L’entrega de dosis reobre les tensions amb AstraZeneca
La companyia diu ara que “aspira” a complir els lliuraments a la UE previstos per al segon trimestre, que podrien ser la meitat
Cinc socis comunitaris reclamen adaptar i construir fàbriques farmacèutiques
L’incompliment en el lliurament de vacunes compromeses a la Unió Europea va tornar ahir a la primera línia de preocupació. Al matí, una informació de l’agència Reuters indicava que AstraZeneca tornarà a lliurar menys de la meitat de les dosis previstes entre l’abril i el juny, el que seria un altre incompliment, que se sumaria al d’aquest primer trimestre. El fabricant europeu va respondre a la informació tot afirmant que “aspira” a complir la previsió per al segon trimestre “en línia” amb el contacte signat amb la UE, cosa que va confirmar les alarmes. En el cas de l’Estat espanyol, la farmacèutica va explicar que hi col·labora per complir el lliurament de 4,2 milions de dosis entre el febrer i el març. En el comunicat, Astra Zeneca assegura que així confirma la previsió “més recent” i “en línia amb el contracte signat amb la UE”.
El mateix matí, els líders polítics de l’Estat espanyol, Bèlgica, Dinamarca, Lituània i Polònia van enviar una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, i a la resta de caps d’estat i de govern europeus tot evidenciant els temors generalitzats. En la vigília de la cimera que ho tractarà afirmen: “L’accés a temps d’Europa per tenir prou vacunes continua sent un repte sense resoldre”. Tots ells, entre els quals hi ha l’espanyol Pedro Sánchez, consideren “clau” i “urgent integrar i dirigir estratègicament la cadena de valor per impulsar les capacitats de producció de vacunes a Europa”. Per tant, els cinc països demanen a la resta “donar suport” als productors ja establerts a Europa, amb la construcció de noves fàbriques i “l’adaptació” les existents.
La CE va tenir una ràpida resposta i va intentar tranquil·litzar estats i ciutadans europeus i alhora pressionar la indústria farmacèutica perquè compleixi: “L’important per a nosaltres és que, juntament amb els estats membres, podem garantir l’entrega ràpida d’un nombre suficient de dosis”, va dir el portaveu de Sanitat de la CE, Stefan de Keersmaecker.
El contracte amb Brussel·les estableix que “la meitat del volum esperat provindrà de la cadena de subministrament de la UE i la resta, de la xarxa internacional”, segons el portaveu. Amb el laboratori “s’està treballant” per lliurar els 180 milions de dosis pactades en el segon trimestre, segons la CE.