi després de les eleccions de diumenge vinent que “converteixin en llei el decret llei” tombat pel TC. El decret, deixat sense efecte pel TC, ampliava alguns propòsits de la llei 24/2015 i obligava els grans tenidors –bancs, fons d’inversió i propietaris amb més de 15 habitatges– a oferir un lloguer social a famílies vulnerables en els casos d’extinció de contracte, però també en els d’ocupació il·legal d’un habitatge buit i ampliava la durada dels lloguers socials de tres a set anys prorrogables.
A la marxa, que des d’Arc de Triomf va passar per davant del Parlament i va acabar al parc de la Ciutadella, davant de la glorieta de la transsexual Sònia, es van sumar fins a una vintena d’entitats socials i sindicats, així com la Marea de Pensionistes, el Sindicat de Llogaters i la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, que també havia convocat una concentració ahir a la plaça Sant Jaume per exigir “un model de serveis públics que posi la vida al centre”. Tot i que la demanda anava adreçada als polítics i que demà dilluns la PAH ha convocat un debat amb els diferents representants per saber quin és el seu posicionament respecte a la llei de l’habitatge, en la manifestació d’ahir no hi va haver representació política.
Durant tot el recorregut, es van repetir lemes a favor de l’habitatge i en contra dels desnonaments. “Quan l’habitatge és un luxe, ocupar és un dret i un deure”, es podia llegir en alguns dels cartells que portaven els manifestants, que van insistir, un cop més, que cal una llei que protegeixi les famílies vulnerables en una situació “d’emergència residencial com la que viu Catalunya”.