Arrenca Covax, el pla global de vacunacions
La major distribució planetària de vacunes de la història pretén arribar a 190 països aquest any
Garantir l’accés igualitari a la immunització de la Covid als països pobres
Primer lot de 600.000 dosis cap a l’Àfrica
Vacunes arreu del món i per a tots els països per lluitar amb més eficàcia i amb paràmetres de justícia contra la pandèmia. Aquest és l’objectiu del programa Covax, creat per l’Organització Mundial de la Salut i l’Aliança per a les Vacunes GAVI, que ahir va fer un pas de gegant amb l’enviament de les primeres dosis.
A final d’any, el programa preveu distribuir 2.000 milions de dosis, de les quals 1.300 milions aniran als països pobres. Les primers 600.000 dosis van sortir ahir de Bombai, fabricades pel un soci indi d’AstraZeneca, i es destinaran a un país africà, Ghana. Els pròxims dies es preveu fer un enviament també al continent africà, els països del qual tenen dificultats per negociar compres amb els laboratoris i menys recursos que els rics. Així, mentre que el Canadà ha encarregat una quantitat de vacunes que multipliquen per cinc la de la seva població –i la UE per 2,27–, l’Àfrica tan sols ha pogut encarregar-ne per immunitzar un 38% dels ciutadans africans, segons dades del Duke Global Healht Innovation Center. En aquest primer estadi, l’OMS calcula que a través del programa podrà subministrar 90 milions de dosis als països africans, un 3% de la població del continent. A escala global, el Covax, pel qual els països més rics es comprometen a finançar vacunes per als més pobres, vol arribar a 190 països en menys d’un any, i pretén assegurar que 92 països pobres rebin vacunes –sense cost per als seus governs– al mateix temps que 98 països rics. La majoria de països africans rebran vacunes a través de Covax, però alguns també fan compres al marge del programa, com ara el Senegal.
A Ghana les vacunes van ser rebudes a peu d’avió pel ministre de Salut. Es començaran a administrar el 2 de març a col·lectius prioritaris: “Estem decidits a garantir el benestar de tots els ciutadans i a fer esforços frenètics per adquirir vacunes per cobrir la població a través d’agències bilaterals i multilaterals”, va afirmar el govern ghanès. Al país han mort mig miler de persones, oficialment, per la pandèmia. Satisfacció a l’OMS: “És el primer pas, però només és el principi. Encara queda molta feina amb governs i fabricants perquè sanitaris i gent gran es comencin a vacunar a tots els països durant els cent primers dies del 2021”, apuntava el director general, Tedros Adhanom.